De data aceasta optimiștii au învins. Peste 2 milioane de oameni din 6 țări au primit un vaccin împotriva COVID-19 înainte de sfârșitul anului cu toate că mulți se îndoiau de această posibilitate.
- Campania de vaccinare în Uniunea Europeană va începe în data de 27 decembrie.
- 30% dintre români vor să se vaccineze, alți 29% nu s-au hotărât încă și mai așteaptă.
- 10.000 de doze Pfizer vor ajunge în România până la sfârșitul anului.
- În luna martie începe vaccinarea populației după imunizarea personalului medical, a celor din prima linie și a persoanelor vulnerabile.
- Cercetătorii care au consultat datele prezentate de Pfizer la aprobarea vaccinului consideră că și o singură doză poate crea imunitate la COVID-19.
- Primele vaccinuri genetice deschid ușa producției de medicamente și vaccinuri pentru multe alte afecțiuni, folosindu-se aceeaşi tehnologie.
Este pentru prima dată în istorie când un vaccin e dezvoltat într-o perioadă atât de scurtă și cu o eficiență atât de mare.
Agenția Europeană a Medicamentului a autorizat în data de 21 decembrie soluția Pfizer BioNTech, este a treia autorizare a acestui vaccin după cea obținută în Marea Britanie și SUA.
Campania de imunizare în cele 27 de state ale UE, cu o populație de 447 milioane de locuitori, va începe în data de 27 decembrie.
Și pentru România va fi o zi istorică, un cadru medical din prima linie va fi prima persoană vaccinată de la noi din țară, conform medicului Valeriu Gheorghiță, coordonatorul programului de vaccinare anti-COVID-19.
29% din populație, în acest moment, refuză să se vaccineze
După o discuție purtată de Vlad Gheorghe, europarlamentar român USR-PLUS, cu reprezentanții Pfizer, acesta a anunțat într-un comunicat că imunizarea completă apare după “35 de zile de la prima administrare”, adică după 5 săptămâni.
Pentru a se obține o protecție de 95%, e nevoie de două doze de vaccin făcute la un interval de trei săptămâni.
Într-un sondaj de opinie realizat de Avangarde și dat publicității marți 22 decembrie, doar 30% dintre români își doreau să se vaccineze.
29% nu erau încă deciși, conform aceluiași studiu, iar alți 29% au spus că vor refuza imunizarea.
Pentru a ajunge la crearea imunității de grup cu efectul imediat de stopare a epidemiei, ar fi nevoie ca 60-70% din populație să se vaccineze.
După cum arată sondajul, nu ar trebui să existe motive de îngrijorare.
Cu un procent de 30% din populație care vrea să se vaccineze imediat se poate obține o încetinire a răspândirii, iar pe parcurs cea mai mare parte dintre cei 29% care așteaptă să vadă cum decurge procesul se vor imuniza și ei.
În prima fază, 100.000 de doze pe săptămână
Cea mai mare provocare în ce privește vaccinarea va fi reprezentată de desfășurarea logistică.
“Procedura de distribuție a vaccinului în statele membre UE demarează numai după primirea de la autoritățile statului respectiv a planului de stocare și administrare”, a declarat europarlamentarul Vlad Gheorghe.
România are o strategie națională de vaccinare care a fost aprobată în urmă cu o lună în CSAT.
“Strategia de distribuție va ține cont de condițiile specifice de stocare și transport necesare pentru fiecare vaccin în parte, Ministerul Apărării fiind cel care va asigura gestionarea depozitului central, precum și a celor 6 depozite regionale, de unde se va face distribuția către centrele de vaccinare locale fixe și mobile”, a declarat Klaus Iohannis în urmă cu trei săptămâni.
Întregul proces de distribuție și vaccinare va fi coordonat și efectuat de autoritățile publice. Nu există nicio posibilitate ca vaccinul antiCOVID să fie procurat din farmacii sau de la vânzători privați.
”Românii trebuie să știe că nu există nicio altă sursă legală și sigură de distribuție a vaccinului antiCovid în afară de autorități. Orice alt canal, orice încercare de comercializare privată, online sau offline este în mod clar o tentativă de fraudă”, a declarat eurodeputatul Vlad Gheorghe.
În ce privește numărul de vaccinuri care vor sosi în țara noastră, trebuie să știm că Uniunea Europeană are încheiate contracte cu producătorii care acoperă întreaga cerere, astfel încât criza sanitară provocată de epidemie să se sfârșească în cel mai scurt timp posibil.
“Prima dată va veni o tranșă mai mică, simbolică, de 10.000 de doze, care va fi administrată imediat, încă din acest an.
Și începând din ianuarie, vin doze mai multe. Noi credem cel puțin 100.000 de doze pe săptămână sau mai mult, pe măsură ce se poate vaccina mai mult. În prima etapă, va fi vaccinat tot personalul medical.
În a doua etapă, va fi vaccinat personalul esențial și noi credem că în martie-aprilie va fi faza când va fi vaccinată populația generală”, a declarat Klaus Iohannis în urmă cu câteva zile.
Moderna nu mai are nevoie de condiții speciale de temperatură pentru depozitare
Un al doilea vaccin a fost aprobat în SUA, e vorba de Moderna, o soluție genetică, asemănătoare cu cea realizată de Pfizer.
Moderna ar putea fi aprobat în Uniunea Europeană în data de 6 ianuarie. Acest vaccin face un pas în față în ce privește condițiile de stocare. Poate fi ținut într-un congelator obișnuit, la -20 de grade Celsius și nu în condiții speciale la -80 de grade Celsius, cum e nevoie la vaccinul Pfizer.
Intrarea vaccinului Moderna în campaniile de imunizare va accelera și ușura procedura, generând o eficiență și mai mare.
Mai mulți experți spun că imunitatea de grup la nivelul Uniunii Europene ar putea fi atinsă în luna iunie 2021, dar primele semne de scădere în intensitate a epidemiei vor apărea încă din luna aprilie.
După cercetarea atentă a datelor puse la dispoziția FDA, agenția medicamentului din SUA, experții au constatat că “există indicii pentru o posibilitate tentantă: chiar și o singură doză poate oferi niveluri semnificative de protecție împotriva bolii”, anunță un articol din New York Times.
Pentru a atinge un nivel de protecție cât mai ridicat, companiile Pfizer și Moderna au indicat necesitatea injectării a două doze de vaccin.
De ce o singură doză ar putea fi suficientă
Obiectivul lor a fost acela ca vaccinul să fie eficient pentru toate categoriile de persoane și, mai ales, cele în vârstă și cu boli cronice asociate.
Aceste persoane, în general, au sisteme imunitare fragile, iar activarea anticorpilor necesită un impuls mai intens. Cel mai probabil, aceste categorii de persoane au nevoie de două doze de vaccin.
Persoanele mai tinere și cu o stare de sănătate bună, susțin unii cercetători care s-au uitat pe datele studiilor, vor avea nevoie de o a doua doză după o perioadă mult mai lungă de timp, un an sau mai mult, cum se întâmplă și în cazul altor vaccinuri, sau chiar de nicio altă doză.
Cercetătorii își vor da seama dacă această presupunere e reală în primele două luni de la începerea campaniei de vaccinare după urmărirea în timp real a persoanelor care au primit prima doză de vaccin.
În istoria omenirii s-a întâmplat de multe ori ca o criză să aducă după ea o dezvoltare accelerată în domeniul respectiv.
E exact ce se întâmplă în domeniul geneticii medicale. Dacă Pfizer și Moderna vor avea succes cu două vaccinuri genetice în premieră, asta înseamnă deschiderea unei plaje imense de aplicații, vaccinuri și medicamente construite prin realizarea unei versiuni genetice a unei proteine programată să primească un anumit tip de răspuns de la organism.
Exemplul cel mai la îndemână e crearea unor medicamente și vaccinuri împotriva diferitelor tipuri de tumori canceroase sau medicamente care regenerează țesuturile afectate ale inimii etc.