Suprataxa de 10% pentru produsele care intră în SUA, în vigoare de azi. Pinguinii, scoși de pe listă

Suprataxa de 10% pentru produsele care intră în SUA, în vigoare de azi. Pinguinii, scoși de pe listă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

O mare parte din produsele pe care Statele Unite le importă din restul lumii sunt vizate de sâmbătă de taxe vamale suplimentare de 10% decise de Donald Trump, cu un impact cert asupra comerțului mondial, dar a cărui magnitudine este greu de estimat pe termen scurt și mediu.

  • Acest prag universal de 10% se adaugă taxelor vamale care existau anterior.
  • Printre bunurile scutite se află petrolul, gazul, cuprul, aurul, argintul, platina, paladiul, lemnul, semiconductorii, produsele farmaceutice şi mineralele care nu se găsesc pe teritoriul american.
  • Nici pentru importurile de oţel, aluminiu şi automobile nu se aplică suprataxa de 10%, dar acestea sunt deja supuse unei taxe vamale suplimentare de 25%.

Următorul pas este intrarea în vigoare a noi taxe suplimentare, începând cu 9 aprilie:

  • Plus 54% pentru China (vizată în mai multe etape)
  • Plus 20% pentru Uniunea Europeană
  • Plus 46% pentru Vietnam
  • Plus 24% pentru Japonia

Tarifele suplimentare vor viza aproximativ 80 de ţări şi teritorii, inclusiv cele 27 de ţări din blocul european, potrivit unui document oficial publicat vineri de guvernul american. Detalii AICI.

Pinguinii, scoși de pe listă

Totuși, administrația Trump a scos pinguinii de pe listă, aceștia pot răsufla ușurați. Lista celor mai puternic impozitate a fost scurtată: nu mai include insulele franceze Saint-Pierre-et-Miquelon - pe care Casa Albă le prezentase ca fiind vizate de taxe vamale de +50% - sau teritoriile australiene Heard şi McDonald Islands, din regiunea subantarctică, care găzduiesc doar colonii de pinguini. Prezenţa lor provocase un amestec de uimire şi batjocură faţă de metodologia administraţiei americane.

Țările vulnerabile și sărace, cele mai afectate

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare (UNCTAD) şi-a exprimat vineri îngrijorarea cu privire la faptul că pe listă se regăsesc în continuare cele mai sărace ţări din lume.

Organizaţia internaţională a subliniat că ţările cel mai puţin dezvoltate şi statele insulare mici în curs de dezvoltare sunt responsabile pentru doar 1,6% şi, respectiv, 0,4% din deficitul comercial al SUA.

Aceste ţări, a observat ea, „nu vor contribui la reechilibrarea deficitului comercial şi nici nu vor genera venituri semnificative".

Bursele americane au pierdut peste 6.000 de miliarde de dolari

Anunţul făcut miercuri de Donald Trump, justificat de „urgenţa naţională" de a reduce deficitul american, a provocat o undă de şoc în economia mondială.

Barierele vamale promise vor fi la fel de ridicate, potrivit economiştilor, precum erau în anii 1930 în Statele Unite, o epocă în care fluxurile erau eminamente mai slabe şi ţările mai puţin dependente de producţia altora.

În faţa represaliilor anunţate de Beijing (+34% la produsele americane începând cu 10 aprilie) şi a temerilor privind o spirală negativă pentru economia mondială, pieţele financiare s-au prăbuşit.

În decurs de două zile, capitalizarea bursieră americană a scăzut cu peste 6.000 de miliarde de dolari, conform indicelui Dow Jones US Total Stock Market.

„Nu-mi voi schimba niciodată politica. Este un moment bun pentru a fi bogat, mai bogat ca niciodată", s-a lăudat vineri preşedintele american pe platforma sa Truth Social, relatează Mediafax.

De asemenea, el l-a îndemnat pe preşedintele Rezervei Federale (Fed) să reducă ratele dobânzilor, apreciind că este momentul „perfect" datorită progreselor înregistrate de anumite preţuri (petrol, ouă) de la revenirea sa la putere în ianuarie.

Câteva minute mai târziu, însă, preşedintele instituţiei monetare a schiţat un tablou destul de sumbru al perspectivelor economiei americane, cu tarifele: potenţial mai multă inflaţie, mai puţină creştere şi mai mult şomaj.

Sfidarea lui Trump

În timp ce piețele bursiere se zguduiau, Trump a fost în mare parte departe de ochii publicului, la terenul său de golf, de unde a trimis mai multe mesaje sfidătoare pe rețelele sociale, garantând victoria economiei americane.

Unul dintre mesajele sale pe Truth Social spunea: „Marile afaceri nu sunt îngrijorate de tarife, pentru că știu că ele au venit ca să rămână, dar se concentrează pe MARELE și FRUMOSUL ACORD, care va SUPRAÎNCĂRCA economia noastră. Foarte important. Se întâmplă chiar acum!!!".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇