SUA: Angajații de la Institutul pentru Pace, concediați printr-un e-mail trimis târziu în noapte

SUA: Angajații de la Institutul pentru Pace, concediați printr-un e-mail trimis târziu în noapte
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Majoritatea angajaţilor de la Institutul american pentru pace, un think tank creat şi finanţat de Congres, preluat în prezent de „departamentul neoficial al eficienţei guvernamentale” al lui Elon Musk, au primit vineri târziu e-mailuri prin care erau anunţaţi că vor fi concediaţi în masă.

E-mailurile, trimise pe conturi personale, deoarece majoritatea membrilor personalului nu mai aveau acces la sistemul organizaţiei, au început să fie trimise în jurul orei 21:00, potrivit unor persoane familiarizate cu această problemă, care au vorbit sub rezerva anonimatului din cauza fricii de represalii, relatează The Guardian.

Un fost înalt funcţionar al institutului a declarat că printre cei cruţaţi s-au numărat mai mulţi membri ai departamentului de resurse umane, o mână de angajaţi din străinătate care au termen până la 9 aprilie să se întoarcă în SUA și vicepreședinți regionali, care vor lucra cu personalul lor pentru a se întoarce în SUA. Organizaţia are aproximativ 300 de angajaţi.

Un ordin executiv emis luna trecută de Donald Trump a vizat închiderea institutului, care încearcă să prevină şi să rezolve conflictele, şi a altor trei agenţii. Membrii consiliului, care sunt numiţi de preşedinte şi confirmaţi de Senat, şi preşedintele institutului au fost concediaţi. Ulterior, a avut loc un blocaj, angajaţii blocând intrarea membrilor DOGE. Personalul DOGE a obţinut accesul în parte cu ajutorul poliţiei din Washington.

A urmat un proces, iar judecătorul districtual american Beryl Howell i-a pedepsit pe reprezentanţii Doge pentru comportamentul lor, dar nu i-a repus în funcţie pe membrii consiliului de administraţie şi nu le-a permis angajaţilor să se întoarcă în spaţiul de lucru.

Un purtător de cuvânt al Casei Albe, Anna Kelly, a declarat sâmbătă într-un e-mail că institutul „nu a reuşit să asigure pacea” şi că Trump „îşi îndeplineşte mandatul de a elimina posturi nefolositoare şi de a economisi banii contribuabililor”.

Scrisoarea adresată angajaţilor spunea că, începând de vineri, „angajarea dumneavoastră la noi se va încheia”, potrivit unui angajat cu vechime care a împărtăşit o parte din comunicare. Un al doilea e-mail, obţinut de AP, spunea că aceste concedieri au fost la indicaţia preşedintelui.

Lucrătorilor li s-a dat termen până la 7 aprilie să îşi elibereze birourile.

Mary Glantz, un fost ofiţer al serviciului extern care lucra în calitate de consilier principal la institut, a declarat că nu a fost surprinsă de concedierile nocturne, pe care le-a numit parte din strategia DOGE.

Glantz a studiat modul în care Rusia a promovat conflicte în întreaga lume şi a analizat opţiunile de soluţionare a acestora. Ea a sperat că cercetările sale ar putea fi continuate şi utilizate în alte părţi și spune că institutul juca un rol unic datorită concentrării sale asupra rezolvării conflictelor.

„Facem această muncă pentru ca soldaţii americani să nu fie nevoiţi să ducă aceste războaie”, a spus ea.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇