Premierul Marcel Ciolacu a promis, joi, că va proteja companiile românești, prin scheme de ajutor de stat, împotriva tarifelor comerciale anunţate de Donald Trump.
Autoritățile din întreaga lume au promis contramăsuri, după ce președintele SUA a anunțat miercuri că impune o taxă de bază de 10% pentru mărfurile din toate țările, plus tarife „reciproce” diferite de la o țară la alta. Vor fi impuse tarife de 20% pentru produsele importate din UE, 34% pentru cele din China, 31% pentru Elveția, 26% pentru India, 10% pentru Marea Britanie, 10% pentru Brazilia. Noile tarife vor intra în vigoare pe 5 și 9 aprilie.
- SUA impun tarife pentru toate țările, care intră în vigoare rapid (Video) Taxele pentru UK, la jumătate din cele ale UE
- Cum reacționează UE și China la tarifele lui Trump. Ce fac celelalte țări lovite
- De ce Rusia lui Putin nu e pe lista țărilor taxate de Trump
- Ce urmează pentru economia mondială după tarifele lui Trump: Efecte în lanț, într-o lume inversată
- Tarifele lui Trump lovesc insule cu mai mulți pinguini decât oameni. Una conține doar o bază militară… americană
Ciolacu promite ajutoare împotriva tarifelor
„Vom proteja companiile românești, cu toate resursele disponibile, de efectele noului război comercial al tarifelor vamale, între America și Europa. Pregătim măsuri de sprijin pentru toate industriile afectate prin scheme de ajutor de stat cât mai eficiente și simplu de aplicat, ca să poată produce efecte în cel mai scurt timp”, a precizat Ciolacu, la începutul ședinței de guvern.
De asemenea, el a transmis şi un mesaj „pentru cei care acuză zilnic cât de prost merg lucrurile în economie”.
„Sunt date din ultimele zile ce arată încrederea investitorilor români și străini în potențialul nostru economic.
Cea mai mare companie industrială antreprenorială, Chimcomplex, investește 100 de milioane de euro într-o fabrică nouă, la Onești.
Finlandezii de la Nokian au început producția de anvelope la Oradea. Vor depăși un miliard de euro cifră de afaceri chiar din acest an.
Mobexpert, Dedeman și toate marile lanțuri de hypermarketuri își extind rețeaua logistică în țară, cu investiții de sute de milioane de euro.
Un fond american de investiții a achiziționat cu peste 1,3 miliarde de euro rețeaua de sănătate Regina Maria.
În concluzie, există încredere în România, de aceea investitori serioși pun la bătaie atâția bani. Asta este adevărata imagine a economiei noastre”, subliniază Ciolacu.