Schimbările climatice afectează și cele mai populare băuturi alcoolice. Cum se schimbă berea, prosecco, dar și palinca

Schimbările climatice afectează și cele mai populare băuturi alcoolice. Cum se schimbă berea, prosecco, dar și palinca
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Seceta extremă, ploile puternice și furtunile accentuate de schimbarea climatică amenință producția unor băuturi alcoolice foarte populare.

Producătorii încearcă diferite metode pentru a-și proteja recoltele sau modifică rețetele pentru a face față efectelor schimbării climei, însă n-au soluții pentru toate băuturile alcoolice care sunt amenințate de episoadele de vreme severă, relatează Euronews.

Mai puțin Prosecco

Vinul alb acidulat produs în podgoriile montane din nord-estul Italiei se numără printre cele mai populare băuturi din Europa, însă recoltele de struguri sunt în scădere, devastate de vremea extremă și de degradarea solului.

Un studiu publicat anul trecut de jurnalul științific iScience arată că recoltele viticole sunt "fragile și sub amenințare". Episoadele de precipitații bruște și intense declanșează eroziunea bruscă a solului și alunecări de teren în podgoriile abrupte din Valdobbiadene și Conegliano, unde se produce prosecco de cea mai înaltă calitate.

ADVERTISING

În plus, seceta face irigarea podgoriilor extrem de dificilă.

Vremea instabilă, declanșată de schimbările climatice, ar putea reduce recoltele de struguri de vin din Italia cu până la o cincime, estimează producătorii.

ADVERTISING

Berea britanică, pe cale de dispariție

Celebra bere este în pericol din cauza schimbării climei. Vremea mai caldă și mai uscată afectează culturile de hamei, plantă care conferă gustul amărui al berii.

Cercetătorii lucrează în prezent la obținerea unor soiuri rezistente de hamei la schimbarea climatică. „Fără acesta, berea britanică va muri", a declarat Danielle Whelan, de la berăria Shepherd Neame, pentru BBC. "O să importăm bere și nu vom mai avea cultura ei", a adăugat ea.

Și berea de pe continent e în pericol. Producția de hamei în Europa ar putea scădea cu până la 18% în Europa până în 2050, estimează o echipă de cercetare de la Academia Cehă de Științe (CAS) și Universitatea Cambridge.

ADVERTISING

Guinness este în pericol din cauza deficitului de apă

Diageo Plc, cea mai mare companie de băuturi spirtoase din lume, produce mai multe băuturi, inclusiv gin Tanqueray, bere Guinness și Baileys Irish Cream. Conducerea companiei este îngrijorată din cauza lipsei de apă.

Apa reprezintă peste 60% din conținutul băuturilor spirtoase și peste 90% din cel al berii, iar producătorul de băuturi a operat anul trecut din 43 de locații din întreaga lume situate în zone cu deficit de apă.

„Poți să ai cea mai eficientă fabrică de bere sau distilerie din lume. Dar asta nu-ți va reduce riscul, dacă e secetă", a spus Alexander pentru Time.

Palincă cu gust exotic

Băutura tradițională produsă în Ungaria (Pálinka) și în Ardeal prin dublă distilare, obținută exclusiv din fructe, este afectată, de asemenea, de schimbarea climei.

Cele mai folosite fructe fermentate și distilate pentru producția de palincă sunt prunele, caisele, merele, perele, zmeura și cireșele, însă unele dintre acestea sunt tot mai greu de procurat. În Ungaria, de exemplu, vremea nepotrivită amenință producția unor fructe, precum zmeura și coacăzele negre, arată experții.

Vânturile vestice dominante devin mai slabe, în timp ce condițiile meteorologice din nord și sud sosesc mai frecvent. În consecință, fructele necoapte îngheață în pomi primăvara, iar vara livezile sunt decimate de secetă.

Unii producători s-au reorientat spre plantarea unor pomi cu producție târzie, pentru a evita perioadele friguroase din luna mai, dar asta conferă palincii un gust diferit.

Alte distilerii din Ungaria au luat decizia radicală de a experimenta fructe exotice pentru a obține palinca - kiwi, de pildă - din cauza producțiilor insuficiente din livezi.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇