Ce înseamnă aderarea Suediei la NATO: Neutralitatea scandinavă era un risc colosal, iar alianța "înghite" Marea Baltică

Ce înseamnă aderarea Suediei la NATO: Neutralitatea scandinavă era un risc colosal, iar alianța "înghite" Marea Baltică
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pentru suedezi, intrarea în NATO reprezintă o schimbare dramatică de identitate, în timp ce alianța nord-atlantică obține mai mult control asupra Mării Baltice.

Cu doar câteva luni în urmă, aderarea Suediei la NATO încă era departe de pasul final. După ce a depus cererea de aderare în mai 2022, în urma invaziei Rusiei în Ucraina, drumul pe care Stockholmul îl avea de parcurs părea interminabil. Deși începuse procesul de intrare în alianță în același timp, Finlanda a reușit cu o viteză record să devină stat NATO în aprilie anul trecut. În schimb, Suedia s-a trezit blocată într-o „mlaștină diplomatică”, notează The Guardian.

Mare parte din acest chin i s-a tras de la o serie de incidente în care Coranul a fost ars în semn de protest, inflamând relațiile cu Turcia, astfel că un acord cu Ankara a părut de multe ori imposibil de obținut. Iar mai recent, în septembrie, Guvernul Orban a intrat într-un soi de război al declarațiilor cu Suedia pe tema criticilor acestei țări despre statul de drept din Ungaria și programa din școlile suedeze.

ADVERTISING

Luna trecută, după ce parlamentul Turciei a dat undă verde Suediei, premierul maghiar încă pedala pe negocieri într-o scrisoare publică adresată omologului suedez, Ulf Kristersson.

Toate aceste hopuri au rămas în urmă. Cei aproape doi ani de zig-zag s-au încheiat săptămâna trecută, când partidul de la putere din Ungaria, Fidesz, a anunțat că intrarea Suediei în NATO va fi votată în Parlament. Vineri, Kristersson și Orban băteau palma pentru un acord militar care mulțumea ambele părți, Ungaria urmând să cumpere patru avioane de luptă Gripen din Suedia.

Admițând că încă nu sunt de acord unul cu celălalt în toate privințele, cei doi premieri s-au declarat pregătiți "să moară unul pentru celălalt". Luni, Parlamentul de la Budapesta a ratificat, în sfârșit, intrarea statului scandinav în NATO.

Ce câștigă NATO, ce obține Suedia

Dacă totul merge conform planului între Ungaria și Washington, e o chestiune de câteva zile până când steagul Suediei va flutura deasupra sediului NATO de la Bruxelles. Dar ce înseamnă acest lucru pentru statul scandinav și pentru restul lumii?

ADVERTISING

Pentru alianța militară înseamnă acces la teritoriul Suediei, iar Marea Baltică se transformă acum în "Marea NATO", fiind înconjurată de statele membre.

Emma Rosengren, cercetătoare la Institutul Suedez pentru Afaceri Internaționale, a spus că Suedia ar putea servi drept centru logistic pentru planurile de apărare, "inclusiv pentru transportarea personalului și materialelor către un imaginar viitor front de război".

Pentru Suedia este o schimbare radicală. Această țară se pregătea de mai multe luni pentru momentul aderării, acționând ca și cum era un membru deplin al NATO. Suedia a semnat un acord cu Statele Unite oferind acces complet la 17 din bazele sale militare, a început integrarea în NATO și chiar a anunțat planuri pentru trimiterea de trupe în Letonia.

Swedish Military Power |2024| "NATO's Call"

Pentru o țară cu o neutralitate istorică, intrarea în NATO reprezintă o schimbare dramatică a identității naționale, dar altă variantă mai bună nu exista. Neutralitatea scandinavă asumată cu mândrie de Suedia nu însemna nimic altceva decât o invitație la atac pentru Rusia.

ADVERTISING

Nici umbrela NATO nu mai garantează evitarea unui război cu Moscova, dar în acest caz Suedia nu ar mai fi singură. De altfel, în ianuarie, Kristersson îi avertiza pe suedezi - cetățenii unei națiuni obișnuite să se considere inofensivă - să se pregătească pentru posibilitatea unui război.

Suedia a reintrodus datoria civică obligatorie, o formă de serviciu militar care fusese eliminată după Războiul Rece. O mică proporție a populației va fi chemată pentru serviciul militar împotriva voinței sale. În plus, aderarea la NATO înseamnă și o creștere a cheltuielilor militare.

Lungul rămas bun de la neutralitate al Suediei

Această îndreptare către NATO a provocat și schimbări politice interne semnificative în Suedia. Ideea statutului de membru NATO a fost multă vreme considerată de neconceput în Partidul Social Democrat; fostul ministru al Apărării, Peter Hultqvist, garanta în toamna anului 2021 că nu va lua niciodată parte la procesul de aderare la NATO.

După numai câteva luni, pe măsură ce invazia Rusiei în Ucraina genera o schimbare dramatică în rândul opiniei publice și în clasa politică, liderul social-democraților, premierul de atunci Magdalena Andersson, declanșa procesul de aderare al Suediei.

Magnus Hjort, directorul agenției de apărare psihologică a Suediei, a descris intrarea în NATO drept un moment istoric pentru țară. Robert Dalsjö, director de cercetare la Agenția de Cercetare Militară din Suedia, a spus că votul Ungariei ar putea face ca Suedia să devină membră NATO până la sfârșitul săptămânii. Alianța a pregătit deja un cort și un catarg pentru ceremonia oficială.

La nivel macro, adaugă Dalsjö, acest pas se încadrează într-un proces mai larg, completând "lungul rămas bun de la neutralitate" al Suediei – un proces care a început la sfârșitul Războiului Rece, când a renunțat la statutul său tradițional și a solicitat aderarea la UE.

Pentru Kristersson, liderul moderat al coaliției de centru-dreapta care a avut tot mandatul său soarta acestui proiect pe umeri de când a devenit premier în octombrie 2022, va fi o mare ușurare. Partidul său moderat are cote relativ scăzute în sondaje – social-democrații sunt în frunte, urmați de Democrații Suedezi, formațiune de extremă dreapta.

Marea reușită a intrării în NATO îl pune acum pe Ulf Kristersson într-o poziție mai bună pe scena mondială, ca jucător important într-o nouă bază de putere nordică.

Iar bifarea chestiunii NATO de pe lista de sarcini era o prioritate cheie pentru guvernul său, lăsând mai mult timp acum pentru problemele interne. Cum ar fi luptele dintre clanurile interlope, "celălalt război" care amenință Suedia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇