Va fi România o victimă pe axa Moscova-Washington?

Va fi România o victimă pe axa Moscova-Washington?
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

SUA și Rusia par să-și dea mâna pentru susținerea echipei radicale George Simion – Călin Georgescu, în vreme ce instituțiile politice vitale sunt interimare într-o perioadă de intense atacuri cibernetice și dezinformări.

George Simion, intrat în turul al doilea al prezidențialelor cu 40%, dublu față de contracandidatul său Nicușor Dan, a fost lăudat în mai multe feluri de Moscova și stă la masă cu oficiali ai administrației americane.

Astăzi la Parlamentul României, liderul AUR a vorbit pe larg la întâlnirea „Romanian-American Business Conference 2025”, care, potrivit organizatorilor, e un „eveniment ce are ca obiectiv consolidarea relațiilor bilaterale”. În stânga lui George Simion stă Petrișor Peiu, senator AUR și propunerea de anul trecut pentru fotoliul de prim-ministru. Sunt cunoscute dilemele Est-Vest ale lui Peiu, articolele lui admirative față de declarațiile vicepreședintelui american JD Vance. Peiu a fost consilier al premierului PNȚCD, Radu Vasile în perioada 1998-1999 și al primului ministru PSD, Adrian Năstase între 2001-2002, iar acum e mâna dreaptă a lui Simion și îl ajută să-și explice viziunea economică din postura de prezidențiabil.

Acum o săptămână Ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec, și George Simion, candidatul AUR, au stat la aceeași masă la întâlnirea organizată de asociația AmCham Romania, care promovează relaţiile economice dintre România şi Statele Unite ale Americii. O astfel de asociere ar fi fost imposibilă acum un an când Washingtonul, sub administrația democrată, interzicea orice asociere cu mișcările extremiste.

George Simion e luat în seamă de influencerii care l-au susținut pe Donald Trump și care continuă să rămână susținători ai președintelui american. Frații Tate acuzați în România, Marea Britanie și SUA de viol și relații cu minori se află și ei în armata liderului AUR care militează pe rețelele sociale în favoarea acestuia.

Dinspre Moscova, extremistul Alexandr Dughin, ideologul refacerii Rusiei mari sugerează că victoria binomului George Simion - Călin Georgescu „este un semnal foarte important” fiindcă „forțele antiglobaliste, forțele conservatoare, tradiționaliste și nu doar în America, ci și în Uniunea Europeană încep să câștige”, ceea ce e „o șansă” pentru Rusia. Dughin zice că Simion nu ar fi candidatul Moscovei dar că „este dușmanul dușmanilor noștri”, adică al Ucrainei, că ar putea fi deschis relațiilor cu Rusia și că s-ar putea alia cu Ungaria și Slovacia împotriva ajutorului acordat Kievului. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov a reamintit după alegerile de duminică anularea voturilor la prezidențialele de anul trecut și a subliniat că Simion este „coleg” cu Georgescu, politicianul „căruia i s-a interzis să candideze din motive inventate”.

Procurorii îl investighează pe Călin Georgescu de mai multe capete de acuzare între care și încercarea de lovitură de stat din noiembrie anul trecut, dar între timp ancheta pare să slăbească. Simion mizează pe popularitatea lui Georgescu, împrumută multe din campania acestuia, are în jurul lui o echipă din care fac parte experți americani și încearcă să demonstreze prin asocierile cu oameni de afaceri sau jurnaliști de dincolo de ocean, că legăturile lui ar fi cu Washingtonul, nu cu Moscova. Investigațiile serviciilor secrete românești și anchetele jurnalistice au scos însă la iveală conexiunile lui Călin Georgescu, mentorul său, cu Rusia.

În vreme ce Simion jubilează cu cele 40% de procente câștigate în prima rundă a prezidențialelor, candidatul democrat și pro-european, Nicușor Dan declară că va reuși să strângă cele peste 5 milioane de voturi de care are nevoie pentru a-l bate pe liderul AUR.

Țara alunecă însă între timp în hăul recesiunii și al instabilității. Economiștii vorbesc de ieșiri importante de capital, bursa românească a deschis pentru a doua zi pe minus, euro a trecut pentru prima dată pragul de 5 lei, în vreme ce Banca Națională se pregătește de scenariile negre post-alegeri. Cel mai grav este însă că România are un președinte interimar, Ilie Bolojan, un premier interimar, numit azi în persoana lui Cătălin Predoiu, ministrul de Interne și evident un guvern interimar, după demisia de ieri a social-democratului Marcel Ciolacu. Cele mai importante instituții politice ale statului care în mod normal ar putea lua decizii rapide au în această perioadă atribuții restrânse și pentru orice eventuală situație de urgență trebuie să facă apel la parlament.

Cu un naționalist radical care conduce în cursa electorală, cu un guvern semi-paralizat, cu toate partidele parlamentare democratice conduse interimar, peisajul devine și mai relativ. În paralel dezinformările de pe rețelele sociale cresc, propaganda explodează, temele care fac parte deopotrivă din retorica radicalilor americani și a regimului Putin devin dominante.

Rusia privește cu satisfacție cum unul din statele mari ale NATO, care asigură cea mai lungă graniță cu Ucraina se clatină sub valul naționalist, care l-ar putea aduce pe George Simion și pe Călin Georgescu la putere. România e pe cale să devină victima axei Washington-Moscova prin ingineriile electorale care se fac în favoarea cuplului Simion-Georgescu.

Autor: Sabina Fati


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇