Marea Britanie a început un studiu clinic la scară mare pentru un nou tratament care să-i ajute pe pacienții COVID cu simptome grave.
Primul pacient este o româncă de 34 de ani, Alexandra Constantin, care a ajuns luni la spital din cauza COVID. Ea a primit tratamentul marți după-amiază, la Spitalul Hull Royal, potrivit BBC. Jurnaliștii britanici precizează că Alexandra Constantin ”are acasă o fiică la care dorește cu disperare să se întoarcă”.
Cum funcționează tratamentul
Tratamentul presupune inhalarea unui proteine numită interferon beta, pe care organismul o produce în mod natural atunci când luptă cu o infecție virală. Astfel medicii speră că pot stimula sistemul imunitar.
Pentru a arăta cum funcționează tratamentul, o asistentă i-a dat româncei un nebulizator, care transformă medicamentul în vapori, pe care Alexandra i-a inhalat cât a putut de adânc în plămâni.
Interferonul beta e considerat prima linie de apărare în lupta cu virusurile, alertând organismul să se pregătească de atac. Dar coronavirusul pare să oprească producerea acestei proteine.
Un studiu inițial, efectuat pe doar 100 de oameni, a arătat că pacienții care fac aceste inhalații au cu 80% mai puține șanse să dezvolte o formă gravă a bolii, care i-ar aduce pe secțiile de terapie intensivă. Ei s-au recuperat mult mai rapid și nu au avut printre simptomele post-boală pierderea respirației.
Acum se dorește un studiu de amploare, pentru a se vedea cât de eficient este cu adevărat. Această a treia fază va include peste 600 de pacienți din peste 20 de țări.
Tratamentul a fost dezvoltat de Spitalul Universitar Southampton și e produs de compania Synairgen. Costul este de aproximativ 2.000 de lire sterline.