Cum reacționează UE și China la tarifele lui Trump. Ce fac celelalte țări lovite

Cum reacționează UE și China la tarifele lui Trump. Ce fac celelalte țări lovite
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anunțul președintelui american Donald Trump privitor la tarifele impuse țărilor din întreaga lume a stârnit reacții imediat. Liderii și guvernele din numeroase țări au anunțat măsuri asemănătoare împotriva SUA. Alte state au condamnat decizia lui Trump și au anunțat că vor încerca să negocieze.

Autoritățile din întreaga lume au promis contramăsuri după ce președintele SUA Donald Trump a anunțat miercuri că impune o taxă de bază de 10% pentru mărfurile din toate țările, plus tarife „reciproce” diferite de la o țară la alta, potrivit Reuters.

UE e pregătită să reacționeze

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat joi că noile tarife vamale anunţate de Donald Trump reprezintă "o lovitură majoră" pentru economia mondială.

Ea regretă „profund” această decizie, dar a subliniat că europenii sunt "pregătiţi să reacţioneze" şi lucrează deja la "un nou pachet de contramăsuri", în cazul în care negocierile cu administraţia americană, pe care UE le-a dorit foarte mult, ar eşua.

"Nu este prea târziu pentru a răspunde preocupărilor prin negocieri", a spus Von der Leyen, subliniind că Maros Sefcovic, comisarul european pentru comerţ, este "în contact permanent" cu omologii săi americani. "Ne vom strădui să reducem obstacolele, nu să le ridicăm".

LIVE: Ursula von der Leyen makes statement after Trump announces tariffs

European Commission President Ursula von der Leyen makes statement following US President Donald Trump's announcement of sweeping global tariffs.#UrsulavonderLeyen #vonderLeyen #EuropeanCommission #EU #Europe #Trumptariffs #tariff #tariffs #business #economy #trade #live #Reuters #news Keep up with the latest news from around the world: https://www.reuters.com/

Publicată de Reuters pe Miercuri, 2 aprilie 2025

De asemenea, Bernd Lange, președintele comitetului pentru comerț internațional al Parlamentului European, a declarat că UE va răspunde „prin măsuri legale, legitime, proporționale și decisive”. „Sper că argumentele noastre și fermitatea răspunsului nostru vor oferi suficiente stimulente pentru a aduce SUA la masa negocierilor”, a spus Lange.

Iar ministrul irlandez al Comerțului, Simon Harris, a declarat că UE „va trebui să răspundă într-un mod proporțional care să ne protejeze cetățenii, lucrătorii noștri și afacerile noastre”, în timp ce ministrul portughez al Economiei, Pedros Reis, a cerut un răspuns „ferm și foarte inteligent”.

Londra caută un acord

În schimb, Marea Britanie caută să ajungă la un acord cu Statele Unite pentru a "atenua" impactul tarifelor impuse de Donald Trump şi nu intenţionează să riposteze imediat, a anunţat ministrul britanic al Comerţului, Jonathan Reynolds, citat de AFP.

"Întrucât SUA sunt aliatul nostru cel mai apropiat, abordarea noastră este să ne păstrăm calmul şi să ne angajăm să ajungem la acest acord care sperăm că va atenua impactul a ceea ce a fost anunţat astăzi", a declarat el.

Londra a fost relativ cruţată de Donald Trump, având impuse doar tarife de 10%, cel mai scăzut nivel anunţat, mai ales în comparaţie cu China (34%) sau Uniunea Europeană (20%).

Însă grupul de lobby pentru industria prelucrătoare Make UK a condamnat taxele anunțate de Trump ca fiind "devastatoare", o decizie care va "distruge decenii de lanţuri de aprovizionare integrate care leagă Marea Britanie de Statele Unite prin intermediul altor parteneri comerciali".

Pentru a ajunge la un acord cu Washingtonul, Londra, a cărei economie stagnează, ar putea renunţa la taxa pe serviciile digitale, care îi aduce 800 de milioane de lire sterline pe an.

O astfel de concesie, niciodată negată de Guvern, i-ar încânta pe marii patroni americani din domeniul tehnologiei, care au devenit aliaţi apropiaţi ai lui Donald Trump.

China amenință cu contramăsuri

China a îndemnat joi Statele Unite să "anuleze imediat" noile tarife vamale anunţate de Donald Trump, făcând apel la "dialog" în faţa unor taxe care "pun în pericol dezvoltarea economică globală", a transmis ministerul chinez al Comerţului, apreciind că măsurile "pun în pericol dezvoltarea economică globală".

"China se opune ferm acestui lucru şi va lua contramăsuri pentru a-şi proteja propriile drepturi şi interese", a declarat ministerul, în timp ce cele mai mari economii ale lumii par să se adâncească într-un război comercial care riscă să distrugă lanţurile de aprovizionare globale, potrivit Reuters.

Trump a anunţat miercuri că Beijingul va fi afectat de un tarif de 34%, pe lângă tariful de 20% pe care l-a impus anterior la începutul acestui an, ceea ce ridică totalul noilor taxe la 54% şi aproape de cifra de 60% cu care a ameninţat în timpul campaniei electorale.

"Nu există câştigători într-un război comercial şi nici o cale de ieşire din protecţionism", a subliniat Ministerul chinez al Comerţului.

Exportatorii chinezi, ca şi cei din orice altă economie, se vor confrunta cu un tarif de bază de 10%, ca parte a noii taxe de 34%, pentru aproape toate bunurile expediate către cea mai mare economie de consum din lume începând de sâmbătă, înainte ca "tarifele reciproce" rămase, mai ridicate, să intre în vigoare începând cu 9 aprilie.

Trump a semnat, de asemenea, un ordin executiv care închide o lacună comercială cunoscută sub numele de "de minimis", care a permis pachetelor de valoare redusă din China şi Hong Kong să intre în SUA fără taxe vamale.

Canada nu e afectată, dar promite că va riposta

Premierul canadian Mark Carney a promis să reacţioneze la tarifele impuse de Donald Trump, afirmând că acestea vor "schimba fundamental" comerţul internaţional, potrivit AFP.

Canada, care este membră a Acordului nord-american de liber schimb (USMCA) cu Mexicul şi Statele Unite, nu este afectată de noile tarife vamale anunţate miercuri de preşedintele Trump împotriva aproape tuturor ţărilor de pe planetă.

"Vom combate aceste tarife cu contramăsuri", a declarat Carney la Ottawa, apreciind că celelalte tarife americane asupra oţelului, aluminiului şi automobilelor ar "afecta în mod direct milioane de canadieni".

Carney a recunoscut totuşi că ultimele anunţuri ale miliardarului republican "păstrează o serie de elemente importante ale relaţiei noastre, ale relaţiei comerciale dintre Statele Unite şi Canada".

Brazilia are o lege de represalii tarifare

Guvernul celei mai mari economii din America Latină, Brazilia, a anunțat că „evaluează toate acțiunile posibile pentru a asigura reciprocitatea în comerțul bilateral, inclusiv recurgerea la Organizația Mondială a Comerțului”.

De altfel, Parlamentul brazilian a adoptat miercuri o lege care oferă Guvernului mijloacele de a riposta faţă de barierele comerciale la exporturile sale, la scurt timp după anunţarea tarifelor de 10% impuse Braziliei de către Donald Trump, informează AFP.

Cunoscută drept "legea reciprocităţii", legea braziliană a fost adoptată cu o unanimitate rară de către partidele prezente în Camera Deputaţilor, a doua zi după un vot favorabil în Senat.

La rândul său, într-un comunicat de presă, guvernul preşedintelui de stânga Luiz Inacio Lula da Silva a declarat că "regretă decizia guvernului american de a impune taxe vamale suplimentare de 10% asupra tuturor exporturilor braziliene către această ţară".

"Guvernul brazilian evaluează toate căile de acţiune posibile pentru a asigura reciprocitatea în comerţul bilateral, inclusiv recurgerea la Organizaţia Mondială a Comerţului", a subliniat Brasilia, într-un comunicat semnat de ministerele de Externe şi Industriei.

Aşa-numita "lege a reciprocităţii" permite guvernului brazilian să "adopte contramăsuri" ca răspuns la "acţiuni, politici sau practici unilaterale ale unei ţări sau ale unui bloc economic care au un impact negativ asupra competitivităţii internaţionale a bunurilor şi produselor braziliene". Executivul va putea decide să suspende "concesiile comerciale, investiţiile şi obligaţiile legate de drepturile de proprietate intelectuală".

Ce fac alte țări

Ministrul japonez al Comerțului, Yoji Muto, a numit tarifele reciproce „extrem de regretabile” și a spus că Tokyo va îndemna SUA să scutească Japonia de măsurile tarifare. Tokyo se confruntă cu un tarif reciproc de 24%.

Președintele interimar sud-coreean Han Duck-soo a ordonat măsuri de sprijin de urgență pentru afacerile afectate, inclusiv pentru industria auto, după ce Trump a inclus o taxă de 25% pentru Coreea de Sud.

Președintele Mexicului, Claudia Sheinbaum, a transmis că nu are un „obiectiv cu privire la tarife” și că Guvernul va anunța joi un „program cuprinzător” de protecție economică.

Premierul australian Anthony Albanese a spus că țara sa va încerca să negocieze cu SUA pentru a elimina tarifele, fără a recurge la un mecanism de soluționare a disputelor din Acordul de Liber Schimb al celor două țări. El a mai spus că guvernul său nu va impune tarife reciproce, deoarece acest lucru ar crește prețurile pentru gospodăriile australiene.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇