Uniunea Europeană pregătește răspunsul la noile tarife punitive la importuri pe care le va impune din aprilie administrația de la Washington. Ce instrumente are UE la dispoziție în acest sens?
Președintele american Donald Trump spune că tarife este „cuvântul său favorit”. De cealaltă parte a Atlanticului, Comisia Europeană a descris însă politica comercială a lui Trump drept „un act de autovătămare economică”. UE pregătește răspunsul ei la măsurile punitive pe care le vor impune administrația de la Washington.
În războiul comercial cu SUA, care se prefigurează, Bruxelles-ul face un act de echilibristică: încearcă să transmită o imagine de forță, fără a se îndepărta însă prea mult de aliatul tradițional al Europei.
Șeful afacerilor comerciale comunitare Maros Sefcovic crede că Trump ar putea impune la începutul lui aprilie taxe vamale punitive de 20% la toate importurile din Uniunea Europeană, ceea ce ar majora semnificativ prețurile tuturor produselor europene. Nu este deocamdată clar dacă SUA vor viza țări membre individuale sau întregul bloc comunitar.
- Revoltă împotriva Americii lui Trump: De la Tesla la whisky, consumatorii spun NU produselor din SUA
Toate tarifele noi vor fi suplimentare celor de 25% impuse deja importurilor europene de oțel și aluminiu, precum și celor impuse deja separat sectorului auto european.
UE are la dispoziție anumite instrumente pentru a răspunde măsurilor americane, având grijă și să minimizeze impactul asupra propriilor cetățeni și consumatori.
Restricții în domeniul serviciilor
Comisia Europeană ar putea viza sectorul american al serviciilor. O măsură ar putea fi restricționarea drepturilor de proprietate intelectuală ale companiilor americane prezente în UE.
De exemplu, UE ar putea limita companii ca Apple și Google să încaseze bani pentru servicii de găzduire în cloud sau pentru actualizări ale sistemelor de operare. Se discută, de asemenea, despre împiedicarea Starlink, rețeaua de satelit a lui Elon Musk, de a participa la licitații privind contracte oferite de guverne europene.
În ceea ce privește balanța comercială, UE a avut un surplus semnificativ față de SUA în domeniul mărfurilor, de 157 de miliarde de euro (170 miliarde de dolari) în 2023, ceea ce înseamnă că importă mai mult din SUA decât exportă în această țară. În domeniul serviciilor, însă, SUA înregistrează un surplus, reducând la 109 de miliarde de euro câștigul realizat de UE.
Până acum, contramăsurile Europei au fost mai degrabă simbolice, vizând produse americane ca motocicletele Harley Davidson și blugii. Noi tarife europene ar trebui acum să atingă alte sectoare.
Toate aceste contramăsuri au nevoie de o majoritate calificată în rândul țărilor membre ale UE, ceea ce complică luarea deciziilor la Bruxelles.
De exemplu, Franța a cerut suspendarea tarifelor aplicate la bourbon whiskey din SUA pentru a-și proteja sectorul vinului de o posibilă răzbunare americană.
Instrumentul anti-coerciție al UE
Este important de văzut dacă blocul comunitar va face uz de Instrumentul UE Anti-Coerciție (ACI), un mecanism creat în 2023 ca răspuns la blocada impusă de China importurilor din Lituania după sprijinul acordat Taiwanului de către statul baltic.
Instrumentul de contracarare a acțiunilor coercitive oferă o gamă largă de mijloace de răspuns, dacă UE consideră că politica comercială a lui Trump este un act de "coerciție economică".
Este un instrument extrem de puternic, care ar permite Uniunii inclusiv restricționarea activității băncilor americane în UE, revocarea patentelor americane sau limitarea încasărilor serviciilor de streaming online.
Folosirea ACI a fost solicitată de figuri importante din domeniul comercial din Europa, printre care fostul comisar pentru Comerț Cecilia Malmström și Ignacio García Bercero, care a condus delegația europeană la negocierile comerciale UE-SUA din perioada președintelui Obama.
ACI permite vizarea unor "persoane fizice sau firme care au legături cu guvernul", putând deci afecta figuri apropiate de Trump, precum Elon Musk.
Giganții Big Tech americani luați în colimator
Pe lângă tarife, se discută și aplicarea altor legi europene pentru a viza marile concerne tehnologice americane.
Experții sugerează că UE ar putea impune penalități dure prin legi ca Actul privind serviciile digitale (Digital Services Act - DSA) respectiv Actul privind piețele digitale (Digital Markets Act - DMA), cum ar fi amenzi masive pentru platformele de social media care eșuează în înlăturarea rapidă a postărilor care dezinformează.
UE investighează deja promovarea conținuturilor de extremă dreapta, în timpul alegerilor europene de către platforma X a lui Elon Musk.
Administrația Trump s-a plâns deja deseori că legile europene DMA și DSA ar funcționa deja ca tarife împotriva concernelor tehnologice americane, din cauza poverii financiare generate.
UE s-ar mai putea folosi de ACI pentru a interzice vânzările de publicitate pe X, pentru a interzice abonamentele plătite și pentru a împiedica autoritățile publice să posteze informații pe aceste platforme.
Numeroși economiști și experți în comerț avertizează însă că astfel de măsuri împotriva giganților tech americani ar putea escalada semnificativ tensiunile între UE și SUA, cu un impact negativ substanțial asupra cetățenilor europeni.
Jack Parrock