Germania a cerut parcurilor eoliene situate în largul coastelor sale nordice să instaleze sisteme radar moderne, pentru a sprijini supravegherea navelor şi a dronelor.
Invazia Rusiei în Ucraina a amplificat îngrijorările privind securitatea în apele europene, mai ales în contextul atacurilor asupra infrastructurii maritime. Recent, autorităţile germane au iniţiat proceduri vamale după ce au remorcat nava Eventin, care fusese observată plutind în derivă în apele teritoriale germane. UE suspectează că această navă face parte dintr-o „flotă fantomă” folosită de Rusia pentru a ocoli sancţiunile petroliere.
- Căile oculte prin care Rusia obține ce vrea: Importurile anormale de mașini germane în Kârgâzstan și „flota întunecată” care transportă petrol
- Londra avertizează cu privire la existența unei flote fantomă de petroliere a Rusiei
Unele nave navighează cu sistemele de localizare dezactivate, au transmis autorităţile, iar Garda de Coastă a Finlandei a raportat anul trecut perturbări în semnalele de navigaţie prin satelit în Marea Baltică, precum şi cazuri în care unele petroliere îşi falsificau datele de localizare.
Un purtător de cuvânt de la Autoritatea Federală Maritimă (BSH) a confirmat pentru Reuters informaţiile publicate anterior de ziarul Bild, potrivit cărora parcurilor eoliene offshore li s-a cerut să monteze radare.
Standardele prevăzute pentru anul 2025, publicate de BSH la sfârşitul lunii ianuarie, obligă operatorii de parcuri eoliene să instaleze radare de ultimă generaţie şi să transmită datele colectate autorităţilor.
”Datele sunt folosite în principal pentru securizarea rutelor de transport,” a declarat pentru Bild Nico Nolte, oficial BSH, adăugând că aceste informaţii sunt transmise şi Centrului Federal pentru Securitate Maritimă din portul Cuxhaven.
Responsabilitatea pentru siguranţa coastei germane revine acestei autorităţi maritime.
Printre companiile care operează parcuri eoliene în Marea Nordului şi Marea Baltică se numără giganţii din energie EnBW şi RWE.
Germania se pregăteşte pentru investiţii masive în securitate şi apărare, după o reformă constituţională susţinută de partidele care caută să formeze următorul guvern. Această reformă permite cheltuieli practic nelimitate în domeniile apărării şi securităţii.