Când reîncepe ancheta în Dosarul 10 August și cine o va face

Când reîncepe ancheta în Dosarul 10 August și cine o va face

Dosarul 10 August va reveni la Secția Parchetelor Militare (SPM) din PÎCCJ în scurt timp, o lună sau două, iar cercetarea penala va fi reluata exact unde s-a oprit când dosarul a fost declinat la DIICOT, a declarat pentru SpotMedia.ro procurorul Cătălin Ranco Pițu, șeful SPM.

Iată întreg interviul Exclusiv Șeful Parchetului Militar, despre dosarele fierbinți: Revoluție, Mineriadă, 10 august. Ce șanse mai au? Marea inducere în eroare și ultimii 3 rămași

Când dosarul a fost declinat la DIICOT, șefii Jandarmeriei (Laurențiu Cazan, Sebastian Cucoș și Ionuț Șindile) aveau calitatea de suspecți. La această calitate se revine, iar toate actele de urmărire penală deja efectuate la SPM, toate probele administrate rămân valabile, spune procurorul Cătălin Ranco Pițu.

ADVERTISING

Procurorul șef SPM susține că dosarul „va fi lucrat corect, repede, iar soluția va fi cea care decurge din probatoriu. Înțeleg importanța extraordinară a Dosarului 10 August, va fi soluționat bine și în timp rezonabil.”

Dosarul este încă la instanță unde se judecă mai multe solicitări, plângeri împotriva soluțiilor, privind durata procesului penal, făcute de părțile din dosar.

“Când îl vom avea pe masă, voi desemna prin rezoluție procurorii care se vor ocupa de dosar. Am deja o idee cu privire la echipă”, ne-a mai spus procurorul șef SPM.

ADVERTISING

Partea din Dosarul 10 August împotriva șefilor Jandarmeriei a fost clasată de DIICOT în 2020, însă după o primă tentativa eșuată de infirmare a clasării, dosarul a fost redeschis anul acesta la cererea unui participant la protestele din 10 august 2018.

Astfel, va fi reluată urmărirea penală împotriva lui Laurențiu Cazan, Mihai Chirică, Sebastian Cucoș și Ionuț Șindile. Ei vor fi cercetați pentru săvârșirea mai multor infracțiuni, printre care abuz în serviciu, purtare abuzivă, participație improprie la fals intelectual și uz de fals.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇