Burduja: Facturile nu sar în aer. De la 1 iulie nu eliminăm plafonarea, ci se face o ajustare a mecanismului

Burduja: Facturile nu sar în aer. De la 1 iulie nu eliminăm plafonarea, ci se face o ajustare a mecanismului
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

De la 1 iulie nu se elimină sprijinul acordat consumatorilor, ci se face o ajustare necesară și responsabilă a mecanismului de protecție, o trecere la un sistem țintit, care să ducă sprijinul acolo unde este cu adevărat nevoie, afirmă ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

El a comentat informaţiile care au apărut în ultimele zile, potrivit cărora „facturile sar în aer după eliminarea plafonării de la 1 iulie”.

”ALERTĂ DE DEZINFORMARE! În ultimele zile, în context electoral, au circulat informaţii alarmiste potrivit cărora „facturile sar în aer după eliminarea plafonării de la 1 iulie”. Este important ca opinia publică să fie corect informată, iar adevărul să fie spus cu claritate: nu se elimină sprijinul acordat consumatorilor, ci se face o ajustare necesară şi responsabilă a mecanismului de protecţie”, spune ministrul.

Sebastian Burduja arată că ”după 1 iulie 2025 nu asistăm la o retragere a sprijinului din partea statului, ci la o trecere de la o plafonare generalizată la un sistem ţintit, care să ducă sprijinul acolo unde este cu adevărat nevoie”.

”Vorbim despre un nou mecanism care va permite alocarea eficientă a resurselor publice către gospodăriile aflate în sărăcie energetică, către persoanele cu dizabilităţi şi către românii care depind de echipamente medicale pentru a trăi. Chiar dacă, potrivit legii, responsabilitatea privind stabilirea criteriilor de eligibilitate şi a mecanismului de protecţie socială revine Ministerului Muncii, Ministerul Energiei a fost şi este parte activă în acest efort comun.

Am organizat patru întâlniri de lucru la sediul Ministerului Energiei, alături de alte instituţii implicate în proces. Toate aceste eforturi urmăresc să identifice criterii juste şi mecanisme clare pentru implementarea noii forme de sprijin pentru cei care au cu adevărat nevoie”, spune ministrul.

Persoanele vulnerabile - compensaţii financiare directe pentru energia electrică

Burduja mai anunţă că Guvernul pregăteşte un sistem prin care persoanele vulnerabile vor primi compensaţii financiare directe pentru cheltuielile cu energia electrică.

Se are în vedere un sprijin lunar, acordat în funcţie de venituri, componenţa gospodăriei şi alte criterii obiective. Nimeni nu va fi lăsat în urmă. În acelaşi timp, românii pot beneficia deja de preţuri corecte prin piaţa concurenţială. ANRE pune la dispoziţia tuturor un comparator de oferte, care îi ajută pe consumatori să aleagă cele mai bune opţiuni.

De exemplu, Hidroelectrica – furnizor cu capital majoritar de stat – oferă tarife între 1,04 şi 1,12 lei/kWh, mai mici decât plafonul actual de 1,3 lei/kWh. Aşadar, afirmaţii de tipul “facturile vor exploda” nu doar că nu au fundament, dar ignoră realitatea din piaţă”, spune Burduja.

El mai afirmă că ”România a reuşit, în plină criză energetică globală, să ofere românilor al patrulea cel mai mic preţ la gaze naturale şi al cincilea la energie electrică din Uniunea Europeană. Sistemul de plafonare-compensare a funcţionat şi a protejat milioane de familii”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇