Încă o țară suspendă vaccinarea cu AstraZeneca. Franța și Italia spun că sunt gata să reia administrarea serului

Încă o țară suspendă vaccinarea cu AstraZeneca. Franța și Italia spun că sunt gata să reia administrarea serului
Susține democrația
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Lituania a urmat marţi exemplul altor ţări, suspendând la rândul său administrarea vaccinului produs de AstraZeneca, în timp ce acesta a fost verificat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Ministrul lituanian al Sănătăţii, Arunas Dulkys, a anunţat că vaccinul nu va mai fi utilizat în ţara sa, ca măsură de precauţie, ”atât timp cât Agenţia Europeană a Medicamentului nu va furniza concluziile finale cu privire la siguranţa” vaccinului.

Dulkys a spus că, dacă ”are încredere personal” în vaccinul AstraZeneca şi este gata să fie vaccinat, oprirea temporară este ”cea mai sigură cale” de a minimiza riscurile.

Agenţia lituaniană pentru controlul medicamentelor a precizat că trei persoane au prezentat cheaguri de sânge în această ţară cu 2,8 milioane de locuitori după administrarea vaccinului, dar nu există niciun indiciu că vaccinul însuşi le-ar fi provocat.

ADVERTISING

Franța și Italia se declară optimiste că reiau vaccinarea cu AstraZeneca

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul italian Mario Draghi au considerat ''încurajatoare'' declaraţiile Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) care s-a declarat marţi ''ferm convinsă'' de beneficiile vaccinului AstraZeneca împotriva COVID-19, relatează AFP.

''Declaraţiile preliminare făcute astăzi de EMA sunt încurajatoare'', au convenit Macron şi Draghi după o convorbire telefonică, potrivit unui comunicat al cabinetului şefului guvernului italian.

''În cazul unei concluzii pozitive a analizelor EMA, cei doi lideri sunt gata să reia rapid administrarea vaccinului AstraZeneca'', potrivit sursei citate.

ADVERTISING

Problemele cu AstraZeneca

Mai multe ţări europene, între care Franţa şi Italia, au suspendat vaccinarea cu produsul dezvoltat de laboratorul anglo-suedez din cauza unui posibil risc de efecte secundare grave, precum dificultăţi de coagulare şi formare de cheaguri de sânge (tromboză).

EMA, care urmează să emită un aviz final joi, a declarat marţi că este ''ferm convinsă că beneficiile vaccinului AstraZeneca în prevenirea COVID-19, cu riscul său asociat de spitalizare şi deces, depăşesc riscul acestor efecte secundare''.

ADVERTISING

Pentru Italia, decizia de a suspenda vaccinarea cu AstraZeneca blochează peste 200.000 de doze, în timp ce ţara este deja grav afectată de încetinirea livrărilor a diferite vaccinuri în ultimele săptămâni.

Circa 15 state europene, printre care Germania, Franţa şi Italia, au suspendat ca măsură de precauţie administrarea vaccinului AstraZeneca, în urma semnalării unor probleme sanguine la persoane inoculate cu acest ser, precum dificultăţi de coagulare sau formarea de cheaguri de sânge (tromboze), dar fără o legătură dovedită în acest stadiu.

Citește și articolele zilei pe SpotMedia.ro


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇