Trump a declarat 2 aprilie drept „Ziua Eliberării”. Este ziua în care a spus că va impune un nou val de tarife. Planurile sale includ tarife reciproce, tarife pentru produsele agricole și bunuri din Mexic și Canada.
De săptămâni întregi, Trump vorbește despre 2 aprilie, o dată stabilită intenționat pentru a nu cădea pe 1 aprilie.
„2 aprilie este Ziua Eliberării în America!!! De zeci de ani am fost jefuiți și abuzați de fiecare națiune din lume, fie prietenă, fie dușmană”, a scris Trump, într-o postare pe Truth Social. „Acum, în sfârșit, a venit timpul ca SUA să-și recupereze banii și respectul. Dumnezeu să binecuvânteze America!!!”
Pe măsură ce această dată se apropie, administrația Trump și Trump însuși au sugerat că noile tarife ar putea să nu fie atât de extinse cum s-a planificat inițial.
Pe 23 martie, Trump a declarat reporterilor că tarifele pentru automobile, semiconductori și cherestea vor fi anunțate „mai târziu”, iar deși tarifele reciproce sunt planificate pentru 2 aprilie, „ar putea oferi multe scutiri țărilor”, scrie ABC News.
Ce tarife a planificat Trump pentru 2 aprilie
- Tarife pentru bunuri din Canada și Mexic - La începutul lunii martie, Trump a amânat până pe 2 aprilie impunerea unor tarife de 25% pentru bunuri din Canada și Mexic, incluse în acordul comercial SUA-Mexic-Canada (USMCA).
USMCA acoperă o gamă largă de importuri din Canada și Mexic, inclusiv produse agricole, îmbrăcăminte, fructe, legume și lactate. Trump a spus că tarifele pentru bunurile mexicane sunt menite să combată traficul de droguri și problemele de frontieră.
Canada va amâna impunerea unor tarife de retorsiune până pe 2 aprilie, „în timp ce continuăm să lucrăm pentru eliminarea tuturor tarifelor”, a spus ministrul de Finanțe al Canadei, Dominic LeBlanc, pe 6 martie.
- Tarife reciproce - Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat pentru Fox Business pe 18 martie că Trump plănuiește să riposteze împotriva țărilor care au impus tarife asupra bunurilor americane.
„Pe 2 aprilie, vom publica o listă cu tarifele impuse de alte țări”, a spus Bessent, iar administrația Trump le va explica acelor țări de ce consideră că nivelurile tarifare sunt incorecte. Dacă aceste țări vor reduce tarifele lor, „nu vom ridica zidul tarifar”. Totuși, dacă își mențin politicile actuale, „atunci vom ridica zidul tarifar pentru a ne proteja economia, muncitorii și industriile”, a spus Bessent.
El nu a oferit detalii despre amploarea tarifelor, dar a menționat că „pentru unele țări, acestea ar putea fi destul de mici, pentru altele, destul de mari”.
Așa cum a spus deja Trump, în funcție de reacțiile țărilor, administrația sa ar putea să nu pună în aplicare tarifele propuse pe 2 aprilie.
- Tarife pentru produse agricole - „Pentru Marii Fermieri ai Statelor Unite: Pregătiți-vă să începeți să produceți multe produse agricole care să fie vândute în interiorul Statelor Unite”, a spus el. Nu este clar care produse vor fi afectate și dacă aceste tarife fac parte din planul mai larg al tarifelor reciproce ale lui Trump.
- Tarif secundar pentru bunuri din Venezuela - Trump a declarat că va impune un „tarif secundar” pe petrol și gaze din Venezuela, spunând că Venezuela a trimis „criminali” în SUA.
„Orice țară care cumpără petrol și/sau gaze din Venezuela va fi obligată să plătească un tarif de 25% Statelor Unite pentru orice comerț pe care îl desfășoară cu țara noastră. Toate documentele vor fi semnate și înregistrate, iar tariful va intra în vigoare pe 2 aprilie 2025, Ziua Eliberării în America”, a spus el.
- Tarife pentru automobile - Trump a semnat un ordin executiv, pe 26 martie, care impune o taxă de 25% pe toate automobilele și piesele auto importate în SUA. Ordinul precizează că tariful va intra în vigoare începând cu 3 aprilie, dar nu mai târziu de 3 mai. „Acest lucru va continua să stimuleze creșterea economică într-un mod pe care nu l-ați mai văzut până acum. Vom percepe efectiv un tarif de 25%. Dar dacă îți construiești mașina în Statele Unite, nu există tarif”, a spus Trump în Biroul Oval, înainte de a semna ordinul.
Ordinul susține că importurile de automobile și piese auto în SUA sunt „în cantități și în circumstanțe care amenință securitatea națională a Statelor Unite”.
Mai mult, Trump a declarat sâmbătă că „nu-i pasă deloc” de posibila creştere a preţurilor automobilelor în Statele Unite ca urmare a impunerii de tarife pentru vehiculele importate şi anumite componente.
Această declaraţie vine la doar câteva zile după ce Wall Street Journal a relatat că preşedintele SUA a ameninţat directorii din sectorul automobilelor cu represalii în cazul în care preţurile vor fi majorate.
„Nu-mi pasă cu adevărat. Sper că vor creşte preţurile, pentru că, dacă o vor face, oamenii vor cumpăra maşini fabricate în America. Avem o mulţime de astfel de maşini”, i-a spus el sâmbătă prezentatoarei NBC Kristen Welker.
Ce ar putea însemna tarifele din 2 aprilie pentru prețuri și economie
Planul lui Trump pentru tarifele reciproce este de așteptat să fie mai restrâns decât a promis inițial, deși discuțiile continuă, au declarat surse pentru ABC News.
Vestea unei abordări mai blânde în privința tarifelor a dus la o creștere a pieței bursiere americane la începutul acestei săptămâni, recuperând o parte din pierderile suferite în martie.
Deși detaliile cheie rămân necunoscute, noile tarife ar putea amplifica războiul comercial global, crescând prețurile pentru o gamă largă de bunuri de consum și riscând să încetinească economia, au declarat experți pentru ABC News.
„Aceasta va fi cu siguranță o escaladare. Știm direcția, dar nu și amploarea măsurii”, a declarat Mary Lovely, cercetător senior la Peterson Institute for International Economics, specializat în politici comerciale.
Vor crește prețurile?
Statele Unite vor impune tarife asupra țărilor cu dezechilibre comerciale majore față de SUA, au spus surse. „Este vorba de 15% dintre țări, dar de un volum uriaș de schimburi comerciale”, a spus secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, săptămâna trecută, descriind aceste state drept „Grupul celor 15 murdari”.
Anul trecut, conform datelor federale, SUA au avut cele mai mari deficite comerciale cu China, Uniunea Europeană, Mexic, Vietnam, Taiwan, Japonia, Coreea de Sud, Canada și India.
Tarifele reciproce ar putea crește prețurile bunurilor importate din aceste țări, deoarece importatorii transferă de obicei o parte din povara fiscală către consumatori.
Tarifele ar putea duce la creșterea prețurilor pentru mobilier și electronice din Vietnam, fructe și legume proaspete din Mexic și mașini din Coreea de Sud, au declarat experți pentru ABC News.
„Aceasta va duce, în cele din urmă, la creșterea prețurilor”, a declarat Jason Miller, profesor de management al lanțului de aprovizionare la Michigan State University.
Mărimea creșterii prețurilor va depinde probabil de rata tarifelor stabilite de administrația Trump, care încă nu este clară, au spus experții.
Kyle Handley, profesor de economie la Universitatea din California, San Diego, a declarat că se așteaptă ca prețurile să crească suficient încât consumatorii să simtă schimbarea. „În funcție de rata tarifelor impuse, creșterea ar putea fi destul de mare”, a spus Handley. „Va fi o creștere semnificativă a prețurilor importurilor. Oamenii vor observa”.
Experții au declarat pentru ABC News că noile tarife vor exercita presiuni asupra creșterii economice a SUA, deoarece povara fiscală suplimentară asupra afacerilor importatoare și incertitudinea privind taxele viitoare ar putea descuraja investițiile în sectorul privat. „Multe companii sunt, probabil, în expectativă, așteptând să vadă ce se întâmplă”, a spus Miller.
Impact asupra economiei globale
Tarifele impuse de SUA vor avea un efect de domino asupra economiei mondiale. De exemplu, India, considerată de Trump „regina tarifelor", este una dintre țările cele mai afectate, estimându-se pierderi de export de până la 31 de miliarde de dolari, scrie Business Insider. Industria farmaceutică indiană, care până acum beneficia de taxe minime la exporturile spre SUA, este deosebit de vulnerabilă.
„Multe companii sunt, probabil, în expectativă, așteptând să vadă ce se întâmplă", spune Miller, subliniind incertitudinea generată de aceste măsuri asupra investițiilor.
Industria auto este, de asemenea, printre cele mai afectate. Taxa de 25% pe automobilele și piesele auto importate este un punct central al strategiei lui Trump de a revigora producția americană, însă acest lucru ar putea duce la scumpiri semnificative pentru consumatori.
Pe termen lung, aceste tarife ar putea duce la un ritm mai lent al creșterii economice, pe fondul scăderii consumului și al creșterii costurilor de producție. Sondajele recente arată că încrederea consumatorilor americani a scăzut, atingând cel mai jos nivel din 2021. Această tendință ar putea avea un impact negativ asupra economiei americane, care depinde majoritar de cheltuielile de consum.
Riscul unui război comercial transatlantic
Spectrul unui război comercial transatlantic planează din nou asupra SUA și UE. Pe 12 martie, SUA au impus un tarif de 25% la importurile de oțel și aluminiu, iar UE a răspuns cu contramăsuri.
În declarația sa, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că tarifele „sunt dăunătoare pentru afaceri și chiar mai rele pentru consumatori”.
„Orice politică tarifară care va afecta mijloacele de producție - în acest caz, rezerve naturale precum oțelul și aluminiul - va avea în cele din urmă un impact asupra mașinăriei de producție la nivelul Uniunii Europene”, a declarat pentru Euronews economistul Vassilios Psarras, expert la DeHavilland Europe, cu sediul la Bruxelles.
„Totuși, nu putem fi siguri dacă aceste tarife, mai ales dacă sunt însoțite de politici suplimentare din partea instituțiilor UE, vor duce la un impact inflaționist asupra cetățenilor europeni, având în vedere răspunsul UE de 26 de miliarde în tarife.”
Statele Unite ar fi primele lovite
Cele mai recente cercetări realizate de Institutul Kiel din Germania arată că tarifele impuse de SUA Uniunii Europene vor afecta în primul rând chiar SUA, în ceea ce privește inflația, nivelul ocupării forței de muncă și creșterea economică.
„Impactul asupra cetățenilor europeni este ceva ce nu pot prezice în acest moment, deoarece există diferite mecanisme prin care tarifele i-ar putea afecta în cele din urmă”, a spus Psarras, adăugând că este posibil ca oamenii să își îndrepte consumul către produse interne, atunci când văd că cele importate devin mai scumpe.
Dar vor putea cetățenii UE să găsească alternative dacă unele produse devin prea scumpe? Psarras consideră că UE poate înlocui, dacă nu toate, atunci majoritatea produselor americane, cum ar fi vehiculele electrice.
„Am văzut că vânzările Tesla au scăzut, dar și că unul dintre cele mai puternice instrumente de inteligență artificială utilizate – ChatGPT – ar putea fi înlocuit de alternativa franceză, Mistral AI. Cred că, dacă ne gândim la unele dintre cele mai utilizate produse, poate cu excepția Google ca motor de căutare, majoritatea ar putea fi înlocuite”, a argumentat Psarras.
„Ceea ce nu putem înlocui este dominația SUA asupra sistemului financiar și, în special, asupra piețelor de capital”, a conchis acesta.