Decizia administrației Trump de a impune un tarif vamal de 20% asupra produselor europene zguduie din temelii două dintre cele mai emblematice industrii ale băuturilor fine: coniacul francez și vinurile italiene. Aflate deja sub presiunea unei piețe globale în scădere și a tensiunilor comerciale cu China, aceste sectoare se confruntă cu o criză fără precedent care riscă să știrbească tradiții de secole.
În sud-vestul Franței, Christophe Fillioux, a cincea generație a unei familii de viticultori, a început să-și smulgă viile din rădăcină. Afacerea sa cu coniac, Jean Fillioux, fondată în 1894, este una dintre cele aproape 4.000 din regiunea Cognac care resimt efectele directe ale tarifelor americane.
SUA, fiind principala piață de export pentru coniac — una din două sticle ajunge acolo —, reprezintă epicentrul pierderilor actuale, arată o analiză Reuters.
China, a doua piață ca volum, a impus la rândul ei tarife punitive, ceea ce a dus la o scădere de peste 50% a vânzărilor de coniac către această țară.
În acest context, Biroul Național Interprofesional al Coniacului a redus limitele de producție, în timp ce șomajul crește și mulți producători se gândesc dacă își mai pot susține afacerile.
Situația nu este diferită în Italia, unde vinurile premium precum Prosecco și Brunello di Montalcino riscă să dispară de pe rafturile americane. Italia, cel mai mare exportator de vinuri către SUA, a înregistrat vânzări de 2 miliarde de euro anul trecut. Acum, estimările arată o scădere potențială de 323 milioane de euro anual din cauza tarifelor.
Importatorii americani, precum Simone Luchetti de la Banville, avertizează că vinurile italiene vor deveni prea scumpe pentru consumatorii de rând. O sticlă de Prosecco care costă în prezent 14-18 dolari ar putea ajunge la 20 de dolari, un prag psihologic peste care mulți clienți nu vor trece, scrie News.ro. Branduri mici ar putea fi eliminate complet de pe piață, în timp ce consumul general s-ar putea reduce cu 25-35%.
În timp ce producătorii caută soluții pentru a reduce pierderile — fie prin distilarea unor cantități mai mici, fie prin vânzarea strugurilor pentru vinuri ieftine —, viitorul pare incert. Unii, precum viticultorul francez Pascale Dupuy din Ambleville, anticipează că vor fi ultima generație din familia lor care va mai produce coniac.
Totuși, unii producători rămân optimiști. „Prosecco poate fi produs doar în Italia, în Veneto. Nu poate fi înlocuit”, spune Giancarlo Moretti-Polegato, proprietarul unei crame din regiunea Veneto.