Consilierii locali ai PSD și PNL au refuzat să participe, vineri, la ședința de îndată convocată de Clotilde Armand pentru a solicita rezilierea contractului de salubrizare cu Romprest.
Joi seara, Clotilde Armand a convocat pentru vineri, la ora 12:00, o ședință extraordinară a Consiliuluil Local. Pe ordinea de zi se afla un proiect prin care cerea să fie mandatată ”în vederea promovării unei acțiuni” având ca obiect rezilierea contractului de delegare a serviciilor de salubrizare către Romprest.
Printre motivele invocate de Clotilde Armand pentru reziliere se află o adresă pe care precizează că a primit-o de la Romprest. În acea adresă – se arată în textul proiectului de hotărâre – Romprest anunță că va face mai puțină curățenie în sector, în condițiile în care, de toamna trecută, Primăria Sectorului 1 refuză să îi plătească integral serviciile.
Potrivit textului proiectului, tarifele practicate de Romprest sunt mult mai mari decât în alte sectoare. Spre exemplu – în vreme ce în Sectorul 1 spălatul carosabilului costă 240 lei/1.000 mp, în Sectorul 6, aceeași operațiune costă 24,05 lei/1.000 mp.
În plus, în proiectul de hotărâre se arată că s-au formulat peste 1.000 de plâgeri ale cetățenilor nemulțumiți că în sector e mizerie.
În baza acestor argumente și a altora enunțate în proiectul de hotărâre, Clotilde Armand a cerut votul Consiliului Local pentru a începe rezilierea contractului de delegare cu Romprest.
Din totalul de 27 de consilieri, doar 9 s-au prezentat la ședință. Or, pentru adoptarea proiectului inițiat de Clotilde Armand era nevoie de voturile a cel puțin jumătate plus unu din numărul total de consilieri.
În consecință, din lipsă de cvorum, ședința nu s-a mai ținut.
Încă de la începutul mandatului, Clotilde Armand (USR PLUS) a intrat în conflict cu grupul liberalilor. Problema este că partidul din care provine primarul n-are decât 9 locuri în Consiliul Local. Alte 6 locuri sunt ale PNL, 3 revin PMP, iar 9 sunt ocupate de PSD.
Iar asta înseamnă că fără sprijinul consilierilor liberali – cu care nu cade de acord aproape niciodată – Clotilde Armand nu își poate promova proiectele.
Noi acuze și scandal
După ședință, Clotilde Armand a postat pe Facebook un mesaj în care îi acuză pe liberali că au interese ascunse și votează cot la cot cu PSD.
”PNL și PSD s-au înfrățit din nou și nu vor rezilierea contractului în Justiție. Nu asta ați cerut, stimați consilieri? De ce nu ați votat? Știu. Sunt prea mulți bani de pierdut...”, a acuzat primarul în fața jurnaliștilor.
În replică, liberalii au postat un mesaj pe Facebook. În acest mesaj, PNL Sector 1 susține că, de fapt, rezilierea contractului cu Romprest nu ar fi legală, la acest moment. Și că ar costa foarte mulți bani publici. Dar că dacă vrea să o facă, nu are nevoie de acordul Consiliului Local.
”Stimați cetățeni, grupul consilierilor PNL Sector 1 este prezent în Primărie, dar NU se prezintă la această mascaradă, din următoarele trei motive simple:
1. Executarea contractului de salubritate ȚINE DOAR DE PRIMAR, iar primarul NU are nevoie de împuternicirea Consiliului Local pentru a cere instanței rezilierea contractului. Este liberă să facă pe cont propriu toate demersurile legale - și să și le asume. Astfel, ședința de azi este doar o nouă mare păcăleală, o diversiune prin care se încearcă manipularea dumneavoastră, stimați cetățeni, și pasarea răspunderii la Consiliul Local.
2. NU sunt întrunite condițiile LEGALE pentru reziliere. Este chiar concluzia departamentului juridic din subordinea primarului (culmea!), care arată că proiectul de HCL NU respectă condițiile contractuale (art. 22). E negru pe alb: înainte de reziliere în instanță, trebuie definitivată negocierea directă. Daca la 15 zile după negocierea directă nu se ajunge la un compromis, abia atunci se poate merge către rezilierea în instanță. Dar Consiliul Local a mandatat deja de săptămâni bune primarul Sectorului 1 să negocieze reducerea tarifelor. Știți ce a făcut? Ați ghicit: NIMIC.
3. Rezilierea ilegală înseamnă prejudicii de sute de milioane de euro pentru Sectorul 1. Proiectul propus de primar este complet IRESPONSABIL, dar doamna Armand nu riscă nimic. Pentru că aruncă toată răspunderea pe Consiliul Local, iar prejudiciul va fi suportat finalmente tot de către dumneavoastră, cetățenii fără vină ai Sectorului 1”, au scris liberalii pe Facebook.
Gunoiul se va aduna din nou pe străzi, cu toată starea de alertă
În dimineața zilei de vineri, prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat stare de alertă în Secorul 1, din cauza mormanelor de gunoaie care s-au adunat pe străzi.
Nu este vorba despre gunoiul menajer aruncat la ghene sau în containere (și pe care Romprest îl ridică, în continuare – n.red.), ci despre sacii de gunoi pe care atât cetățenii, cât și diverși angajați ai unor firme din sector îl lasă pe trotuare sau pe spațiul verde.
Odată cu declararea stării de alertă – deși serviciul de salubrizare îi este delegat companiei Romprest – Primăria Sectorului 1 va putea plăti o altă firmă pentru a ridica gunoiul abandonat pe străzi de cetățeni.
Însă chiar prefectul Capitalei a declarat că starea de alertă pe care a decretat-o în Sectorul 1 - și care permite contractarea unei alte companii de salubrizare care să ridice gunoiul abandonat - este doar o soluție temporară.
Problemele de fond sunt departe de a fi rezolvate, iar primăria condusă de Clotilde Armand și Romprest trebuie să își rezolve conflitele legale, în condițiile în care este, în continuare, responsabilitatea lor să asigure curățenia în Sectorul 1.
Întrebată ce urmează acum, Armand a spus că o să aibă ”nevoie de 2-3 zile pentru a avea un alt operator”. Ea a spus că încă nu s-a gândit la niciun operator de salubritate până acum.