Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna, a anunțat că Guvernul a adoptat, joi, ordonanța de urgență prin care se modifică așa-numita „taxă pe stâlp” pentru construcțiile speciale private și publice.
În urma negocierilor cu companiile vizate de acest nou impozit, Guvernul a redus la jumătate cotele de impozitare.
Adică se reduce nivelul taxei pentru companii private la 0,5%, și pentru companii de stat, la 0,25% (faţă de 1% şi 0,5% cum se vorbea săptămâna trecută).
În plus, dacă taxa e plătită până la data de 25 mai 2025, companiile vor primi o reducere de 10%. Celelalte termene, cu privire la plata în două tranşe, au rămas nemodificate.
Această taxă însă vine într-un moment foarte prost, după cum arată analiştii economici: Cum ne afectează taxele lui Trump: Bursa a trecut pe roșu. Taxa pe stâlp e unică în lume și pică foarte prost. Promisiuni ridicole de la Guvern
Taxa de stâlp, diferită la stat faţă de privat
Tanczos Barna a explicat de ce construcțiile speciale ale companiilor private și cele deținute de instituții publice sunt taxate diferențiat.
”Am făcut această diferenţiere pentru că, în cazul companiilor private, se calculează amortizare, se reduce treptat valoarea impozabilă a bunurilor, a construcţiilor speciale.
În cazul construcţiilor aflate în domeniul public, nu există această amortizare. Vorbim de o valoare istorică. Este motivul pentru care aplicăm o diferenţiere ca şi procent”, a precizat ministrul.
Ordonanţa de urgenţă adoptată azi are ca scop încasări de peste un miliard de lei la buget.
”Această încasare a fost bugetată, în baza ordonanţei iniţiale, nu am modificat această sumă şi varianta aprobată astăzi asigură încasarea acestei sume de către Ministerul Finanţelor. Din calculele noastre rezultă că o proporţie de 75% din această sumă va fi plătită de companiile de stat sau companiile care administrează bunuri aflate în domeniul public şi 25% de către companiile private”, susţine ministrul.
„Taxa pe stâlp” a fost reintrodusă de Guvernul Ciolacu, inițial, în ordonanța austerității, care a fost adoptată în decembrie 2024. Iniţial, era vorba de un impozit de 1,5% pe construcţiile speciale.