Măcar aici Trump are sigur dreptate: Toată lumea își va aminti ziua în care a declanșat războiul

Măcar aici Trump are sigur dreptate: Toată lumea își va aminti ziua în care a declanșat războiul
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În mod normal, președinții încearcă să facă tot ce le stă în putință pentru a evita să perturbe motorul economic al țării și stabilitatea mondială – mai ales dacă șomajul este scăzut și economia crește, așa cum s-a întâmplat când Trump i-a luat locul lui Joe Biden.

Dar prin mișcarea sa uimitoare cu care a impus noi tarife la aproape toate importurile din 185 de state şi teritorii, Trump a generat un șoc extraordinar, contrar sfaturilor aproape tuturor experților economici și lecțiilor sumbre ale istoriei. Donald Trump chiar a avut dreptate într-o privință: toată lumea va ține minte această zi.

Lui Trump nu îi pasă

Trump a rămas fidel, de-a lungul vieții, credinței în puterea mistică de a face necompetitive mărfurile importate pentru a stimula producția internă. Asta chiar dacă războaiele comerciale tind să se încheie prost, iar tarifele sunt mai degrabă o caracteristică a secolului al XIX-lea decât a celui în care trăim.

Într-o apariție suprarealistă în Grădina Trandafirilor a Casei Albe, lumea a văzut un președinte american dându-se în stambă și punând în pericol soarta economică a miliarde de oameni, cu un pariu politic ciudat, se arată într-o analiză realizată de CNN.

Cea mai mare surpriză politică este că Trump – în numele relansării perspectivelor economice ale regiunilor post-industriale devastate de pierderea locurilor de muncă și fabricile din străinătate – este pe cale să le provoace americanilor o suferință reală.

El aplică o politică prin care aproape tot ce cumpără oamenii se va scumpi, de la produse fast-food la produse electronice, de la mașini la case noi. Cei mai săraci vor fi loviți mai rău decât prietenii bogați ai lui Trump, la fel și cei care au venituri fixe.

Trump a spus în weekend la NBC că "nu-i pasă deloc" dacă prețul mașinilor crește. Noul său experiment tarifar arată că el vorbește serios. Este o poziție politică uluitoare pentru un președinte miliardar care conduce un cabinet de alți miliardari și milionari, notează sursa citată.

Cei loviți vor riposta

Nimeni nu poate prezice exact cum va evolua acest pariu.

Presupunând că întreaga gamă de tarife este implementată și că unele nu vor fi anulate în ultimul moment - o posibilitate care nu poate fi ignorată, având în vedere răsucirile anterioare ale lui Trump - lumea e gata de un război comercial pe scară largă.

Liderii străini sunt la fel de supuși factorilor politici ca și Trump. Și vor fi supuși unei presiuni acerbe să atace SUA în contrapondere la tarifele pe care președintele le-a anunțat.

Represaliile străine ar putea să creeze o escaladare în lanț și să-l facă pe Trump, care vrea întotdeauna să aibă ultimul cuvânt, să simtă că nu are altă opțiune decât să răspundă.

Președintele nu a explicat de ce ține cea mai puternică economie a lumii să declanșeze un război comercial cu națiuni mici, cu probleme, precum Cambodgia, căreia i-a aplicat un tarif de 49%. Sau de ce e o idee bună să faci și mai grea viața țărilor în curs de dezvoltare din Africa.

Mai mult, chiar ține Trump să ducă lupte economice cu pinguinii? Lista tarifelor de la Casa Albă include micile insule Heard și McDonald din Antarctica, care sunt afectate de un tarif de 10% – în ciuda faptului că sunt puțin mai mult decât un refugiu pentru păsările marine.

Celălalt risc politic major din noua sa abordare – care distruge sistemul global de liber schimb pe care chiar Statele Unite l-au construit în ultimele decenii – este că e puțin probabil ca Trump să obțină vreo răsplată politică pe termen scurt de pe urma pariului său.

Mulți analiști cred că e o fantezie ideea că producătorii vor decide să construiască noi fabrici și lanțuri de aprovizionare în SUA, așa cum promite Trump. Dar chiar dacă ar fi așa, șansele ca acest lucru să se întâmple în timpul mandatului său - sau chiar în al treilea mandat pe care îl tot flutură, în ciuda interdicțiilor constituționale - sunt foarte mici.

În timp ce tarifele vor aduce sute de miliarde de dolari pentru Trezoreria SUA, nu este clar dacă alegătorii se vor lăsa convinşi de promisiunea lui Trump că toți vor primi compensații pentru scumpiri în proiectul de lege de reducere a impozitelor. Și chiar dacă proiectul trece, toate semnele arată că îi favorizează proporțional pe cei foarte bogați.

Un test pentru sfidătorul afacerist Donald Trump

"Va fi un moment foarte important. Cred că vă veți aminti ziua de azi", le-a spus Trump membrilor Cabinetului și liderilor Congresului prezenți la evenimentul de la Casa Albă. "Va fi o zi la care sperăm că vă veți uita înapoi în anii următori și veți spune: "Să știi că a avut dreptate. Aceasta s-a dovedit a fi una dintre cele mai importante zile din istoria țării noastre", a continuat Trump, sigur pe el.

Sentimentul lui Trump că a creat un punct de cotitură este, probabil, corect. Dar într-un sens complet diferit: unii economiști prevăd că o revenire la tipul de bariere comerciale care au provocat Marea Criză din anii '30 va declanșa o recesiune.

"Aceasta este una dintre cele mai importante zile, în opinia mea, din istoria Americii. Este declarația noastră de independență economică", a spus președintele. Hiperbola lui ar putea reveni ca să-l bântuie dacă va da greș.

Cu toate acestea, Trump are o armată de alegători credincioși care îi împărtășesc ura față de experți și economiști din sistem. Argumentul său, potrivit căruia lumea fură mereu America, l-a ajutat să câștige două rânduri fr alegeri.

Cele două mandate ale lui Trump sunt dovada că beneficiile globalizării nu sunt împărtășite universal. Multe dintre statele decisive (swing states) câștigate de Trump în 2016 și 2024 sunt marcate de declinul industrial. Alegătorii de acolo își amintesc promisiunile făcute de președinții anteriori și cred că au fost mințiți.

Dacă Trump respinge ortodoxia economică și le redă prosperitatea regiunilor dezavantajate, convingerile sale împotriva curentului vor fi validate, iar moștenirea lui va reflecta îndrăzneala de care a dat dovadă.

Un cadou politic pentru democrați

Unele dintre motivele pentru care America au avut uneori tarife mai mici decât rivalii săi sunt puterea consumatorului american, bogăția propriei economii și raționamentul că un sistem de liber schimb în care Statele Unite sunt forța dominantă face țara și mai puternică.

Acum va fi mult mai greu pentru americani să-și permită mașini noi, televizoare cu ecran plat și chiar să-și umple cărucioarele la cumpărături în fiecare săptămână. Dacă prețurile urcă și inflația crește, consumatorii ar putea da înapoi, provocând intrarea în recesiune, iar președintele le va oferi democraților un cadou politic. Imaginile cuvântării sale din Grădina Trandafirilor vor alimenta mii de reclame de campanie electorală la alegerile midterm din 2026 și la prezidenţialele din 2028.

Viziunea despre comerț a lui Trump din "Ziua Eliberării" vine într-un moment în care tulburările din ultimele două luni ar putea asmuți alegătorii contra republicanilor. Într-unul dintre primele teste politice ale celui de-al doilea mandat al lui Trump, un candidat liberal a câștigat cu ușurință alegerile critice din Wisconsin care au decis destinul politic al Curții Supreme a statului. E o mustrare clară pentru Trump și amicul său, Elon Musk, care îi ține isonul.

Cu greu ar putea rata Partidul Democrat, care s-a chinuit să găsească un mesaj eficient împotriva lui Trump, ocazia de a exploata eșecul programului său tarifar. Unii deja au trecut la atac. "Acesta e o taxă uriașă pentru familiile americane, totul pentru a-i ajuta pe miliardari să obțină o reducere a impozitelor", a spus liderul minorității democrate a Senatului, Chuck Schumer.

Unii republicani ar putea fi de acord cu această afirmație. Patru senatori ai partidului au încercat să-i transmită un avertisment președintelui miercuri seară, votând cu democrații o măsură pur simbolică care vizează blocarea tarifelor pentru Canada.

În orice caz, fie că America se îndreaptă spre zid sau către noua epocă de aur pe care o tot propovăduiește Trump, partidul său - și orice american - îl vor însoți, vrând-nevrând.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇