60% dintre tinerii din Generația Z cred că liderii politici, inclusiv președintele SUA Donald Trump, alimentează un limbaj misogin în mediul online.
Această „cultură toxică a băieților” determină tot mai multe tinere să renunțe la rețelele sociale, conform unui sondaj recent realizat de Amnesty International UK.
Sondajul publicat de The Independent s-a desfășurat în februarie pe un eșantion de peste 3.000 de membri ai Generației Z din Marea Britanie (tineri cu vârste între 16 și 25 de ani) și l-a evidențiat pe controversatul influencer Andrew Tate drept principalul responsabil pentru misoginia online, după cum spun jumătate dintre respondenții de sex masculin.
În rândul femeilor, 58% l-au indicat pe Trump ca fiind sursa principală a acestei probleme.
Alte personalități menționate în sondaj ca fiind responsabile pentru acest climat ostil sunt miliardarul din domeniul tehnologiei și susținătorul lui Trump, Elon Musk, precum și parlamentarul britanic de dreapta Nigel Farage, de la partidul Reform UK.
Alungate din online
Sondajul a scos la iveală și impactul acestui conținut asupra sănătății mintale a tinerilor. Peste o treime (37%) dintre respondenți au declarat că expunerea la conținut misogin le-a afectat starea de bine, procentul fiind semnificativ mai ridicat în rândul femeilor (44%) decât al bărbaților (28%).
O cincime dintre femeile din Generația Z au afirmat că au renunțat sau au evitat anumite platforme după ce au experimentat comportamente misogine online – 40% dintre acestea au menționat X (fostul Twitter), 30% TikTok și 30% Instagram.
Rezultatele acestui sondaj apar după ce fostul selecționer al Angliei, sir Gareth Southgate, a avertizat că „influenceri manipulatori și toxici” îi determină pe bărbații tineri să creadă că femeile sunt împotriva lor.
În cadrul celei de-a 46-a prelegeri Richard Dimbleby, susținută la Universitatea din Londra, el a atras atenția asupra faptului că mulți bărbați tineri „se retrag în lumea online, evitând să vorbească sau să-și exprime emoțiile”, pe măsură ce „comunitățile reale și mentoratul dispar”.
El a explicat că acest „vid” în căutarea unei direcții este acum umplut de anumiți influenceri care „îi induc în eroare pe bărbații tineri, făcându-i să creadă că succesul se măsoară în bani sau dominație”.
"O cultură toxică a băieților"
Sondajul Amnesty a mai arătat că bărbații tineri sunt mai puțin dispuși decât femeile să creadă că misoginia online reflectă atitudinile reale din societate (51% dintre bărbați față de 71% dintre femei).
„Acest sondaj oferă o imagine extrem de îngrijorătoare a lumii digitale în care sunt forțați să navigheze tinerii. Companiile de tehnologie continuă să prioritizeze profitul în detrimentul siguranței utilizatorilor, iar rezultatul este un flux constant de conținut misogin, care afectează profund experiența tinerilor în mediul online. O cultură toxică a băieților alungă multe tinere de pe rețelele sociale”, a declarat Chiara Capraro, reprezentantă Amnesty International UK.
Ea a subliniat că platformele digitale trebuie „să își asume responsabilitatea pentru siguranța utilizatorilor”, argumentând că „misoginia online are efecte reale în lumea offline”.
Între timp, președintele fondator al unui think tank american axat pe bunăstarea bărbaților a anunțat că lucrează la înființarea unei organizații similare în Marea Britanie.
Richard Reeves, de la American Institute for Boys and Men, fost director de strategie al ex-vicepremierului britanic Nick Clegg, a declarat în cadrul podcastului „Today” că „lucrează la crearea unei instituții similare în Marea Britanie”.