Prosecco este pe cale de dispariție din cauza schimbării climatice

Prosecco este pe cale de dispariție din cauza schimbării climatice
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Schimbarea climei ar putea face ca popularul vin produs în podgoriile montane ale Italiei să devină o amintire, arată un studiu recent.

Prosecco este una dintre cele mai îndrăgite băuturi de pe continent. Însă recoltele de struguri sunt în scădere, devastate de o combinație letală între vremea extremă și degradarea solului, relatează Euronews.

O analiză publicată luna trecută în jurnalul științific iScience arată că recoltele sunt "fragile" și "sub amenințare".

"Riscul nu este doar pierderea unui produs agricol sau schimbarea peisajului, ci afectează negativ economia locală. Există riscul să pierdem întreaga istorie a comunității și rădăcinile sale culturale", arată conducătorul studiului, dr. Paolo Tarolli, de la Universitatea din Padova, Italia.

Și alte soiuri, precum cel de Burgundia, Grand Cru și Cabernet Sauvignon, ar putea fi în pericol.

ADVERTISING

Factorii care amenință Prosecco

Vremea extremă le face mari probleme producătorilor de Prosecco. Căderile bruște și intense de precipitații favorizează eroziunea solului și alunecări de teren în podgoriile abrupte din nordul Italiei. Seceta e o altă mare provocare, făcând extrem de dificilă irigarea viilor.

În acest an, producătorii de Prosecco s-au confruntat cu ploi masive și furtuni, urmate de perioade caniculare. Vremea imprevizibilă declanșată de încălzirea globală ar putea reduce recoltele de struguri cu o cincime, estimează cultivatorii.

ADVERTISING

Aroma unică a acestui vin provine din originea sa - altitudinea mai mare. Strugurii din zonele montane au boabele mai mici și au un raport mai mare între coajă și zeamă, ceea ce le conferă o aromă aparte. Strugurii au parte de suficient soare, însă temperaturile mai scăzute de la altitudinea mare îi împiedică să se coacă.

Cererea de astfel de struguri este imensă după ce a crescut cu 33% în ultimii cinci ani. În comparație, cererea pentru șampanie a crescut cu doar 1% în aceeași perioadă.

ADVERTISING

Însă cultivarea viței de vie la altitudine mai mare nu este ușoară, iar din acest motiv această ramură a viticulturii care folosește pantele mai abrupte cu 30% este considerată "eroică".

Schimbările demografice și exodul populației din zonele rurale au generat o penurie de forță de muncă în podgoriile montane, iar schimbările climatice vor face dificilă recrutarea unei noi generații de oameni care să lucreze în acest sector. "Noua generație nu este dornică să continue să muncească în condiții extreme, dacă beneficiile sunt nesemnificative", atrage atenția dr. Tarolli.

Nu numai vinul e în pericol

Începem să pierdem nu doar strugurii și vinul, ci și alte lucruri bune din cauza schimbării climei. Cantitățile de orez din nordul Italiei, ulei de măsline din Spania și orzul din Marea Britanie au înregistrat scăderi importante în ultimii ani, din cauza condițiilor climatice.

The Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), organism științific însărcinat cu evaluarea riscurilor încălzirii globale din cauza activității umane, a avertizat că o creștere cu 1,5 grade Celsius ar însemna ca aproximativ 8% din suprafața totală cultivată să devină impracticabilă pentru agricultură.

Există un risc de 66% ca temperatura medie anuală globală să depășească cu 1,5 grade Celsius temperaturile preindustriale la un moment dat în următorii cinci ani, potrivit unui raport al Organizației Meteorologice Mondiale, publicat în luna mai.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇