Parlamentul Turciei a votat pentru aderarea Suediei la NATO

Parlamentul Turciei a votat pentru aderarea Suediei la NATO

Parlamentul turc a ratificat marţi seara aderarea Suediei la NATO, marcând încheierea a 20 de luni de negocieri între Ankara şi Stockholm.

Documentul a fost trimis la președintele Recep Tayyip Erdogan pentru o ultimă aprobare înainte de a fi depus la Departamentul de Stat al SUA din Washington, notează Bloomberg.

Turcia a eliminat astfel cel mai mare obstacol rămas în calea extinderii alianței militare occidentale, conform Reuters.

Suedia a cerut, în urmă cu aproximativ 20 de luni, să adere la NATO în urma invaziei ruse în Ucraina.

ADVERTISING

Cu toate că Ungaria a promis că nu va fi ultimul aliat care să ratifice aderarea Suediei, a rămas acum singurul stat membru al Organizației Tratatului Nord-Atlantic ce nu a aprobat cererea de aderare a Suediei.

Parlamentul ungar este în vacanță până la jumătatea lunii februarie.

Marți, premierul ungar Viktor Orban l-a invitat pe omologul său suedez Ulf Kristersson la Budapesta, pentru a încerca să soluţioneze diferendele care blochează ratificarea de către Ungaria a aderării Suediei la NATO, relatează AFP.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

”I-am trimis azi (marţi - n.red.) o scrisoare premierului Ulf Kristersson, pentru a-l invita în Ungaria să discutăm despre intrarea Suediei în Alianţa Nord-Atlantică”, a anunţat într-o postare pe X Viktor Orban.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇