Președintele interimar Ilie Bolojan a susținut, marţi, o conferință de presă pe tema tarifelor comerciale impuse de Statele Unite.
Bolojan a anunţat că la nivelul UE s-a decis un răspuns etapizat pentru tarifele impuse de Donald Trump. Prima tranşă de contramăsuri va fi aprobată miercuri şi va viza produse agricole şi alimentare din SUA, care vor fi taxate cu 10-25%.
Președintele a declarat că tarifele vor avea efect negativ asupra economiei Europei și economiei României. Impactul în România va fi, mai ales, în zona de aluminiu și industria farmaceutică.
Economia noastră este mai vulnerabilă la recesiune, din cauza deficitelor guvernamentale mari, iar reforma statului este esențială, spune preşedintele.
În plus, dezvoltarea țării noastre a depins în mare măsură de investițiile străine, care în acest context economic global vor încetini.
Cât despre viitor, Bolojan l-a citat pe Jean Monnet, care spunea că "Europa s-a construit din crize". Iar acum poate să fie şi o oportunitate pentru o Europă mai puternică, cu o economie mai dezvoltată.
Iată principalele declaraţii pe acest subiect:
- În aceste zile un subiect important sunt tarifele stabilite de administraţia SUA şi efectele lor asupra economiei ţării noastre
- Asistăm la schimbări importante în sistemul comercial global
- Tarifele care au fost lansate de Administrația SUA în zilele trecute vor avea un efect negativ asupra economiei europene, inclusiv asupra economiei românești.
- Trebuie să fim onești cu cetățenii noștri și să le spunem aceste lucruri
- Ce se poate întâmpla în perioada următoare? Companiile noastre, industriile noastre care exportă produse în Statele Unite vor fi mai puțin competitive pe aceste piețe. Dar pe această linie directă, impactul asupra economiei românești este relativ scăzut pentru că nu avem o componentă importantă de export pe relația Statelor Unite, iar afectarea este pe zona de aluminiu, pe zona de farmaceutic în principal și pe zona de componente, care includ oțel și aluminiu
- Va fi însă un efect important asupra comerţului SUA cu UE, SUA fiind cel mai important partener comercial pentru UE.
- Și deci, indirect, companiile românești care sunt integrate în lanțurile de valoare europeană vor fi afectate.
- Germania fiind cel mai important partener comercial al României, iar economia germană contribuind cu o treime la exporturile către Statele Unite ale Americii din Uniunea Europeană, cu siguranță companiile românești care sunt integrate în aceste lanțuri valorice vor avea foarte posibil mai puține comenzi. Și va fi o încetinire a activității acestora
- Este un impact asupra pieţelor şi burselor, ceea ce vedem în aceste zile.
- Dezvoltarea țării noastre a însemnat în acești ani o componentă importantă de investiții străine.
- Este foarte posibil ca în perioada următoare să avem o încetinire a acestor investiții până lucrurile se vor stabiliza
- E greu de estimat consecințele acestor măsuri. Replicile pe care unele state le dau nu vor face decât să complice și mai mult lucrurile. Măsurile de represalii pe care UE le-ar stabili ar fi să crească costurile escaladării, care ar putea fi și mai mari pentru economia noastră.
- Tarife peste tarife înseamnă inflație, scăderea puterii de cumpărare și riscul unei recesiuni economice
- Competențele privind stabilirea politicilor comerciale au fost cedate de către statele UE către Comisia Europeană. Ea este competentă să stabilească răspunsul UE. Au avut loc negocieri, discuții, atât între reprezentanții UE și cei ai SUA, dar și în interiorul UE, privind posibile negocieri și un răspuns european.
- Din partea României a participat ministrul Economiei, Bogdan Ivan
- S-a hotărât un răspuns etapizat.
- Mâine, în Comitetul pentru Bariere Comerciale, se va aproba acest prim răspuns.
- Pentru primul set de tarife, aluminiu și oțel, va fi un răspuns în contrabalans de către UE, taxând produse agricole, alimentare, care ar veni din SUA, cu 10-25%.
- Am fost interesați ca ce se importă în UE pe componenta nucleară să nu fie inclus în sancțiuni, avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4.
- Vor continua apoi negocierile şi sper să se ajungă la o soluţie înţeleaptă în aşa fel încât efectele să fie cât mai mici şi să ne putem continua dezvoltarea
- Vom susţine continuarea negocierilor în aşa fel încât piaţa UE şi cea a SUA să găsească soluţii pentru ca fluxurile economice să continue
- Este nevoie să reformăm statul. Spre deosebire de alte țări, unde la un deficit comercial mic, o ușoară recesiune înseamnă nu efecte foarte mari, într-o țară ca România, cu deficite mari, orice afectare economică poate avea niște efecte foarte mari.
- Cred că aceste provocări sunt şi o oportunitate de a crede din nou în noi înşine şi de a face ceea ce trebuie pentru ca lucrurile care depind de noi să le facem aşa cum se cuvine pentru a crea condiţii pentru prosperitate în ţara noastră, şi, sigur, să ne adaptăm la lucrurile care nu depind de noi şi pe care nu le putem influenţa decât foarte puţin.
- Şi sper că în perioada următoare se va ajunge la o soluţie, în aşa fel încât circuitul economic cu care ne-am obişnuit - nu se va mai putea, e clar, întoarce exact acolo unde a fost, aşa cum ştiam, dar şocul trecerii de la o situaţie la alta să fie de natură a putea fi absorbit de către economiile europene şi de către economia ţării noastre.
- Şi, aşa cum spunea un vizionar european, Jean Monnet, Europa s-a construit din crize şi probabil că va fi o sumă a soluţiilor care se găsesc în astfel de crize şi asta poate să fie şi o oportunitate pentru o Europă mai puternică, cu o economie mai dezvoltată
- Cred că e nevoie ca, atât în plan european, cât și național, să acționăm pentru o economie mai competitivă. Ce s-a aprobat la ultimul Consiliu European, politicile pentru scăderea prețurile energiei, de a susține interconectarea, sunt politici pe care trebuie să le urmărim, să finalizăm hidrocentralele cât mai repede, să transformăm centrale pe cărbune în centrale pe gaz.
- Prin politicile industriale trebuie să încurajăm producția industrială în România și integrarea companiilor românești în lanțurile globale. Este important să debirocratizăm, pentru a pune în valoare potențialul antreprenorilor.
- Taxele vamale nu au cum să facă bine economiei europene. Sper ca în perioada următoare să se confirme că sunt juste pentru SUA, rămâne de văzut, dar dacă nu se ajunge la o soluție, va însemna încetinirea comerțului, înseamnă sute de miliarde de euro anual pierdute.
- Nu putem să evităm un efect și asupra țării noastre, chiar dacă nu suntem principalii vizați de o astfel de scădere. Peste 25% din ce produce economia noastră se duce în zona de automotive.
Lovitura tarifelor lui Trump pentru întreaga lume
Donald Trump a anunţat miercuri noi tarife comerciale, impuse de Statele Unite la toată lumea (185 de state şi teritorii), inclusiv unor insule populate doar de pinguini, care ulterior au fost însă scutite.
Anunţul a generat prăbuşiri pe burse de la New York la Tokyo şi nu a fost scutită nici Bursa de la Bucureşti.
Piețele financiare din întreaga lume au pierdut trilioane de dolari în valoare.
Donald Trump a anunţat că va impune Uniunii Europene taxe vamale de 20%, ceea ce va afecta şi interesele economice ale României.
Comisia Europeană a oferit SUA un acord de eliminare a tarifelor pentru toate bunurile industriale. Dacă americanii nu vor, atunci UE va lua şi ea măsuri de retorsiune împotriva politicilor lui Trump.
Exporturile directe către Statele Unite reprezintă aproximativ 2% din totalul exporturilor României. Așadar, la prima vedere, nu suntem foarte afectați de tarifele impuse de Donald Trump, dar efectele le vom simți din prisma relațiilor comerciale pe care le avem cu celelalte țări UE. Dacă acestea nu vor mai produce atât de mult pentru SUA, comenzile de produse, de subansamble și materii prime din România se vor reduce semnificativ, arată experții.