Primarul Capitalei, Nicușor Dan, a făcut, miercuri, un bilanț, al primelor 20 de zile de mandat. Edilul Capitalei a spus că la începutul mandatului a amintit că există trei priorități: COVID-19, situația financiară și sistemul de termoficare și despre acestea a vorbit acum.
Criza sanitară
Astfel, primarul a vorbit inițial despre criza sanitară.
“Am detașat 200 de persoane de la Administrația Spitalelor către DSP, care nu avea resurse materiale și umane pentru a face față solicitărilor. Am organizat la Arena Națională 270 de posturi, dintre care 200 cu oameni de la ASSMB și cu studenți prin parteneriat cu Facultatea de Medicină. A contribuit foarte mult și STS, și Instituția Prefectului. Nu mai există întârzieri în anchetele epidemiologice. Este un lucru foarte important.
Tot de la Administrația Spitalelor am detașat 40 de persoane catre Salvare. Exista o problemă și la Salvare că faceau și treaba lor și mergeau și la testare. Am detașat 50 de persoane la DSP Ilfov care are Aeroportul Otopeni si avea probleme pe anchetele epidemiologice”, a punctat edilul.
El a precizat că există acorduri cu hoteluri în situația în care ar fi nevoie de carantinare.
„O problemă cu care ne confruntăm este suplimentarea paturilor ATI. O să dau curând rezultatul”, a mai spus Nicușor Dan.
El a spus că a mers și la STB și a identificat care sunt liniile pe care există aglomerări și a identificat zonele din București și intervalele orare la care se întâmplă ca pasagerii să nu poarte mască, punctând că vor acționa pe acele zone.
Vom avea o iarnă dificilă
În privința căldurii și a apei calde, Nicușor Dan a reiterat faptul că nu ne așteaptă o iarna ușoară, având în vedere că rețeaua de termoficare e de trei ori mai proastă decât acum câțiva ani.
"O să avem o iarnă dificilă. Ce putem să facem este să intervenim în cel mai scurt timp la sutele de avarii. Vom informa în timp real cetățenii. O să vă invit să vedeți call centerul pe care l-am inființat. Să nu mai fie situații în care bucureștenii să sufere de lipsa căldurii sau a apei fără să știe cauza și cât o să dureze", a punctat primarul.
El a adăugat că a semnat un contract de finanțare de 300 de milioane de euro și că există o promisiune de la Guvern pentru încă 200 de milioane de euro pentru a începe din primăvară lucrări de schimbare a rețelei principale.
Ce probleme financiare are Primăria
Primarul a declarat că la momentul investirii sale în funcție în conturile PMB erau 4 milioane de lei, pe 80 de milioane de lei existau propriri, ceea ce a făcut ca plata salariilor să fie dificilă.
"Dar le-am platit pentru primărie si administrațiile din subordine. Datoriile primăriei sunt de 3 miliarde de lei. De aici vin două probleme. Una că e o uriașă energie consumată de toata lumea să vedem ce putem să plătim întâi și a doua și mai importantă este că nu există încredere din partea sistemului financiar pentru primărie pentru a cofinanța marile proiecte pe care vrem să le începem", a spus Nicușor Dan.
El a precizat că solutia de principiu este să se facă curățenie în finanțe: „Să avem un buget realist pe 2021, să recunoaștem toate datoriile, inclusiv cele ale companiilor din subordine, să ieșim cu situația financiară curată și cu aceste datorii recunoscute pentru a fi refinantațe de sistemul financiar”.
El a punctat că pe partea de social vor fi plătite în continuare stimulente pentru persoanele cu dizabilități, nou născuți, femeile însărcinatate, familiile monoparentale și prevenirea abandonului școlar.
În privința persoanelor fără adăpost, edilul a precizat că sunt probleme din cauza COVID-19, pentru că adăposturile nu mai pot funcționa la capacitate normală și că lucrează pentru a se găsi soluții.
El a amintit și de faptul că pentru Lacul Morii şi Parcul Natural Văcăreşti se vor organiza concursuri internaţionale de soluţii, dar și de faptul că a dispus ca Inspectoratul de Stat în Construcţii să aibă acces la orice autorizaţie sau documentaţie emisă de PMB sau CGMB.
Ce a constatat Curtea de Conturi
Nicuşor Dan a vorbit și despre controlul Curţii de Conturi la Primăria Capitalei. Acesta a spus că au fost constatate trei deficienţe, si anume achiziţia celor 100 de troleibuze, licitaţie care a fost anulată până la urmă de municipalitate, încasările mici ale Companiei Muncipale Parking Bucureşti şi plăţi nejustificate ale Primăriei pentru executarea lucrărilor de construire la două şcoli.
"Actuala administrație nu va acoperi ilegalitățile pe care precedenta administrație le-a făcut. (...)
Nu am uitat de caracatița lui Firea de care am vorbit în campanie, însă am avut niște urgențe de rezolvat. Dacă îmi permiteți să citez dintr-o anecdotă: Mai întâi munca și apoi distracția", a punctat Nicușor Dan.
Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro: