UE plătește Rusiei mai mulți bani pe petrol și gaze decât miliardele trimise Ucrainei ca ajutor

UE plătește Rusiei mai mulți bani pe petrol și gaze decât miliardele trimise Ucrainei ca ajutor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Uniunea Europeană cheltuie mai mulți bani pe petrol şi gaze din Rusia decât oferă ajutoare financiare pentru Ucraina, relevă un raport publicat la 3 ani de la începutul invaziei.

Raportul realizat de Centrul pentru Cercetare în Energie și Aer Curat (Crea) arată că, în 2024- anul al treilea al războiului, – UE a importat gaze şi petrol de 21,9 miliarde de euro din Rusia.

Este o sumă semnificativ mai mare decât cei 18,7 miliarde de euro alocaţi Ucrainei ca sprijin financiar, conform estimărilor Institutului Kiel pentru Economie Mondială (IfW Kiel).

În ciuda sancțiunilor impuse Rusiei și a eforturilor susținute de a reduce dependența de resursele care finanțează războiul lui Vladimir Putin, Uniunea Europeană continuă să fie un cumpărător important de combustibili fosili, o practică ce subminează indirect sancțiunile internaționale și ajutoarele financiare destinate Ucrainei, scrie The Guardian.

Analistul Vaibhav Raghunandan de la Crea a subliniat că achiziționarea combustibililor fosili din Rusia reprezintă „un ajutor financiar direct către Kremlin” și un sprijin al invaziei.

El a cerut ca această practică să fie oprită imediat, subliniind că acest lucru nu este doar esențial pentru viitorul Ucrainei, dar și pentru securitatea energetică a Europei.

Într-un context mai larg, raportul atrage atenția asupra disparității dintre sumele mobilizate de către donatori pentru ajutoarele financiare destinate Ucrainei și cele alocate în conflictele din trecut.

Christoph Trebesch, economist la IfW Kiel, a remarcat o diferență semnificativă în comparație cu conflictele din trecut, precum cel din 1990/1991, când Germania a mobilizat mult mai rapid și mult mai mult ajutor pentru eliberarea Kuwaitului.

Potrivit acestuia, donatorii europeni au cheltuit în medie mai puțin de 0,1% din PIB anual pentru Ucraina, ceea ce reprezintă un nivel de ajutor mult mai scăzut față de alte războaie.

De asemenea, raportul subliniază că, în ciuda sancțiunilor impuse, Rusia continuă să obțină venituri semnificative din exporturile sale de petrol şi gaze.

În 2024, Rusia a obținut aproximativ 242 de miliarde de euro din exporturi, iar veniturile sale din acest sector sunt „din ce în ce mai aproape de pragul unui trilion de euro”, pe măsură ce țara se adaptează sancțiunilor impuse.

Un factor cheie în acest proces este utilizarea unei „flote invizibile” de petroliere, care transportă aproximativ o treime din veniturile Rusiei din exporturile de combustibili fosili. Aceste nave obscure permit Rusiei să evite sancțiunile internaționale și să mențină fluxul de venituri esențiale pentru economia țării.

În acest context, Uniunea Europeană a adoptat măsuri suplimentare care au vizat flota „invizibilă” a Rusiei, în cadrul celei de-a 16-a runde de sancțiuni.

De asemenea, se discută despre înăsprirea sancțiunilor asupra gazului natural lichefiat (GNL), care a devenit o alternativă importantă pentru Europa, după ce a redus importurile de gaze prin conducte de la începutul războiului. În ciuda scăderii importurilor de gaze prin conducte, Europa a continuat să importe GNL, inclusiv din Rusia.

Jan-Eric Fähnrich, analist la Rystad Energy, a subliniat că rolul GNL în UE și Regatul Unit a crescut dramatic de la începutul războiului, ajungând la 119 milioane de tone în 2022, comparativ cu 81,3 milioane de tone în 2019. „Rusia a devenit al doilea cel mai mare exportator de GNL către Europa în 2022”, a explicat acesta, subliniind importanța continuării măsurilor pentru a reduce dependența de resursele energetice rusești.

Raportul evidențiază astfel o contradicție flagrantă între sprijinul financiar oferit Ucrainei și continuarea achizițiilor de petrol şi gaze din Rusia, subliniind necesitatea unei schimbări urgente în politicile europene pentru a sprijini mai eficient Ucraina și a reduce finanțarea războiului lui Putin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇