Orban spune că a propus în 2020 fuziunea PMP cu PNL, dar Traian Băsescu a refuzat

Orban spune că a propus în 2020 fuziunea PMP cu PNL, dar Traian Băsescu a refuzat

Ludovic Orban, fost preşedinte al PNL, declară că în perioada în care era premier a propus PMP fuziunea cu Partidul Naţional Liberal, dar că fostul preşedinte Traian Băsescu a refuzat.

Orban a reamintit că PMP a fost implicat în guvernare în 2020 şi a adăugat că în partid sunt „foarte mulţi oameni de calitate”. Potrivit acestuia, PMP a fost „cel mai apropiat” partener al PNL, mai apropiat chiar şi decât USR PLUS, „care nu a vrut să îşi asume răspunderea” guvernării.

"Au fost cei mai apropiaţi parteneri. Mai apropiaţi chiar şi decât USR în guvernare, care USR nu a vrut să îşi asume răspunderea intrării în structurile Guvernului. Şi eu am avut discuţii în perioada respectivă cu preşedintele din acea perioadă, Eugen Tomac, despre o posibilă unire", a afirmat el, în emisiunea Insider Politic de la postul Prima TV.

ADVERTISING

Orban a adăugat că a discutat cu Traian Băsescu despre o posibilă fuziune, dar că acesta a refuzat, mizând pe faptul că PMP va intra singur în Parlament.

"Traian Băsescu mi-a spus că nu e de acord. (...) Că PMP, şi dacă pleacă Tomac şi cu ai lui, va avea acelaşi scor politic, că scorul politic e determinat de el, ca lider", a precizat Orban.

El a menţionat că nu a avut discuţii cu Cristian Diaconescu, de când acesta a fost ales preşedinte al PMP, cu excepţia faptului că s-au salutat la congresul PNL, când acesta fusese invitat. În opinia sa, electoratul PMP nu va agrea fuziunea cu PNL, în contextul negocierilor dintre PSD şi liberali în vederea guvernării.

ADVERTISING

"În ce priveşte înglobarea PMP, dacă cineva îşi imaginează că Petrov poate să umple golul pe care l-am lăsat eu, prin decizia aberantă şi complet absurdă a unei echipe care nu e echipă, se îmbată cu apă rece. E încă un cui bătut în sicriul PNL. (...) În politică, importante sunt voturile oamenilor, încrederea oamenilor. PMP vine în PNL, care e în alianţă cu PSD la guvernare. Credeţi că electoratul PMP, care e anti-PSD, o să dea din mâini din bucurie şi o să aplaude gestul de înglobare într-un PNL care este cu PSD? Nu cred. Acestea sunt nişte înţelegeri care sunt făcute pentru supravieţuirea unor lideri politici", a mai afirmat Ludovic Orban.

ADVERTISING

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară, Cristian Diaconescu, a precizat că negocierile cu PNL vizează o cooperare pe proiecte locale şi naţionale, subliniind că este "exclusă" dispariţia PMP.

Consiliul Naţional al PMP a decis, sâmbătă, continuarea discuţiilor cu PNL privind un proiect politic comun şi a desemnat o echipă de negociere în acest sens.

Biroul Executiv (BEx) al PNL a hotărât, vineri, demararea discuţiilor cu PMP în vederea fuziunii prin absorbţie, potrivit unor surse liberale. De asemenea, liberalii au stabilit o echipă de negociere pentru aceste discuţii. Preşedintele PNL, Florin Cîţu, a declarat, că există "doar negocieri" cu PMP cu privire la o posibilă fuziune. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇