Statele UE vor aproba, miercuri, lista de produse americane ce vor fi taxate suplimentar drept contramăsură la tarifele impuse de administraţia Trump pentru oţel şi aluminiu.
Poate că reacţia UE nu e tocmai agresivă, dar va include măsuri creative, menite să afecteze economia americană în mod semnificativ şi fix în statele roşii, acolo unde este electoratul lui Donald Trump.
"Oficialii europeni din comerț categoric ştiu să se distreze", scrie Politico, într-o analiză pe tema tarifelor europene pentru mărfurile americane.
UE loveşte cu tarife statele republicane
Potrivit unui document intern consultat de Politico, Comisia Europeană analizează impunerea unor tarife de până la 25% pe o gamă largă de produse importate din SUA, în valoare de aproximativ 22,1 miliarde de euro, pe baza importurilor UE din 2024.
Lista include produse agricole și industriale de bază, precum soia, carne, tutun, fier, oțel și aluminiu, țintind sectoarele americane cele mai dependente de exporturile transatlantice.
Însă, pe măsură ce analiza se adâncește, devine evident că oficialii UE au adăugat o doză de creativitate, pentru a lovi în baza electorală a lui Trump.

Calendarul tarifelor impuse de UE produselor americane
După aprobarea listei (care sunt, de fapt, mai multe liste), primul set de tarife va intra în vigoare pe 15 aprilie, pentru produse precum merișoare sau suc de portocale, tarife care au fost inițial impuse în 2018 (în primul mandat Trump), dar suspendate în 2021.
Alt set de tarife de 25% va fi aplicat pe 16 mai pentru produse precum oțelul, carnea, ciocolata albă și polietilena. În final, pe 1 decembrie, va intra în vigoare un tarif de 25% pe migdale și soia.
În total, măsurile comerciale ale UE vor afecta exporturi din statele republicane americane în valoare de până la 13,5 miliarde de dolari, conform analizei Politico a datelor comerciale din 2024.
Produsele lovite, luate stat cu stat
Una dintre principalele ținte ale UE este soia, produsul cel mai valoros de pe listă, cu o semnificație economică și simbolică majoră pentru regiunile republicane din SUA. Statele Unite sunt al doilea mare producător și exportator de soia din lume, iar tarifele UE vor lovi un sector deja afectat de măsurile de retaliere ale Chinei și de competiția globală în creștere.
De asemenea, UE vizează carnea de vacă din Kansas și Nebraska, carnea de pasăre din Louisiana, piesele auto din Michigan, țigările din Florida și produse din lemn din Carolina de Nord, Georgia și Alabama.
Comisia Europeană a renunțat la bourbon după o campanie de lobby de succes din partea Franței, Italiei și Irlandei, dar a inclus în lista finală produse mai de nișă care să provoace un impact puternic asupra exportatorilor din statele republicane. Ne referim la înghețata din Arizona, batiste din Carolina de Sud, pături electrice din Alabama, cravate și papioane din Florida (cu excepția celor din mătase, care provin din California, un stat democrat), și mașini de spălat din Wisconsin.
De asemenea, pastele din Florida și Carolina de Sud vor fi supuse unor tarife, deși Italia ar putea fi bucuroasă să umple golul lăsat pe piață.
În final, lenjeria de noapte pentru femei din Ohio și Kentucky și lenjeria pentru bărbați, în general, vor fi vizate de noile tarife.
Cum s-a întors războiul împotriva lui Trump
Războiul comercial declanșat de Trump a avut un cost semnificativ pentru Washington, deoarece Canada și China au răspuns cu propriile măsuri de retorsiune.
În total, măsurile de retaliere impuse de China, Canada și UE vor afecta exporturi americane în valoare de aproape 90 de miliarde de dolari.
Bruxelles-ul a încercat să adopte o abordare de tip „morcovul și bățul”, pentru a semnala că nu va ceda cerințelor lui Trump, dar lasă deschisă ușa negocierilor.
Luni, blocul european a oferit un plan de tarife „zero” pentru bunuri industriale, inclusiv mașini, medicamente, chimicale, plastic și utilaje.
- Trump răspunde la oferta UE "zero tarife pentru zero tarife": "Nu este suficientă!"
- Trump pune noi condiții: UE trebuie să cumpere energie americană de 350 de miliarde de dolari pentru a beneficia de reducerea tarifelor
Totuși, Trump a spus că oferta nu este suficientă și a îndemnat țările UE să cumpere produse energetice americane în valoare de 350 de miliarde de dolari, pentru a face deficitul comercial „să dispară într-o săptămână.”