Tarifele lui Trump vor afecta creșterea economică a României - Două scenarii din analiza Erste

Tarifele lui Trump vor afecta creșterea economică a României - Două scenarii din analiza Erste
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Creșterea economică a României va fi puternic afectată de tarifele impuse de SUA importurilor din UE, arată o analiză realizată de grupul Erste.

Potrivit grupului, taxele impuse de SUA vor duce la o creștere economică mai mică în regiunea Europei Centrale și de Est, în principal ca urmare a efectelor indirecte venite dinspre impactul asupra Germaniei, scrie Profit.ro.

Valoarea adăugată brută a produselor exportate către SUA reprezintă între 1,7% și 3,6% din valoarea adăugată brută totală a țărilor din Europa Centrală și de Est, arată Erste, cu Ungaria și Slovacia la cele mai ridicate niveluri și cu România și Croația la cel mai redus.

Ca pondere în exporturile totale, partea către SUA reprezintă 6,3% în Slovacia, 5,7% în Slovenia și 5,2% în Ungaria, în timp ce România și Croația au cele mai reduse expuneri, la 1,2%, respectiv 1,1%.

Cel mai mare impact ar veni însă indirect, din efectele asupra tarifelor americane la importurile din Germania, unde companiile manufacturiere din țările ECE sunt puternic integrate.

Două scenarii pentru România

Erste a trasat două scenarii de lucru.

În scenariul de bază, care presupune o reducere a tarifelor comerciale de la 20% la 10% în a doua jumătate a anului 2025, creșterea economică a României ar urma să fie diminuată cu aproximativ 0,8 puncte procentuale în 2026. Astfel, Erste și-a redus prognoza de creștere pentru economia românească de la 2% la 1,8% pentru anul curent și de la 3,4% la 3,1% pentru 2026.

În scenariul advers, tarifele ar urma să rămână la 20% permanent. În aceste condiții, România ar urma să înregistreze o scădere a dinamicii PIB-ului cu peste 1,5 puncte procentuale în 2026, fiind, alături de Polonia, una dintre cele mai afectate economii din regiunea Europei Centrale și de Est.

Tarifele „reciproce” ale preşedintelui Donald Trump asupra a zeci de ţări au intrat în vigoare miercuri, inclusiv taxele masive de 104% asupra produselor chinezeşti, adâncind războiul său comercial global, chiar dacă între timp se pregăteşte pentru negocieri cu unele state, relatează Reuters.

Indicele S&P 500 a pierdut aproape 6 trilioane de dolari de când Trump a prezentat tarifele, în urmă cu o săptămână, cea mai mare pierdere de patru zile de la crearea indicelui de referinţă, în anii 1950. Indicele se apropie acum de o piaţă „bear”, definită ca fiind cu 20% sub cel mai recent maxim al său.

Între timp, Statele UE vor aproba, miercuri, lista de produse americane ce vor fi taxate suplimentar drept contramăsură la tarifele impuse de administraţia Trump pentru oţel şi aluminiu.

Poate că reacţia UE nu e tocmai agresivă, dar va include măsuri creative, menite să afecteze economia americană în mod semnificativ şi fix în statele roşii, acolo unde este electoratul lui Donald Trump.

Potrivit unui document intern consultat de Politico, Comisia Europeană analizează impunerea unor tarife de până la 25% pe o gamă largă de produse importate din SUA, în valoare de aproximativ 22,1 miliarde de euro, pe baza importurilor UE din 2024.

Lista include produse agricole și industriale de bază, precum soia, carne, tutun, fier, oțel și aluminiu, țintind sectoarele americane cele mai dependente de exporturile transatlantice.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇