Războiul comercial demarat de președintele SUA, Donald Trump, ar trebui să antreneze „un marș spre independență” în Europa, a afirmat luni șefa Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde.
Trump ar urma să anunțe miercuri un set de tarife vamale, în ceea ce liderul de la Casa Albă a denumit deja „Liberation Day” (Ziua Eliberării – n.red.), după ce a implementat deja tarife la importurile de aluminiu, oțel și automobile, precum și majorarea tarifelor pentru toate produsele din China.
Riscul unui război comercial
„El a numit asta „Liberation Day” în SUA și eu consider că este un moment în care ar trebui să decidem, împreună, să ne luăm destinul în mâinile proprii și cred că este un marș spre independență”, a afirmat președintele BCE, într-un interviu pentru postul francez de radio France Inter, în care a vorbit despre un „moment existențial pentru Europa”.
„Pentru a adopta o poziție bună de negociere, trebuie să arătăm că nu suntem gata să cedăm”, a adăugat Christine Lagarde, într-un moment în care UE se pregătește să riposteze la tarifele americane.
Potrivit estimărilor BCE, PIB-ul zonei euro ar putea scădea cu 0,3% din cauza războiului comercial declanșat de Donald Trump, și cu 0,5% în caz de ripostă europeană, în primul an.
„Un război comercial nu creează decât pierzători”, a insistat luni Christine Lagarde.
"Suntem deciși să ajungem la ținta de inflație de 2%"
Cu privire la inflație, șefa BCE a subliniat că acesta este o luptă continuă. „Suntem aproape de nivelul la care ar trebui să fim dar trebuie să rămânem acolo, de aceea spun că este vorba de o luptă continuă”, a subliniat Christine Lagarde.
Gardienii euro au redus dobânda de referință în șase reprize, fiecare de câte 25 de puncte de bază, începând din luna iunie a anului trecut, însă în prezent nu există un consens cu privire la ce se va întâmpla la ședința de politică monetară din 17 aprilie. Unul dintre factori este și incertitudinea creată de politica comercială a administrației americane.
„Suntem deciși să ajungem la ținta de inflație de 2%. Cu privire la traiectoria pe care ar trebui să o urmăm pentru a ajunge acolo, unii vor să meargă foarte repede. Alții spun să mergem mai încet, să așteptăm să vedem ce obstacole sunt pe parcurs”, a precizat Lagarde.
Aceste declarații vin cu o zi înainte de publicarea datelor preliminare privind rata anuală a inflației în zona euro, în luna martie.
Analiștii se așteaptă la progrese foarte mici comparativ cu situația din luna februarie, ceea ce ar oferi ambelor părți argumente cu privire la necesitatea de a reduce și/sau a menține dobânzile la următoarea ședință de politică monetară.