După panica de azi de pe pieţele financiare, Nicușor Dan transmite un mesaj de calm și încredere privind situația economică a României.
Într-o conferință de presă organizată marți seară, candidatul la prezidențiale a susţinut că România nu se confruntă cu motive reale de panică financiară, în contextul creșterii euro şi ROBOR.
El a subliniat că România are „o economie privată competitivă” ce a reușit să-şi dubleze PIB-ul în ultimii doi ani.
”Faţă de evoluţiile pieţei financiare de ieri şi de azi, vreau să transmit un mesaj de calm şi de optimism, pentru că România are o economie privată competitivă. Vă aduc aminte că România a dublat produsul intern brut în ultimii 10 ani".
Nicușor Dan a mai susținut că Banca Națională dispune de rezerve consistente pentru a menține stabilitatea leului.
"Banca Naţională are o rezervă valutară de 60 de miliarde de euro, care poate să resoarbă orice fel de atac asupra leului".
- Nicușor Dan: România e deja zguduită de primele efecte ale unui experiment nociv, reprezentat de Simion – O gaură de 2 miliarde de euro în rezerva valutară, panică pe bursă
- Economist: România se află în fața unei crize fără precedent din punct de vedere valutar
De asemenea, a vorbit de capacitatea de a atrage fonduri europene.
"România urmează să absoarbă, pe exerciţiul financiar 2021-2027, acum începe să absoarbă sume considerabile de bani europeni, deci nu există motiv de panică financiară pentru România”, a spus Nicuşor Dan.
În final, Dan și-a arătat optimismul față de alegeri, dar a făcut și un apel la responsabilitate:
”Societatea românească are resursele interioare pentru a o face. Şi vă aduc aminte, dacă vorbim de zona financiară, că în urmă cu trei săptămâni Primăria Capitalei a emis obligaţiuni de 555 de milioane de lei pentru a plăti obligaţiuni scadente şi oferta pieţei financiare a fost dublu faţă de banii pe care noi voiam să-i accesăm, ceea ce înseamnă că instituţia Primăriei Capitalei pe care o conduc are încrederea pieţei financiare”.
Moneda europeană a crescut, marți, ca urmare a tensiunilor politice și a trecut de 5 lei.
Şi indicele ROBOR la trei luni, în funcție de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 6,08% pe an, de la 5,90% pe an în ședința precedentă.