Suedia adoptă o lege antiteroristă mai dură, pentru a convinge Turcia să îi aprobe aderarea la NATO

Suedia adoptă o lege antiteroristă mai dură, pentru a convinge Turcia să îi aprobe aderarea la NATO

Parlamentul suedez a adoptat miercuri o nouă lege care interzice activităţile legate de grupurile extremiste, însăprindu-şi astfel legislaţia privind terorismul, o condiţie esenţială pentru ca Turcia să aprobe candidatura Suediei la NATO.

Legea, care incriminează „participarea la o organizaţie teroristă”, urmează să intre în vigoare la 1 iunie, precizează AFP.

La momentul prezentării sale, în februarie, ministrul Justiţiei, Gunnar Strommer, a declarat că este vorba de o "extindere considerabilă a domeniului de aplicare în comparaţie cu legislaţia actuală". Simplul sprijin logistic pentru o organizaţie teroristă ar putea fi considerat o infracţiune în conformitate cu noua lege, a declarat Strommer.

ADVERTISING

În noiembrie, Suedia şi-a modificat Constituţia pentru a permite modificarea legislativă, deoarece aceasta intra în conflict cu legile suedeze privind libertatea de asociere. Suedia are legi antiteroriste mai stricte din 2017, după ce un solicitant de azil uzbec care a jurat credinţă grupării Statul Islamic a comis un atac cu un camion cu care a intrat în mulţimea de pe o stradă comercială din Stockholm, ucigând cinci persoane.

O luptă mai radicală împotriva grupurilor extremiste este una dintre cerinţele cheie ale Ankarei pentru a aproba cererea de aderare a ţării la NATO, care necesită unanimitatea tuturor membrilor NATO.

ADVERTISING

În timp ce Finlanda a aderat la NATO în aprilie, Turcia refuză în continuare să dea undă verde Suediei, acuzând ţara că este un refugiu pentru "terorişti", în special pentru membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK).

Manifestaţiile pro-kurde din Suedia, unde sunt frecvente steagurile PKK, sunt denunţate în mod regulat de Ankara. Cu toate acestea, Gunnar Strommer a dat asigurări în februarie că "participarea la o demonstraţie sau la o reuniune nu va fi pedepsită în sine".

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇