Trump vrea să ne vândă energie de 350 de miliarde de dolari, iar Europa face planuri să taie drastic cheltuielile pe gazele americane

Trump vrea să ne vândă energie de 350 de miliarde de dolari, iar Europa face planuri să taie drastic cheltuielile pe gazele americane
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Casa Albă face presiuni asupra Europei să cheltuiască miliarde de dolari în plus pentru importurile de energie.

Uniunea Europeană intenționează însă să reducă drastic obiectivele de achiziție a gazelor naturale – chiar dacă președintele american Donald Trump insistă că achiziționarea mai multor gaze este singura modalitate de a pune capăt războiului său comercial.

Marți, țările UE au avansat planuri de relaxare a obiectivelor obligatorii pentru reumplerea instalațiilor de stocare înainte de iarnă - o încercare de a plăti mai puțin pentru aprovizionare, au declarat patru diplomați pentru Politico.

Această mișcare a încălcat cerințele Casei Albe ca UE să cheltuiască o sumă colosală de 350 de miliarde de dolari în plus pentru gazul american pentru a beneficia de o reducere a tarifelor impuse de Trump.

Dar Trump a mai emis dictatul înainte, doar pentru a ignora în esență propunerile europene către un acord și a impune oricum tarife. Aceste tarife exacerbează acum anxietatea economică ce determină Europa să exploreze economiile de costuri pentru energie.

Șapte țări — Franța, Germania, Italia, Austria, Ungaria, Slovacia și Olanda — au condus ofensiva de a limita obiectivele de achiziție a gazelor, pledând pentru reducerea unei ținte de stocare de la 90 la 80% în anumite circumstanțe. Acestea spun că pragul mai ridicat obligă UE să cumpere volume uriașe de gaze, o mare parte din SUA, într-un moment în care acestea sunt cele mai scumpe.

„În aceste vremuri turbulente și în mijlocul luptei continue pentru competitivitate, ar fi, desigur, o soluție mai bună să avem o flexibilitate mai mare decât să ne limităm la obiectivele actuale”, a declarat ministrul lituanian al Energiei, Žygimantas Vaičiūnas, într-un interviu.

Cererea industrială mai mică „ar putea fi una dintre potențialele consecințe” ale tarifelor impuse de Trump, a adăugat el, ceea ce face mai dificil pentru UE să cumpere mai mult GNL din SUA.

Dușmanii din domeniul energiei

Europa s-a orientat din ce în ce mai mult către GNL-ul american acum trei ani, când Rusia a invadat Ucraina și a redus drastic aprovizionarea cu gaze către continent. Gazul american a devenit de atunci o gură de oxigen pentru Europa.

Se așteaptă ca această legătură să se consolideze în lunile următoare. UE încearcă să elimine treptat legăturile energetice rămase cu Rusia și trebuie, de asemenea, să înlocuiască gazul care, până de curând, sosea prin Ucraina.

„UE va trebui să cumpere mai mult gaz american pentru a compensa pierderile de aprovizionare cu Rusia. Reducerea obiectivului de stocare va pune mai puțină presiune asupra importurilor de gaze ale Europei în această vară, ceea ce afectează prețurile - ceea ce înseamnă o afacere mai bună pentru UE”, a declarat Laura Page, analist de piață la Kpler.

La rata actuală de reumplere, datele Kpler arată că depozitele din UE vor ajunge probabil la doar 78% din capacitate până în această iarnă. Pentru a ajunge la 90%, UE ar trebui să plătească în plus pentru gaz în lunile următoare, a spus Page.

Tarifele impuse de Trump determină, de asemenea, previziuni privind declinul industrial, exportatorii din UE confruntându-se cu o taxă de 20% pentru toate mărfurile pe care le expediază peste Atlantic.

O activitate industrială mai redusă înseamnă o nevoie mai mică de combustibil. O nouă analiză a firmei de informații ICIS estimează că cererea de gaze va scădea cu 3,6% în acest an și că prețurile vor scădea, de asemenea, cu 3,5%.

Oficialii UE au purtat discuții la Washington în ultimele săptămâni pentru a încerca să ajungă la un acord pentru a cumpăra mai mult GNL, dar aceste propuneri nu au dus nicăieri. În privat, diplomații și-au exprimat frustrarea față de faptul că oficialii americani nu au fost interesați de negocieri, în ciuda ofertelor concrete de a cumpăra mai mult gaz.

Cererea lui Trump de a cumpăra energie în valoare de 350 de miliarde de dolari, emisă luni seară, depășește cu mult o poziție realistă de negociere. Cumpărarea unei cantități atât de mari de gaze s-ar traduce în aproape 16 milioane de barili pe zi - mai mult decât producția totală zilnică actuală a Americii de aproximativ 13 milioane de barili.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇