Ministrul Finanțelor Tanczos Barna a avertizat, miercuri, că este posibilă o aterizare hard a economiei românești, ținând cont de înălțimea de la care poate „cădea”, mai exact un deficit de 8,6%.
El a subliniat că este nevoie de o reformă fiscală, pentru ca taxele și impozitele să nu crească.
- (Primele) 8 efecte economice ale crizei guvernamentale – de la debandadă în deficit, la costul datoriei și pe piețele financiare
- Cea mai mare bancă americană vede două scenarii pentru România lui Simion. Unul e cu euro la 6 lei
- Ce înseamnă Simion președinte? Expert financiar: Se poate ajunge la tăierea fondurilor europene Interviu video
„Este nevoie de o reformă fiscală. Dacă m-ați fi întrebat acum o săptămână, aș fi spus că încă văd o posibilitate ca anul acesta 2025 să se termine fără modificări substanțiale pe partea de venituri, adică taxe și impozite. Lucrurile trebuie analizate după alegeri de către cei care nu vor fi interimari. Dar din punct de vedere fiscal, lucrurile nu stau atât de rău pe cât de rău se prezintă situația câteodată în presă.
Este posibilă o aterizare hard, ca să nu spun soft, că e puțin credibil. Este posibilă o aterizare hard. Very hard începe în cazul în care continuă incertitudinea politică. Dacă avem stabilitate și în cel mai scurt timp posibil avem guvern in charge și lucrează și începe implementarea măsurilor, aterizarea este gestionabilă.
Desigur, de fiecare dată, o asemenea aterizare depinde de nivelul de la care aterizezi. Aterizăm de la 8,6% deficit, destul de sus. Depinde de pilot, depinde de cine conduce avionul. Și depinde de pista de aterizare, cât de rezilientă este. Pista este solidă, economia este solidă, înălțimea este înaltă, mai avem nevoie de un pilot după alegeri și cu siguranță lucrurile pot fi gestionabile”, a declarat Tanczos Barna, citat de Economedia.
Prioritate la plată cheltuielilor cu pensiile și salariile
Între timp, Ministerul Finanțelor a transmis instituțiilor statului un document care informează că va acorda prioritate în fiecare lună la plată cheltuielilor cu pensiile și salariile, urmând ca "celelalte naturi de cheltuieli" să fie acceptate abia după cele decise pentru "drepturi de personal și drepturi sociale", indică un document semnat de ministrul Finanțelor, Barna Tanczos, și intrat în posesia Profit.ro.
- Fostul ministru de Finanțe Câciu aruncă vina pentru explozia euro pe Nicușor Dan. Un renumit economist acuză PSD de „culmea nerușinării”
- Nicușor Dan, apel la calm după panica financiară: BNR are o rezervă valutară de 60 de miliarde de euro
- Economist: România se află în fața unei crize fără precedent din punct de vedere valutar
Solicitarea vine în contextul în care România se confruntă cu probleme bugetare semnificative, cu o criză politică după ieșirea PSD de la guvernare și cu presiune pe piețele financiare (pe dobânzile statului) și pe curs.
Un control mai strict al cheltuielilor ar putea ajuta Guvernul în următoarele luni, având în vedere că până la clarificarea situației politice, este puțin probabil ca Executivul să poată lua măsuri de reformă fiscală, la care s-a angajat față de Comisia Europeană și care ar ajuta la stabilizarea finanțelor statului.
De asemenea, până la clarificarea situației politice, Guvernul nu va ieși, cel mai probabil, să se împrumute de pe piețele externe.
Tanczos Barna: Propaganda lui Simion nu ajută
Ulterior, Tanczos Barna a declarat că există suficiente rezerve pentru a se plăti salariile și pensiile și a atras atenția că "propaganda electorală a lui Simion nu ajută".
"Au fost înghețate, salariile au fost înghețate, din păcate, și pensiile. Această situație a fost generată practic de creșterile foarte mari de cheltuieli de funcționare ale statului de anul trecut. Avem suficientă rezervă, avem suficient plasament, asigurăm plata pensiilor, a salariilor și a investițiilor. Cu siguranță, zi de zi, asigurarea cash-flow-ului trebuie să se facă prioritizând aceste plăți. Este o chestiune de normalitate, o chestiune care se face lună de lună.
Este o activitate curentă a Ministerului Finanțelor de prioritizare a cheltuielilor și de implementare a limitelor lunare și trimestriale pentru a se încadra în deficit de 7% și cu siguranță propaganda nu ajută. Așa cum am văzut de la domnul Georgescu, aruncarea în piața a unor cifre, cu siguranță n-are nici analiză făcută și n-are nici impactul calculat. Aceste cifre fac parte din propaganda electorală caracteristică domnului Simion”, a spus ministrul.