Cursul leu/euro - o nouă linie în nisip: 5,1 a devenit noul prag de rezistență pentru BNR

Cursul leu/euro - o nouă linie în nisip: 5,1 a devenit noul prag de rezistență pentru BNR
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Presiunile asupra leului au continuat și miercuri, Banca Națională afișând un curs oficial de 5,0991 lei/euro. Economiștii notează că 5,1 pare să fie noul prag de rezistență a monedei naționale.

Deprecierea leului poate duce la creșterea unor costuri:

  • administrarea datoriei publice în valută (plătim dobânzi în valută),
  • importuri mai scumpe (cu impact asupra prețurilor și inflației),
  • creșterea costurilor de producție pentru companiile care depind de materii prime importate sau de tehnologii din străinătate.

În plus, cursul este o puternică ancoră de încredere în rândul consumatorilor români.

Presiunea asupra leului a început să se resimtă de marți, la o zi după anunțarea rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale. În tranzacțiile interbancare, leul a atins pragul de 5,1, coborând ulterior în urma intervenției băncii centrale. BNR a intervenit și miercuri pentru a tempera scăderea leului.

”Considerăm că 5,10 reprezintă noul prag de rezistență pentru BNR. Transmiterea puternică a cursului valutar în inflație și rolul important pe care îl joacă cursul EUR/RON în încrederea consumatorilor ar trebui să limiteze o depreciere bruscă suplimentară a leului pe termen scurt. Fundamentele economice slabe, asociate cu deficitele gemene ridicate, susțin însă o depreciere treptată a leului în următorii ani”, a precizat Eugen Sinca, analist BCR, într-o notă transmisă investitorilor.

Leul a fost neobișnuit de stabil în ultimii ani

Leul a fost neobișnuit de stabil începând cu 2022, cu o depreciere nominală sub 1% pe an, în medie, scrie economistul băncii austriece. Anterior, deprecierea anuală normală a leului era în jur de 2%, apropiată de diferențialul de inflație dintre România și zona euro.

”Multiplele șocuri – de la perturbările lanțurilor de aprovizionare după pandemie, până la războiul din Ucraina – nu au permis o depreciere mai pronunțată a leului în cadrul regimului de flotare controlată al BNR. Costul stabilității leului a fost pierderea de competitivitate pentru exportatorii locali”, scrie el.

Volumul tranzacțiilor pe piața valutară locală a crescut semnificativ luni și marți, cu volume zilnice de tranzacționare de două ori mai mari decât volumele săptămânale în perioadele normale. De asemenea, volumul tranzacționat zilnic a crescut pe Bursa de Valori București, iar randamentele titlurilor de stat în lei (ROMGBs) au crescut, cu o mișcare mai pronunțată la capătul scurt al curbei, se mai arată în nota citată.

41% din datoria publică a României, denominată în euro

Costurile de administrare a datoriei publice sunt afectate de deprecierea leului. Ieșirile pe piețele externe din ultimii ani au făcut ca ponderea datoriei publice în valută să urce la 41% din total în ianuarie 2025, potrivit datelor Ministerului Finanțelor. Echivalentul a 395,6 mld. lei din 964,4 mld. lei sunt împrumuturi în euro. Acestora li se adaugă și echivalentul a 99 mld. lei împrumuturi în dolari.

În situația în care aceste împrumuturi în euro nu vor fi rostogolite la scadență prin nou împrumuturi în euro, statul va trebui să împrumute mai mulți lei pentru a le putea finanța, în scenariul deprecierii monedei. În plus, România plătește pe toată durata acestor credite dobânzi în euro, o depreciere a leului însemnând o creștere a acestor costuri de finanțare.

Aceste costuri suplimentare survin într-un moment în care costurile cu dobânzile erau deja în creștere (doar în primul trimestru din 2025 am plătit de la buget dobânzi de 12,5 mld. lei, în creștere cu 64% față de aceeași perioadă a anului trecut).

Citește integral analiza Cursul leu/euro – o nouă linie în nisip: 5,1 a devenit noul prag de rezistență pentru BNR pe Curs de Guvernare.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇