Un salariat din Ministerul Dezvoltării care gestionează construcții de locuințe este de 11 ori mai productiv decât unul care lucrează pe același segment la ANL, așa că „lucrurile trebuie eficientizate”, a declarat ministrul Cseke Attila.
Reorganizarea Ministerului Dezvoltării vizează desființarea a 512 posturi. 74 sunt ocupate, celelalte fiind vacante.
Întrebat într-un interviu la RFI România ce rezolvă desființarea posturilor vacante, Cseke Attila a răspuns că nu se vor mai face angajări, "pentru că nu ai pe ce să angajezi".
"Indiferent despre cine ar fi vorba, despre ce ministru ar fi vorba, dacă în structura organizatorică nu ai posturi vacante, nu poți să angajezi.
Dar mai importantă aici este reforma de substanță, adică dacă mă refer la ANL, pe lângă problema apărută în ultimii ani, cea legată de implementarea unor programe care sunt deficitare la ANL, în perspectivă, avem pentru prima dată în CE un comisar european pentru domeniul Locuirii, care este un domeniu deficitar la nivelul UE", a spus ministrul.
Cseke Attila arată că lucrurile trebuie eficientizate la ANL: "În cadrul acestei analize, am făcut și o evidențiere, dacă vreți, cât produce un angajat la Ministerul Dezvoltării și la ANL, având ambele instituții programe de construire de locuințe, un om care se ocupă de acest lucru cât produce, care e productivitatea muncii.
Dacă la ANL, o persoană gestionează construirea a 68 de unități locative, la Ministerul Dezvoltării o persoană gestionează construirea a 774 de unități locative. Aceasta este eficiența muncii astăzi, o persoană din minister care gestionează construcții de locuințe e mai productivă de 11 ori decât o altă persoană care e pe același segment la ANL și atunci, lucrurile trebuie eficientizate".
Nu se oferă plăți compensatorii, nu este o concediere colectivă
Ministrul a adăugat că restructurarea trebuie făcută, chiar dacă va exista o anumită rezistență a celor din sistem. "Din ceea ce s-a întâmplat de obicei, atunci când s-au mai făcut restructurări, au fost și procese și litigii, dar pur și simplu, dacă suntem responsabili și ne pregătim nu numai pentru ziua de astăzi, ci în perspectiva anilor care vin și ceea ce poate să aducă România din aceste fonduri europene, atunci trebuie să facem acest pas. Este dreptul oricărui cetățean de a intra într-un litigiu cu statul român, nu pot să împiedic acest lucru, dar vom merge înainte cu această eficientizare, în mod clar".
Acesta a precizat că "nu se oferă plăți compensatorii, nu este o concediere colectivă", întrucât "legea exceptează de la concedierea colectivă restructurările din domeniul instituțiilor publice".
Cseke Attila a anunțat miercuri că Ministerul Dezvoltării va fi reorganizat, prin reducerea a peste 500 de posturi, inclusiv de conducere, iar două dintre instituţiile subordonate – Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) şi Institutul Naţional de Administraţie (INA) -, vor fi desfiinţate, atribuţiile urmând să fie preluate de minister. De asemenea, Institutul Naţional de Administraţie (INA), o altă instituţie publică din subordine, va fi absorbit de către Ministerul Dezvoltării.
Economia care se va face va fi de 22,6 milioane de lei anual, a precizat ministrul.
"Prin această măsură reducem personalul cu peste 16%, tăiem 512 posturi, din care 74 sunt ocupate, desfiinţăm inclusiv 21 de posturi de conducere şi reducem Consiliile de Administraţie cu două treimi”, a spus Cseke Attila.
El a arătat că, de la 966 de posturi, cât are în prezent Ministerul Dezvoltării, Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) şi Institutul Naţional de Administraţie (INA), două dintre cele şase instituţii publice aflate în subordinea ministerului, vor rămâne doar la 808 posturi.
În Consiliile de Administraţie ale ANL, CNI şi ANCPI sunt în total 27 de posturi, iar acest număr se va reduce la 10.
Potrivit lui Cseke, Compania Naţională de Investiţii (CNI), aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, implementează cele mai mari proiecte de dezvoltare ale României, iar performanţa şi rezultatele sunt de netăgăduit.
Cu toate acestea, la CNI, salariile directorilor şi al directorului general vor fi asimilate sistemului de calcul pentru personalul bugetar, iar sporul de vechime şi conducere nu va putea depăşi 40% din salariul de bază. Primele anuale vor fi limitate la două salarii brute pe an.
„Nici în Ministerul Dezvoltării şi nici în instituţiile din subordine, nu au existat şi nu există prime de pensionare. Acestea au existat până acum doar la CNI, dar le desfiinţăm”, a spus Cseke Attila.