Partidul Mișcarea Populară își va alege o nouă conducere, în cadrul unui congres ce a fost convocat de fostul președinte al formațiunii, Eugen Tomac, pentru 19 februarie.
Tomac îl acuză pe Cristian Diaconescu, actualul președinte, că a refuzat să convoace Colegiul Național pentru a discuta problemele din partid.
Tomac a demisionat de la conducerea PMP în decembrie 2020, după ce formațiunea a ratat la alegeri pragul de 5% necesar pentru a intra în Parlament.
Conducerea a fost apoi preluată de Cristian Diaconescu. În ultima perioadă, au apărut mai multe informații despre negocieri pentru ca PMP să fie absorbit de PNL. Diaconescu a catalogat astfel de informații drept fake news, chiar dacă ele au venit inclusiv de la liderul PNL Florin Cîțu, spunând că discuțiile vizează colaborări, nu fuziuni.
La începutul anului, Diaconescu a acuzat ”gruparea condusă de Tomac” că încearcă să preia abuziv conducerea partidului și că el blochează orice reuniune a liderilor, pe care îi amenință în diverse forme.
Apoi, în urmă cu o săptămână, președintele PMP a acuzat că, într-o ședință a Colegiului Național convocată tot de tabăra Tomac, s-a decis modificarea statutului PMP. Diaconescu a cerut demisia tuturor celor care au votat acele modificări, despre care spune că transformă partidul într-un ”adăpost pentru penali”.
Acum, pe un ton mult mai împăciuitor, Tomac spune că congresul este necesar pentru deblocarea deciziilor în partid, acuzându-l pe Diaconescu că se lasă influențat de diverse personaje.
”Din rațiuni pe care nu am reușit să le înțeleg nici până astăzi, conducerea partidului se lasă puternic influențată de oameni care nu au avut niciodată nimic în comun cu PMP. Am ajuns, pe cale de consecință, la situația în care, acum șase luni, secretarul general al PMP și-a prezentat demisia. Ulterior, am intrat într-un lung șir de frământări interne care ne-au adus în situația de a nu mai putea lua niciun fel de decizie politică.
PMP nu a trecut niciodată printr-un asemenea blocaj. Ba mai mult, au fost lansate o serie de campanii media împotriva unor lideri PMP și a familiilor lor cu scopul de a-i determina să părăsească partidul. Fapt nemaiîntâlnit în cei 8 ani de activitate!
Pe fondul acestor tensiuni, am încercat să-l conving pe președintele Diaconescu să convoace un Colegiu Național, for ce reunește toți liderii PMP. Din păcate, deși a promis, în ultimele trei luni, chiar în prezența majorității liderilor, că o va face, acest lucru nu s-a întâmplat nici până în ziua de azi. În schimb, atunci când, în mod democratic și total asumat, o majoritate de peste 70% din aceștia au votat convocarea Colegiului Național, domnia sa l-a contestat în instanță.
Personal, am discutat de mai multe ori cu domnul Diaconescu și i-am propus soluții oneste pentru a depăși acest punct critic. Din păcate, nu a dat curs niciunui demers.
Având în vedere această situație neplăcută și nedreaptă pentru toți cei care am crezut în acest proiect și am investit în ultimii ani timp, resurse și încredere spre a-l face puternic, am luat decizia de a convoca Congresul Partidului Mișcarea Populară cu singurul scop de a reașeza partidul pe un făgaș al normalității”, a scris Eugen Tomac pe Facebook.
Tomac insistă că nu sunt tabere în PMP și că toată lumea, inclusiv Diaconescu, are un loc și un rol în partid.
”Noi nu organizăm un congres împotriva cuiva, însă este firesc să punem capăt unor practici care nu au nimic în comun cu democrația și activitatea unei instituții politice născute din dorința de a fi altceva pe scena politică.
Noi în PMP nu avem grupări, nu avem tabere, nu avem facțiuni, avem o singură echipă în care fiecare își are locul său, așa cum l-a avut întotdeauna, și domnul Diaconescu.
Dar, atunci când un partid politic intră într-un asemenea blocaj, apelează la instrumentele democratice ce stau la baza formațiunii și totul se reașază prin vot. Vot care se va da în cadrul congresului de pe 19 februarie”, conchide Tomac.