Consilier BNR: Dacă nu schimbăm direcția vaporului numit România, duminica viitoare Titanic scrie pe noi!

Consilier BNR: Dacă nu schimbăm direcția vaporului numit România, duminica viitoare Titanic scrie pe noi!
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Eugen Rădulescu, consilier în cadrul Băncii Naţionale a României, atrage atenţia că venirea la putere a unui suveranist pare tot mai probabilă şi demisia guvernului „pavează calea pentru acapararea întregii puteri de forţele reacţionare”, posibilitate care „trimite fiori pe pieţele financiare”. Dacă duminica viitoare nu schimbăm direcţia vaporului numit România, acesta va avea soarta Titanicului, așa că oamenii trebuie să meargă la vot pentru a evita dezastrul, afirmă Rădulescu.

Specialist cu zeci de ani de experinţă în posturi de conducere în sistemul bancar şi actual consilier în cadrul BNR, Eugen Rădulescu aminteşte că într-un articol publicat de Contributors în 24 februarie avertiza că nu ar fi nevoie ca naţionalizările să aibă loc. E de ajuns câştigarea alegerilor prezidenţiale de către un „suveranist”, ceea ce ar duce imediat la declasarea rating-ului de ţară la nivel “nerecomandat investiţiilor”, „cu un cortegiu de urmări care s-ar succeda cu o cadenţă foarte rapidă: prăbuşirea pieţei de capital, blocarea imediată a resurselor financiare externe, degringoladă pe piaţa valutară”.

"Nu ar fi nevoie ca politicile «suveraniste» să fie aplicate. Simpla lor enunţare ar duce direct la marasm. Iar faptul că deficitul bugetar este atât de ridicat, iar dependenţa de finanţare externă atât de accentuată nu lasă deloc spaţiu pentru a amâna, eventual a negocia ceva", scria atunci Rădulescu, potrivit News.ro.

Un scenariu care dă fiori pe pieţele financiare

Consilierul în cadrul BNR afirmă că acum, "nu doar că venirea la putere a unui suveranist pare tot mai probabilă, dar demisia guvernului pavează calea pentru acapararea întregii puteri de către forţele reacţionare", care "ar putea forma uşor o nouă majoritate cu AUR, POT şi o parte a PSD".

"Această posibilitate trimite fiori pe pieţele financiare. Deocamdată, avem câteva reacţii neechivoce. Leul pierde peste 1% în fiecare zi, de marţi încoace. Panică? Sper să nu ajungem acolo. Robor a crescut de la 5,93% marţi, la 7,25% azi. Asta înseamnă creştere de peste 22%!! Statul nu a reuşit să împrumute de la bănci nici măcar 500 de milioane lei, dobânzile urcând la cer.

Aşa cum spunea Brecht, ascensiunea lui Arturo Ui încă poate fi oprită. Dacă nu facem asta, urmează urgia. Care nu va aştepta aplicarea măsurilor promise de suveranişti.

Dacă nu schimbăm direcţia vaporului numit România, duminica viitoare, Titanic scrie pe noi! Mergeţi la vot şi evitaţi dezastrul, pentru numele lui Dumnezeu!", încheie Eugen Rădulescu.

Presiune mare pe curs

Cursul valutar oficial, de referinţă, anunţat joi de BNR a ajuns la 5,1222 lei pentru un euro, faţă de 5,0991 lei, înregistrat miercuri. Marţi a fost pentru prima dată când 1 euro a depăşit 5 lei, prag apărat până acum de BNR. Dolarul a ajuns la 4,5369 lei, de la un curs de 4,4898 lei.

Marţi, purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a declarat că, "într-adevăr", în ultimele zile este "o presiune pe piaţa valutară, care a dus la o încercare de a atrage lichiditatea din piaţă".

Moneda României a slăbit cu peste 2% şi a depăşit nivelul cheie de 5 lei/euro după prăbuşirea guvernului ţării, mişcarea bruscă indicând faptul că factorii de decizie de la Bucureşti şi-au relaxat controlul asupra monedei, a scris Bloomberg în aceeaşi zi.

Ministrul interimar al Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat, miercuri, că există "o presiune asupra cursului" (n. red. leu-euro), "confirmată şi de Banca Mondială", în contextul în care, marţi, a fost depăşit pragul psihologic de 5 lei pentru un euro, anunţat de BNR. Taczos spune că în aceste condiţii "e posibilă o aterizare «hard» a economiei şi că o aterizare «very hard» începe în cazul în care continuă incertitudinea politică.

La rândul său, Eugen Rădulescu, consilier al guvernatorului BNR, spunea miercuri că se teme că nu se vor putea evita măriri de taxe după instalarea noului guvern.

"Există o presiune asupra cursului. Cu siguranţă este o presiune confirmată şi de Banca Naţională, dar încă o dată şi profesionalismul, şi rezervele, şi experienţa BNR asigură o gestionare corectă a situaţiei şi cu siguranţă lucrurile sunt sub control din acest punct de vedere", a afirmat Tanczos Barna.

România va fi lovită de un "tsunami" de scumpiri

Financial Times a remarcat într-o analiză publicată joi că leul românesc a spart bariera istorică de 5 lei pentru un euro, o limită psihologică și economică pe care Banca Națională a României (BNR) a apărat-o ani la rând, prin intervenții directe și indirecte în piață. Publicația subliniază că „situația politică explozivă” din România a declanșat reacții nervoase pe piețele valutare.

Analiștii JPMorgan, citați de Financial Times, afirmă că deprecierea bruscă din ultimele zile a fost amplificată de o combinație de operațiuni de acoperire (hedging), cerere crescută de lichiditate în euro și poziții speculative care mizează pe un leu mai slab.

Economistul Adrian Negrescu anticipează că România va fi afectată de "patru valuri de scumpiri" care vor duce economia în recesiune:

  • cel cauzat de deprecierea cursului monedei naţionale,
  • un al doilea îl vom simţi ca urmare a scumpirii energiei,
  • al treilea va fi generat de creşterea preţului la gaze,
  • al patrulea va fi asociat creşterii taxelor, mai ales a TVA

Negrescu precizează că va fi „un adevărat tsunami de creşteri de preţuri” care vor fi simţite „puternic” în economie şi care vor „consolida poziţia României drept campioană europeană la scumpiri”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇