China îl citează pe Ronald Reagan și un discurs din 1987 împotriva tarifelor vamale pentru a critica suprataxa de 34% impusă de președintele Donald Trump asupra importurilor chinezești. Trump amenință cu un tarif suplimentar de 50% dacă China nu renunță până pe 8 aprilie 2025 la măsurile sale de retorsiune.
Această confruntare are loc pe fondul unei prăbușiri a piețelor globale, principalele burse înregistrând pierderi semnificative.
China îl folosește pe fostul președinte american Ronald Reagan, un cunoscut anticomunist, pentru a contesta noile tarife impuse de actualul președinte Donald Trump, scrie Times Now News.
Ambasada Chinei în SUA a publicat un videoclip cu Reagan exprimându-și opoziția față de tarife, imediat după ce Trump a impus o suprataxă de 34% asupra importurilor din China. În discursul său din 1987, cel de-al 40-lea președinte al SUA avertiza că tarifele mari provoacă măsuri de retorsiune din partea altor state, afectând în cele din urmă consumatorii americani.
Reagan susținea că, deși tarifele ar putea avea efecte pe termen scurt, ele duc la războaie comerciale, reducerea concurenței și a inovației, creșterea prețurilor și colaps economic.
Între timp, președintele Trump a amenințat că va impune noi tarife Chinei dacă Beijingul nu își retrage tarifele de răspuns împotriva SUA. Trump anunțase anterior o taxă vamală de 34%, pe lângă cea de 20% impusă anterior, justificată prin implicarea Chinei în traficul de fentanil. Luni, pe platforma Truth Social, liderul de la Casa Albă a avertizat cu un tarif suplimentar de 50%.
„Dacă China nu retrage creșterea de 34% aplicată peste abuzurile comerciale de lungă durată până mâine, 8 aprilie 2025, SUA vor impune tarife suplimentare de 50% începând cu 9 aprilie. În plus, toate discuțiile cu China privind întâlniri cerute de aceștia vor fi anulate!,” a declarat Trump.
Dacă planurile lui Trump se concretizează, tarifele americane asupra importurilor din China ar putea ajunge la un total cumulat de 104%. Această ultimă amenințare a venit după o „baie de sânge” pe bursele internaționale de luni. Piețele din Asia-Pacific — de la Shanghai la Tokyo și de la Sydney la Hong Kong — au înregistrat scăderi dramatice, nemaivăzute de zeci de ani. Indicele Shanghai Composite a scăzut cu peste 8%, Hang Seng din Hong Kong a pierdut peste 13%, iar Nikkei 225 din Japonia a închis cu o scădere de 7,8%.
Între timp, Dow Jones a scăzut cu 750 de puncte (2%), S&P 500 cu 1,5%, iar Nasdaq Composite cu 1,2%. Pierderile de pe piață au fost temporar inversate dimineața, în urma unui raport fals care sugera că Trump ar fi luat în considerare oprirea planului tarifar.