La scurt timp după anunțarea rezultatelor turului întâi al alegerilor prezidențiale s-a instalat nervozitatea la Bursa de valori, acțiunile mai multor companii românești listate ieftinindu-se rapid.
De asemenea, luni, 5 mai, BNR a cheltuit 2 miliarde de euro pe piața interbancară pentru a drena lei, astfel încât să mențină cursul sub pragul psihologic de 5 pentru un euro.
Marți, prețul unui euro a crescut din nou, depășind pragul psihologic, un semn tot mai clar că posibila venire a lui George Simion, liderul partidului extremist AUR, provoacă o mare neliniște printre investitorii autohtoni, dar și cei străini.
Într-o discuție cu expertul financiar Adrian Codîrlașu, președintele CFA România (Chartered Financial Analist - Analist Financiar Autorizat), acesta a declarat că marea problemă a venirii la Palatul Cotroceni a unui lider anti-european e blocajul care va apărea între București și Bruxelles, cu consecința reducerii rapide și drastice a finanțării din programele Uniunii, cu efecte majore asupra economiei României.
Mai jos aveți câteva declarații relevante ale expertului financiar Adrian Codîrlașu, în exclusivitate pentru Spotmedia.ro:
- „Relația României cu Uniunea Europeană este esențială pentru viitorul economic al țării noastre.”
- „Fără ajutorul Uniunii Europene, vom avea dificultăți extrem de mari în a ne finanța economia.”
- „Investitorii sunt îngrijorați și ar trebui în toată perioada următoare să ne așteptăm la o volatilitate ceva mai mare a pieței”.
- „Dacă la aceste deficite nesustenabile se adaugă și instabilitatea politică, mergem către un rating scăzut de țară cu consecința creșterii dobânzilor la împrumuturi.”
- „Reformele nu vor fi prietenoase – vor presupune probabil înghețări de angajări în sectorul public și majorări de taxe.”
- „Trebuie menținută stabilitatea politică și trebuie făcute reforme. Fără ele, riscăm să intrăm în criză financiară.”
Relația unui președinte cu economia țării pe care o conduce
Deși atribuțiile directe ale președintelui în domeniul economic sunt limitate, Adrian Codîrlașu subliniază rolul esențial al acestuia în reprezentarea României în plan extern, mai ales în cadrul Uniunii Europene.
„Dacă președintele merge la Uniunea Europeană și se opune constant, așa cum am văzut în cazul Ungariei, se poate ajunge la tăierea fondurilor europene”, avertizează el. Prin urmare, orientarea pro-europeană a președintelui este un factor cheie pentru stabilitatea economică.
Într-o perioadă în care România are deficite bugetare nesustenabile și o instabilitate politică tot mai vizibilă, Adrian Codîrlașu subliniază nevoia de reforme structurale și menținerea unui climat predictibil.
„Un investitor vrea stabilitate și predictibilitate. Dacă aceasta dispare, nu mai vin alți investitori și cei care sunt poate chiar vor pleca”, a declarat el.
În final, viitorul economic al României depinde nu doar de deciziile interne, ci și de modul în care țara va continua să se raporteze la valorile și instituțiile Uniunii Europene.