Cum ne afectează taxele lui Trump: Bursa a trecut pe roșu. Taxa pe stâlp e unică în lume și pică foarte prost. Promisiuni ridicole de la Guvern

Cum ne afectează taxele lui Trump: Bursa a trecut pe roșu. Taxa pe stâlp e unică în lume și pică foarte prost. Promisiuni ridicole de la Guvern
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Exporturile directe către Statele Unite reprezintă aproximativ 2% din totalul exporturilor României. Așadar, la prima vedere, nu suntem foarte afectați de tarifele impuse de Donald Trump, dar efectele le vom simți din prisma relațiilor comerciale pe care le avem cu celelalte țări UE. Dacă acestea nu vor mai produce atât de mult pentru SUA, comenzile de produse, de subansamble și materii prime din România se vor reduce semnificativ, arată experții.

În momentul în care bursa trece pe roşu, Guvernul merge mai departe cu taxa pe stâlp, unică în lume şi care s-a mai dovedit o dată nocivă economiei. Analiştii economici arată că România calcă în străchini, în stilul caracteristic, iar promisiunile de ajutoare de stat sunt ridicole, într-un an în care, din cauza deficitului, statul nu poate majora nici măcar alocaţiile copiilor.

Bursa de la Bucureşti pe roşu, din cauza lui Trump

Donald Trump și-a lansat miercuri războiul comercial total, anunțând ceea ce el a numit "tarife reciproce" la nivel mondial, cu scopul de a face "să renască" industria americană și a pune capăt "jefuirii" Statelor Unite. Președintele american a anunțat tarife de 20% pentru produsele importate din Uniunea Europeană.

În urma acestui anunț, Bursa de Valori București (BVB) a început în scădere pe toți indicii ședința de joi. Indicele principal BET, care arată evoluția celor mai lichide 20 de companii, înregistra o depreciere de 0,71%, iar indicele BET-Plus, care arată evoluția celor mai lichide 43 de acțiuni de la BVB, consemna o scădere de 0,69%.

Totodată, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 0,64%, în timp ce reperul de randament al fondurilor de investiții, BET-BK, s-a depreciat cu 0,79%. Indicele BET-FI al SIF-urilor consemna un regres de 0,29%, iar BET-NG, indicele celor 10 companii din sectorul energetic și al utilităților, o scădere de 0,76%.

Doar 2% din totalul exporturilor României ajung în SUA

Sectoarele economiei românești care fac parte din lanțurile de aprovizionare globale ar putea fi afectate de noile tarife comerciale pe care le-a introdus administrația Trump, explică Radu Burnete, directorul confederaţiei patronale Concordia.

"România a beneficiat semnificativ de pe urma comerțului global, iar impunerea noilor tarife vamale de către Administrația Trump asupra Uniunii Europene nu este o veste bună pentru economia noastră.

Prima reacție a pieței locale în urma informațiilor venite din SUA s-a văzut în deschiderea bursei de la București, care a fost pe roșu. Investitorii, cum era de așteptat, sunt îngrijorați și vor să vadă următoarele evoluții, incertitudinea fiind deocamdată cuvântul cheie.

Deși exporturile directe ale României către Statele Unite reprezintă aproximativ 2% din totalul exporturilor naționale, impactul indirect poate fi resimțit în sectoare precum industria auto, a mobilei și a produselor din lemn, articolelor din oțel, fier, dar și a produselor din cauciuc și derivate, cea a echipamentelor industriale și cea alimentară, care fac parte din lanțurile de aprovizionare globale.

Vom fi așadar afectați masiv pe canalul comerțului cu țările membre UE, acolo unde expunerea României este foarte ridicată (70% din total exporturi sunt către țări UE), iar partenerii europeni au relații comerciale directe mai ample cu SUA", a explicat Burnete, citat de Agerpres.

El a subliniat că urmează negocieri între partenerii comerciali și vor fi urmărite cu atenție evoluțiile pentru a putea identifica mai bine efectele asupra economiei românești.

"Așteptăm să vedem cum va reacționa piața internațională și cum vor răspunde celelalte state membre ale Uniunii Europene. Este important să existe coordonare între țările membre UE (…) Partea bună a lucrurilor este că suntem membri UE, o piață uriașă pentru noi", a punctat Radu Burnete.

Cele mai afectate domenii de taxele lui Trump

Țara noastră va simți, totuşi, efectele taxelor vamale de 20% impuse de SUA Uniunii Europene din prisma relațiilor comerciale pe care le are cu celelalte state europene, mai ales cu Germania, Franța, Italia și Spania care exportă puternic în SUA, estimează și consultantul economic Adrian Negrescu.

În opinia sa, România are nevoie de măsuri menite să susțină consumul intern, lanțurile economice și să-și reducă expunerea la războiul comercial declanșat de Trump.

Industria auto este cea mai afectată, urmată de industria metalurgică, industria chimică, sectoare care vor fi lovite de efectele de rundă a doua ale războiului comercial.

"Dacă nu luăm măsuri, suntem victime sigure în războiul comercial declanșat de Trump. România are nevoie de măsuri menite să susțină consumul intern, lanțurile economice, să își reducă expunerea la războiul comercial declanșat de președintele Trump.

Chiar dacă, la prima vedere, nu suntem foarte afectați - exporturile României în SUA nu trec de 4 miliarde de dolari anual, efectele le vom simți din prisma relațiilor comerciale pe care le avem cu celelalte țări europene, mai ales cu Germania, Franța, Italia și Spania care exportă puternic în SUA.

Dacă aceste țări nu vor mai produce atât de mult pentru SUA, din prisma efectelor taxării suplimentare, și comenzile de produse, de subansamble și materii prime din România se vor reduce semnificativ. De la industria auto - cea mai afectată, la industria metalurgică (oțel, aluminiu, fier etc.) la industria chimică, toate aceste sectoare vor fi lovite de efectele de rundă a doua ale războiului comercial", a explicat Adrian Negrescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, războiul comercial va ridica un nou val de inflație la nivel mondial pe care îl vom simți din a doua parte a anului.

"În esență, dincolo de aceste sectoare, cu toții vom avea de suferit, pentru că războiul comercial va ridica un nou val de inflație la nivel mondial pe care îl vom simți din a doua parte a anului. Deja există estimări că firmele de transport internațional vor majora tarifele cu 15-20% urmare a războiului comercial și asta înseamnă că îmbrăcămintea, încălțămintea, electronicele, electrocasnicele, mâncarea - tot ce importăm va deveni mai scump", a adăugat consultantul economic.

Ce face România: Promisiuni ridicole şi o taxă unică în lume

Guvernul pregătește deja scheme de ajutor pentru sectoarele care ar putea avea de suferit în urma noilor tarife impuse de Statele Unite, iar măsurile propuse vor fi discutate punctual săptămâna viitoare cu cei afectați, astfel încât să fie redus la minimum impactul asupra companiilor românești al acestor tarife, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna.

Schemele de ajutor vor fi discutate cu industria de profil și se vor căuta soluții care să răspundă cel mai bine nevoilor acesteia, a precizat ministrul.

Însă Adrian Negrescu spune că promisiunile autorităților privind acordarea de ajutoare de stat pentru domeniile afectate de războiul comercial "par în acest moment ridicole". Iar taxa pe stâlp pică într-un moment foarte prost.

"În plin război comercial, într-o perioadă în care investitorii sunt debusolați complet de măsurile anunțate de Trump, în cel mai nefericit moment cu putință, Guvernul aprobă astăzi taxa pe stâlp, pe construcțiile speciale. Un moment mai prost nu se putea să anunți o taxă unică la nivel mondial, o taxă pe care am mai aplicat-o și care s-a dovedit nocivă pentru economie, a alungat investitorii.

România calcă din nou în străchini, în stilul ei inconfundabil. Promisiunile autorităților privind acordarea de ajutoare de stat pentru domeniile afectate de războiul comercial par în acest moment ridicole.

În primul rând, că statul nu are bani pentru a acorda ajutoare financiare - să nu uităm că a înghețat până și alocațiile pentru copii, o decizie demnă de o țară bananieră - iar în al doilea rând nu s-a ținut nici până acum de cuvânt - celebrul și ridicolul proiect de un miliard de euro de reindustrializare a României nu a fost prins în bugetul pe 2025", a subliniat consultantul economic.

În opinia sa, pentru a ajuta economia românească, guvernanții ar trebui să anuleze taxa pe stâlp, cea pe cifra de afaceri pentru marile companii, să reducă taxele multiple lansate în ultimii doi ani, mai ales pentru sectorul IMM, să diminueze taxele pe muncă, printre cele mai mari din UE, și să stimuleze fiscal capitalul reinvestit.

Totodată, Negrescu a făcut referire la necesitatea listării companiilor statului pe Bursa de Valori București.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇