Războiul comercial al președintelui Donald Trump vizează ținte neașteptate, inclusiv insule izolate cu mai mulți pinguini decât oameni.
Tarifele impuse de SUA iau în colimator adversari neobișnuiți. Lista de 185 de state şi teritorii lovite de tarife de minimum 10% include insula Heard și insulele McDonald, teritorii australiene din vastul Ocean Indian, între Africa și Antarctica, scrie Politico.
- SUA impun tarife pentru toate țările, care intră în vigoare rapid (Video) Taxele pentru UK, la jumătate din cele ale UE
- Cum reacționează UE și China la tarifele lui Trump. Ce fac celelalte țări lovite
- De ce Rusia lui Putin nu e pe lista țărilor taxate de Trump
- Ce urmează pentru economia mondială după tarifele lui Trump: Efecte în lanț, într-o lume inversată
Pe listă se află și micuța Insulă Norfolk din Pacificul de Sud, precum și o zonă nelocuită din Oceanul Arctic, numită Jan Mayen, care face parte dintr-un teritoriu norvegian ce include insulele Svalbard, aproape de Polul Nord.
Această situație a stârnit confuzie în întreaga lume, pe măsură ce liderii încearcă să înțeleagă efortul lui Trump de a pedepsi țările pe care le acuză că au profitat de politica comercială a SUA pentru a fura locuri de muncă americane.
„Nu sunt sigur că Insula Norfolk, în ceea ce o privește, este un concurent comercial pentru economia uriașă a Statelor Unite, dar acest lucru arată și exemplifică faptul că niciun loc de pe pământ nu este scutit”, a declarat premierul australian Anthony Albanese.
Prezența pe listă a acestor locuri obscure pare că subminează argumentul tarifelor lui Trump, conform căruia alte țări au profitat de SUA și ar trebui pedepsite.
Întrebată pe acest subiect, Casa Albă a declarat pentru Politico că Insula Norfolk, precum și insulele Heard și McDonald, au fost incluse pe listă pentru că sunt teritorii australiene.
Pe listă se află și Teritoriul Britanic al Oceanului Indian, un grup de insule în mare parte nelocuite, cu excepția unei baze militare comune între SUA și Regatul Unit, de pe insula Diego Garcia.
Svalbard are o populație de aproape 3.000 de persoane, iar Jan Mayen este nelocuită, cu excepția a 18 persoane care lucrează temporar acolo pentru serviciul militar și meteorologic norvegian.
În mod similar, insula Tokelau, aflată lângă Noua Zeelandă și cu o populație de mai puțin de 2.000 de oameni, va fi și ea supusă unor tarife.
Dar, literalmente, nimeni de pe insulele Heard și McDonald nu va resimți efectele tarifelor — pentru că nu există locuitori acolo. Ambele sunt considerate nelocuite și au doar o populație mare de... pinguini, fiind identificate de guvernul australian drept „ zone ale lumii dintre cele mai puțin afectate de activitatea umană”. Cu toate acestea, cele două insule au fost lovite de tariful minim de 10%.