Suedia a anulat 13 proiecte de parcuri eoliene de-a lungul coastei Mării Baltice din cauza impactului acestora asupra capacităților de apărare, conform unui anunț al ministrului Mediului.
Autorizațiile de construcție pentru aceste parcuri eoliene offshore au fost retrase pentru că „ar fi avut un impact inacceptabil” asupra apărării țării, a explicat Romina Pourmokhtari, într-o conferință de presă.
O analiză militară a arătat că turnurile turbinelor eoliene și palele rotative emit ecouri radar și produc o serie de alte interferențe, în special sub apă.
Aceste parcuri eoliene ar fi redus la jumătate timpul de reacție la un posibil atac inamic, de la două la un minut, perturbând detectoarele radar, scrie Le Figaro.
Având în vedere „situația gravă de securitate cu care se confruntă în prezent Suedia, interesele apărării trebuie să cântărească mai mult în balanță”, a subliniat ministrul Apărării, Pål Jonson, în cadrul conferinței de presă.
Ministrul a adăugat că proximitatea enclavei ruse „foarte militarizate” Kaliningrad a fost „un element central” în decizia luată de guvernul suedez.
Tensiunile în regiune au crescut de la invadarea Ucrainei de către Rusia în 2022. O nouă bază militară NATO a fost deschisă la Rostock, în nordul Germaniei, cu scopul de a coordona forțele statelor membre ale Alianței în zona care se confruntă cu Rusia.
În același timp, nevoile de energie din surse regenerabile se numără printre prioritățile Suediei. Consumul de energie electrică în Suedia ar putea ajunge la cel puțin 300 TWh până în 2045, dublu față de nivelul actual, potrivit unui memorandum consultat de AFP.