Ministerul Energiei sesizează DNA, după ce s-au scos cantități uriașe de gaze din depozite, fără să se respecte contractele

Ministerul Energiei sesizează DNA, după ce s-au scos cantități uriașe de gaze din depozite, fără să se respecte contractele
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministerul Energiei sesizează DNA, după verificările făcute de Corpul de Control la Depogaz, principala companie de înmagazinare din România.

Inspectorii au descoperit că mai mulţi operatori au scos concomitent, fără drept, cantităţi uriaşe de gaze din depozite, chiar înainte de iarnă. Prin golirea stocurilor, s-a ajuns la scumpirea importurilor.

DNA va ancheta golirea atât de rapidă a stocurilor de gaze încât principalul operator din țară (Depogaz din grupul Romgaz) a fost nevoit să impună restricții, pe măsură ce gazele înmagazinate s-au epuizat într-un ritm neașteptat de rapid.

România a fost nevoită să-și dubleze importurile de gaze pe perioada gerului de zilele trecute.

Burduja sesizează DNA

Ministrul Sebastian Burduja a solicitat să se întreprindă absolut toate măsurile care se impun, "fără niciun compromis și cu maximă duritate", și sesizarea DNA, în vederea cercetării faptelor cu aspectul săvârșirii unor infracțiuni.

"Nu sunt în măsură să mă pronunț asupra concluziilor Corpului de Control sau asupra unor concluzii viitoare ale altor instituții. Rolul Ministerului Energiei este să se asigure că sistemul energetic național funcționează pentru asigurarea furnizării energiei electrice și gazelor în condiții corecte pentru cetățeni și mediul economic", a declarat Burduja, citat într-un comunicat al ministerului.

Controlul ordonat anterior de Burduja s-a făcut la Filiala de Înmagazinare Gaze Naturale Depogaz Ploiești SRL.

Concluziile raportului - nu au fost respectate prevederile contractelor

Concluziile raportului arată că, în perioada noiembrie 2024 - ianuarie 2025, ponderea majoritară, de peste 75%, din cantitatea totală de gaze naturale convenită lunar pentru extracție din depozitele Depogaz este deținută de patru mari beneficiari (cumulat).

Cantitatea totală de gaze naturale extrasă în luna noiembrie din depozite (de 5,254 milioane MWh) a fost mai mare cu 58,15% (respectiv, cu aproape 1,932 milioane MWh) raportat la cantitatea totală de gaze naturale convenită prin programele de extracție anexate la contracte pentru această lună (de 3,322 milioane MWh).

În aceeași lună, consumul național a crescut cu aproape 14% față de noiembrie 2023, exporturile s-au dublat, importurile au scăzut cu 42%, iar producția a rămas relativ aceeași precum în noiembrie 2023.

"Cu excepția a doi beneficiari, care au respectat programul de extracție pentru luna noiembrie, cinci mari beneficiari au extras din depozite gaze naturale în cantități foarte mari, depășind cantitățile convenite pentru extracție în luna respectivă cu valori cuprinse între 96.600 MWh și 531.902 MWh, respectiv cu procente cuprinse între 55,65% și 108,86% (marja contractuală fiind de +/- 15%).

Cantitatea de gaze naturale extrasă în plus în luna noiembrie (raportat la cantitățile convenite pentru extracție, prin contractele încheiate), cumulat de cei cinci mari beneficiari, a reprezentat un procent de 88,87% din cantitatea totală de gaze naturale extrasă în plus din depozite (de 1.931.949,44 MWh), în luna respectivă", se arată în document.

Reprezentanții Corpului de Control au concluzionat că nu au fost respectate prevederile contractelor încheiate, respectiv programele de extracție convenite prin actele adiționale.

Beneficiarii aveau dreptul să solicite modificarea programelor de extracție, în cazuri justificate, cu minimum două zile/cinci zile calendaristice înainte de începerea lunii de extracție, dar nu au existat astfel de solicitări scrise.

Culpa Depogaz SRL constă în faptul că nu a făcut opoziție scrisă la cererile operatorilor de a extrage cantități de gaze exagerate, în raport cu prevederile contractuale.

"Se poate aprecia faptul că, prin modul în care Depogaz SRL și unii operatori economici au acționat în luna noiembrie 2024 și, ulterior, în lunile ianuarie - februarie 2025, s-a creat o perturbare a pieței gazelor din România.

Atât Depogaz SRL, cât și unii beneficiari ai serviciilor de înmagazinare au încălcat prevederile Regulamentului de programare și funcționare a depozitelor de înmagazinare subterană a gazelor naturale", mai scrie în raport.

În urma controlului, s-a propus sesizarea DNA și sesizarea Corpului de Control al premierului, cu o propunere de verificare a destinației cantităților de gaze extrase din depozitele subterane gestionate de Depogaz SRL, în intervalul 1 noiembrie 2024 - prezent.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇