Instanţa supremă anulează condamnarea avocatului Robert Roşu în dosarul ”Ferma Băneasa”

Instanţa supremă anulează condamnarea avocatului Robert Roşu în dosarul ”Ferma Băneasa”

Instanţa supremă a anulat, marți, condamnarea la 5 ani de închisoare primită de avocatul Robert Roşu în dosarul „Ferma Băneasa”.

Robert Roşu a fost condamnat în decembrie 2020 la 5 ani închisoare cu executare de un complet de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, format din judecătorii Ionuţ Matei, Florentina Dragomir şi Ioana Alina Ilie.

Condamnarea acestuia a stârnit ample proteste ale avocaţilor, care au reclamat că Robert Roşu nu a încălcat legea, ci doar şi-a exercitat profesia.

Ulterior, judecătorul Ionuţ Matei s-a pensionat, iar marţi un complet de la instanţa supremă a dispus achitarea avocatului, urmând ca Robert Roşu să fie pus în libertate.

ADVERTISING

Pe de altă parte, judecătorii au respins recursurile în casaţie depuse de ceilalţi inculpaţi din dosar, care rămân cu condamnările iniţiale: Remus Truică - 7 şapte ani închisoare, oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein şi Benyamin Steinmetz - 5 ani, Paul al României - 3 ani şi 4 luni, jurnalistul Dan Andronic - 3 ani de închisoare cu suspendare.

Paul al României a fugit din ţară înainte de pronunţarea sentinţei, el fiind dat în urmărire internaţională.

Acuzaţiile din dosar vizează infracţiuni comise în perioada 2006 - 2013 în diferite forme de participare, în interesul obţinerii unor bunuri de o valoare deosebită, printre care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de prinţul Paul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Conform DNA, Paul Philippe Al României a cumpărat influenţa pe care Truică o avea asupra diferiţilor funcţionari de la instituţiile publice care deţineau cele două proprietăţi.

Pe de altă parte, Truică a prezentat 'afacerea' unor persoane potente din punct de vedere financiar, cu care s-a asociat, pentru a se implica în demersurile infracţionale, singura cale în obţinerea bunurilor imobile pe care Paul Philippe Al României le revendica în mod nelegal.

La acest grup au aderat şi alte persoane, printre care jurnalistul Dan Andronic.

ADVERTISING

Prinţul Paul, Remus Truică şi ceilalţi membri a grupului au ascuns ulterior natura ilicită a înţelegerii, prin încheierea, la data de 1 noiembrie 2006, a unui contract de cesiune cu privire la bunurile aflate în proceduri administrative sau judiciare de restituire a proprietăţii. Contractul, încheiat între prinţul Paul şi SC Reciplia SRL, reprezentată de Remus Truică, a fost redactat de avocatul Robert Roşu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇