Economist: Ne așteaptă patru valuri de scumpiri care vor duce economia în recesiune

Economist: Ne așteaptă patru valuri de scumpiri care vor duce economia în recesiune
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Comisia Europeană a avertizat, miercuri, România să elimine plafonarea preţurilor la gaze. În caz contrar, riscă să se confrunte cu o eventuală acţiune în justiţie în legătură cu această politică, despre care Executivul UE a afirmat că încalcă normele pieţei energetice a blocului comunitar.

Economistul Adrian Negrescu afirmă că pe români îi aşteaptă „patru valuri de scumpiri” care vor duce economia în recesiune:

  • cel cauzat de deprecierea cursului monedei naţionale,
  • un al doilea îl vom simţi ca urmare a scumpirii energiei,
  • al treilea va fi generat de creşterea preţului la gaze,
  • al patrulea va fi asociat creşterii taxelor, mai ales a TVA

Consultantul economic precizează că va fi „un adevărat tsunami de creşteri de preţuri” care vor fi simţite „puternic” în economie şi care vor „consolida poziţia României drept campioană europeană la scumpiri”.

Ne aşteaptă patru valuri de scumpiri care vor duce economia în recesiune. Avertismentul Comisiei Europene vine să confirme faptul că plafonările de preţ la energie şi gaze au încălcat legislaţia europeană şi au creat multiple efecte economice imprevizibile. Unul dintre acestea îl vom simţi de la 1 iulie atunci când, odată cu eliminarea plafonărilor de preţ la energia electrică, mare parte din populaţie va ajunge să plătească facturi duble la energie.

În plus, ne aşteaptă un nou val de inflaţie pentru că firmele vor plăti, de asemenea, un preţ mult mai mare la energie, faţă de cel plafonat la 1 leu/kwh, iar acest cost suplimentar se va regăsi în toate produsele şi serviciile din economie”, a declarat, joi, pentru News.ro, economistul Adrian Negrescu.

Potrivit acestuia, dincolo de valul de inflaţie generat de scumpirea energiei pentru care Guvernul nu are nicio soluţie în acest moment, o liberalizare a pieţei de gaze va genera un puseu suplimentar de scumpiri.

Consultantul economic spune că cea mai gravă sancţiune pentru România ar fi blocarea fondurilor europene nerambursabile şi că, în condiţiile în care peste 80% dintre investiţiile statului depind de banii UE, ar fi „o misiune sinucigaşă” renunţarea la banii europeni doar pentru „a ţine cu dinţii” de preţul la gaze.

Specialistul afirmă că, în esenţă, noul guvern, indiferent cine îl va forma, va trebui să renunţe la plafonarea preţului la gaze, iar efectele se vor simţi pe larg în economie.

„Din păcate, această decizie va genera un nou val de inflaţie, pe lângă cele deja anticipate. Primul va fi cel cauzat de deprecierea cursului monedei naţionale, un al doilea îl vom simţi ca urmare a scumpirii energiei, al treilea va fi generat de creşterea preţului la gaze, iar al patrulea va fi asociat creşterii taxelor, mai ales a TVA. Altfel spus, ne aşteaptă un adevărat tsunami de creşteri de preţuri pe care le vom simţi puternic în economie şi care vor consolida poziţia României drept campioană europeană la scumpiri”, menţionează Negrescu.

Potrivit consultantului economic, scăderea puterii de cumpărare se va accentua, iar firmele vor avea din ce în ce mai multe dificultăţi în a rezista unui mediu economic „lovit de scumpiri şi de creşteri de taxe”.

„Efectele sunt inerente - România riscă să intre în recesiune, iar un acord cu FMI pare să devină, pe zi ce trece, colacul de salvare de care autorităţile se vor agăţa pentru a nu intra într-o criză de proporţii”, mai spune Negrescu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇