Manifestații în SUA și Europa împotriva politicilor lui Trump și Musk: „Hands Off” (Video)

Manifestații în SUA și Europa împotriva politicilor lui Trump și Musk: „Hands Off” (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Mii de persoane protestează în Statele Unite și în mai multe capitale europene față de politicile noii administrații Trump, într-o mobilizare civică de amploare, considerată de organizatori drept una dintre cele mai mari de la începerea celui de-al doilea mandat al președintelui american.

Sub sloganul „Hands Off” („Mâinile jos”), protestele din SUA, care sunt în plină desfășurare, vizează, potrivit declarațiilor organizatorilor, măsurile recente anunțate de administrație în domeniul economic și social, precum și influența crescută a consilierului principal Elon Musk. Potrivit rețelei civice MoveOn, sunt planificate peste 1.000 de acțiuni publice în toată țara, relatează The Guardian.

În Washington DC, protestatarii s-au adunat în jurul monumentului lui George Washington, afișând pancarte și ascultând discursuri susținute de membri ai Congresului și activiști civici.

S-a vorbit despre protejarea serviciilor sociale precum Medicaid și Social Security, libertatea de exprimare, independența presei și impactul noilor politici economice asupra claselor medii și vulnerabile.

Organizatorii acțiunii susțin că deciziile recente ale administrației reprezintă o formă de „concentrare a puterii politice și economice” și că protestul vizează apărarea unor instituții și drepturi considerate fundamentale în democrația americană.

Mesaje transmise la mitingul din Washington, potrivit The Guardian:

  • Reprezentantul Jamie Raskin (Maryland): „Avem dreptul să protestăm pentru ceea ce este corect fără să fim arestați, deportați sau concediați. Avem dreptul să citim cărțile pe care le dorim, inclusiv ‘1984’ și ‘Povestea slujitoarei’.”
  • Profesorul William Barber II, de la Yale Divinity School: „Nu ne vom pleca în fața extremiștilor amețiți de putere. Trebuie să stăm drepți atunci când atacă oamenii de rând.”
  • Reprezentantul Maxwell Frost (Florida): „Vedem cum sistemele noastre de securitate socială, pentru care s-a luptat de generații, sunt acum ținta miliardarilor și corporațiilor. Este o ascensiune autoritară alimentată de interese economice care vor să controleze fiecare aspect al vieții noastre.”

Proteste au loc la New York

În Philadelphia

Proteste la Hollywood - Câteva sute de protestatari vocali anti-Trump s-au adunat sâmbătă dimineață și într-un sens giratoriu din Hollywood. Scandând „Hey hey, ho ho, Trump și Musk trebuie să plece”, protestatarii au huiduit șoferii care treceau cu automobile Tesla și au fluturat pancarte colorate cu mesaje care îi vizau pe Donald Trump sau „Nu l-am ales pe Elon Musk”, „Jos mâinile de pe democrație” și „Nu mai fi marioneta lui Putin”.

Proteste și în mai multe orașe europene

Mișcarea de protest a fost susținută și de manifestații organizate în capitale europene, în special de către cetățeni americani care trăiesc în străinătate.

În Germania, la Frankfurt, protestul „Hands Off” a fost organizat de Democrats Abroad – ramura internațională a Partidului Democrat – și a reunit câteva sute de persoane în piața Opernplatz. Printre mesajele afișate s-au numărat „Restaurați democrația”, „Jos mâinile de pe datele noastre personale” și „Lumea s-a săturat, Donald”.

La Berlin, manifestanții s-au adunat în fața unui showroom Tesla și au vizat inclusiv rolul lui Elon Musk în guvernarea americană. Unele pancarte făceau aluzie la acțiunile lui Musk de eficientizare a cheltuielilor federale, în cadrul Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală, vârf de lance a celei de-a doua administrații Trump.

În Paris, în Place de la République, aproximativ 200 de persoane au protestat, majoritatea cetățeni americani. Participanții au afișat mesaje precum „Statul de drept”, „Feministe pentru libertate, nu fascism” și „Salvați democrația”. Unul dintre protestatari a interpretat cântecul „Masters of War” de Bob Dylan, cu puternice conotații istorice legate de politica externă a Statelor Unite.

La Londra, câteva sute de persoane s-au adunat în Trafalgar Square. Au fost afișate bannere cu mesaje critice față de politicile administrației Trump și față de impactul acestora asupra relațiilor internaționale. Printre sloganuri s-au aflat „Mândru că sunt american, rușinat de țara mea” și „Jos mâinile de pe Groenlanda”, „de pe Canada” sau „de pe Ucraina”, în contextul unor declarații recente ale administrației privind influența geopolitică a SUA.

Context

Protestele vin după o săptămână agitată pe piețele financiare, în care anunțul administrației Trump privind introducerea unor tarife comerciale globale a generat reacții negative din partea țărilor vizate, a investitorilor și analiștilor. Bursele s-au prăbușit, iar incertitudinea și teama au atins valori maxime, mai ales după ce China a ripostat cu tarife similare.

De asemenea, planurile de restructurare a unor agenții federale, concedieri în sectorul public și revizuirea unor reglementări privind protecția consumatorilor au stârnit îngrijorare în rândul societății civile.

Prezența lui Elon Musk în funcții-cheie de consiliere și conducere - în special în domenii legate de tehnologie, guvernare digitală și eficiență bugetară - a fost un alt punct sensibil. Criticii susțin că influența acestuia în guvern afectează echilibrul instituțional, în timp ce susținătorii vorbesc despre necesitatea unor reforme radicale pentru reducerea birocrației și stimularea inovației.

Protestele sunt în continuare în desfășurare în Statele Unite, organizatorii anunțând că mobilizarea va continua pe tot parcursul weekendului, cu accent pe manifestații pașnice și pe respectarea drepturilor constituționale.

Reprezentanții comunităților americane din Europa susțin că acțiunile lor au ca scop nu doar exprimarea solidarității, ci și încurajarea cetățenilor din SUA să participe activ la procesele democratice, inclusiv prin vot și implicare civică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇