Gafa care a pus sub semnul întrebării berea americanilor

Gafa care a pus sub semnul întrebării berea americanilor
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Toată berea, indiferent de recipientul în care se comercializează, este afectată de tariful de 25% pentru importurile de aluminiu impus de Statele Unite. Cel puțin așa rezultă din noile prevederi vamale introduse de administrația Biden.

Berea s-a strecurat pe neobservate, miercuri, pe o listă de produse care au legătură cu aluminiul și care acum sunt supuse unei taxe de import de 25% în SUA.

Decizia, îngropată într-o anexă birocratică, a stârnit confuzie și frustrare în rândurile producătorilor europeni de bere și a clienților acestora, scrie Politico.

Câteva confuzii blochează o industrie

Codul vamal folosit – "bere din malț" – pare să acopere toată berea, indiferent de modul în care aceasta e ambalată: în doze, sticle sau butoaie.

Acest lucru este deosebit de frustrant pentru producătorii de bere, având în vedere că majoritatea exporturilor europene de alimente și băuturi au fost supuse unui tarif mai mic, de 20%, ceea ce face ca berea să devină unul dintre cele mai afectate produse din categoriile agroalimentare.

„Modul de exprimare se referă la toată berea, indiferent de recipient, dar căutăm clarificări. Berea nu este singurul produs care vine în cutii", a spus o persoană din industrie.

Exporturile europene de bere în SUA au depășit 1,1 miliarde de euro anul trecut, Guinness și Heineken fiind printre cele mai vândute. Aproximativ o cincime din acest volum este expediat în cutii.

Codul vamal se aplică la nivel mondial, prin urmare chiar și exportatorii de top precum Mexic, care furnizează peste 60% din importurile de bere din SUA, sunt afectați.

Berarii nu știu ce să facă

Formularea vagă a acestui cod i-a băgat în ceață pe berari, iar aceștia nu știu acum dacă e mai bine să expedieze în continuare bere în SUA sau să suspende temporar exporturile și să aștepte clarificări. Berarii belgieni, care operează deja pe marje strânse, se tem că acest impas se va prelungi.

„Nu știm cât timp va fi în vigoare măsura, iar această incertitudine este deja dăunătoare", a declarat Raf De Jonghe, șeful grupului de bere belgieni BEER, pentru cotidianul belgian Nieuwsblad.

Iubitorii berii nu au fost deloc încântați de această situație. Pe grupul de Reddit r/beer, un forum cu aproape jumătate de milion de membri producători și amatori de bere, starea de spirit era sumbră.

„O taxă uriașă pe vânzări pe bere? Ce nenorocit!" - este una dintre cele mai apreciate reacții.

Tonul industriei a fost mai diplomatic. "Berea, ca și vinul, este un produs iubit de ambele maluri ale Atlanticului și face parte din cultura noastră de mii de ani. Ne străduim să înțelegem de ce pare să fi fost retrogradat la un simplu 'produs derivat al aluminiului'", a declarat Julia Leferman, secretar general al The Brewers of Europe, un grup comercial care reprezintă mii de berari din întreaga Uniune Europeană.

Confuzia s-a extins, iar Politico a cerut clarificări de la Departament de Comerț al SUA. Instituția susține că tariful nu se aplică berii în sine.

„Tarifele la berea importată se aplică doar valorii conținutului de aluminiu al cutiei de bere, și nu berii în sine. Importurile de cutii de aluminiu goale vor fi tarifate pentru valoarea lor totală", a precizat Jeffrey Kessler, subsecretar la Biroul Industrie și Securitate al Departamentului Comerțului, într-o declarație trimisă prin e-mail publicației citate.

În SUA nu va mai fi destul aluminiu pentru doze

Comisia Europeană estimează că noile tarife anunțate de administrația Trump - inclusiv o taxă generală de 20% și taxe separate de 25% la mașini, oțel și aluminiu – vor afecta până la 70% din totalul exporturilor UE către SUA, în valoare de aproximativ 380 de miliarde de euro.

În timp ce Bruxelles-ul se pregătește să răspundă, oficialii spun că amână în mod deliberat acțiunile pentru a evita să pară panicați și pentru a câștiga timp pentru o soluție negociată cu Washingtonul.

Impactul tarifului pe aluminiu se va resimți și în SUA. O mare parte din aluminiul folosit în producția de conserve din SUA provine din Canada, iar fabricile americane nu sunt echipate pentru a produce suficient aliaj folosit pentru dozele de băuturi.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇