Parlamentul ungar ratifică intrarea Suediei în NATO. Era ultima piedică în calea aderării UPDATE

Parlamentul ungar ratifică intrarea Suediei în NATO. Era ultima piedică în calea aderării <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Parlamentul ungar a ratificat, luni, aderarea Suediei la NATO, ultima etapă a aderării acestei ţări nordice la Alianţa Nord-Atlantică, după invazia Ucrainei de către Rusia.

Premierul suedez Ulf Kristersson a salutat o „zi istorică”. „Suedia este pregătită să îşi asume responsabilităţile în materie de securitate euroatlantică”, la aproape doi ani de la începerea procesului de aderare, a adăugat el.

UPDATE: A reacţionat şi preşedintele Klaus Iohannis: „Contribuția sa la securitatea euro-atlantică este substanțială. Cu Suedia în NATO, vom spori apărarea și descurajarea pe Flancul Estic și vom continua sprijinul nostru puternic pentru Ucraina. Împreună suntem mai puternici”.

ADVERTISING

Această ratificare are loc după o lungă aşteptare, în urma unor tărăgănări ale Turciei urmate de un vot pozitiv în ianuarie, dar şi amânări succesive ale premierului naţionalist ungar Viktor Orban.

Acesta din urmă şi-a dat demult acordul de principiu pentru aderarea Suediei la NATO, însă înainte de a încheia ratificarea a cerut ”respectul” Stockholmului, pe care-l considera prea critic faţă de politica sa.

Situaţia s-a deblocat până la urmă în ultimele săptămâni.

O vizită a premierului suedez Ulf Kristersson în Ungaria a reprezentant epilogul unui ”lung proces în vederea restabilirii încrederii”, potrivit lui Viktor Orban.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În vederea pecetluirii acestei cooperări, cele două ţări au anunţat că Budapesta a cumpărat patru avioane de luptă din Suedia, care să-i consolideze flota actuală de 14 avioane de tip Gripen.

Statul 32 din NATO

Votul în Parlamentul ungar se anunţa fără surprize, având în vedere o majoritate de două treimi a coaliţiei lui Viktor Orban.

Opoziţia a votat, la rândul său, ”pentru” - cu excepţia Partidului ”Patria Noastră” (de extremă dreapta).

Protocolul aderării Suediei la NATO, care este necesar să fie adoptat în unanimitate de către statele membre NATO, se afla în suspans din mai 2022.

ADVERTISING

În urma votului favorabil al Parlamentului ungar de luni, legea urmează să fie promulgată de către preşedintele ungar în câteva zile.

Suedia va putea, atunci, să depună ”instrumentul aderării” la Washington, potrivit uzanţelor NATO, şi să devină al 32-lea membru al alianţei.

În cazul Finlandei, Turcia a fost ultima care a dat unda verde pe 30 martie 2023, iar Helsinki a depus acest instrument la 4 aprilie şi a aderat la NATO la cinci zile după votul turcilor.

Ambele ţări nordice şi-au anunţat candidatura la NATO, în urma invaziei ruse a Ucrainei.

Suedia era neutră de 200 de ani

Aderarea Suediei la NATO pune capăt unei perioade de 200 de ani de nealiniere militară a acestei ţări nordice, care renunţă astfel la politica sa de neutralitate adoptată după sfârşitul Războaielor Napoleoniene, în secolul al XIX-lea, şi la politica sa de nealiniere militară de după sfârşitul Războiului Rece.

Această aderare marchează o schimbare profundă a apărării suedeze, care intră de-acum într-un colectiv, o evoluţie geopolitică majoră în regiune.

Aderarea Suediei şi Finlandei la NATO înseamnă de-acum că pe malul Mării Baltice se află numai state membre ale Alianţei.

Astfel, unii analişti cataloghează Marea Baltică drept un ”lac NATO”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇