O pierdere rapidă de peste 5 miliarde de dolari de pe piețele bursiere globale i-a determinat pe unii specialiști să compare războiul comercial al lui Trump cu crahul de pe Wall Street din 1929.
Războiul comercial al lui Donald Trump a aruncat piețele financiare globale în cea mai abruptă cădere de la pandemia de Covid, acum cinci ani.
Economiști de frunte au lansat o serie de avertismente despre efectele negative ale tarifelor comerciale impuse de președintele american, iar comparațiile între ceea ce Trump a numit "Ziua Eliberării" și prăbușirea Wall Street din 1929 sau marea criză economică din anii '30 sunt inevitabile.
Peste 5 miliarde de dolari au fost șterse din valoarea piețelor bursiere globale de la discursul pe care Trump l-a rostit cu aplomb în Grădina de Trandafiri de la Casa Albă, săptămâna trecută.
Investitorii se așteaptă acum la o volatilitate suplimentară, de vreme ce Washingtonul nu pare să dea înapoi.
Pe Wall Street, S&P 500, unul dintre indicii bursieri de referință din SUA, se apropie de zona de pericol "bear market territory" - când un indice coboară cu peste 20% de la cel mai recent vârf – într-una dintre cele mai mari scăderi ale pieței bursiere din istorie.
The Guardian arată unde se situează acum efectele provocate de "Ziua Eliberării" comparativ cu unele dintre cele mai mari crize economice din istorie.

Iată și o trecere în revistă a celor mai importante crize financiare din istorie:
Crahul de pe Wall Strett din 1929
A fost cel mai mare regres pentru economia globală a erei industriale moderne. Prăbușirea de pe Wall Street din 1929 a venit după o frenezie a cumpărării speculative de acțiuni, creând o bulă pe piață. Prăbușirea ulterioară a declanșat Marea Criză din 1930 și a creat climatul economic care a dus la cel de-Al Doilea Război Mondial.
În "Joia Neagră", pe 24 octombrie, media industrială Dow Jones a scăzut cu 11%. Luni a urmat o scădere de 13% și încă una de 11% marți. Spirala descendentă a ținut până în iunie 1932, iar în cel mai jos punct companiile cotate la bursa din New York pierduseră deja 90% din valoare.
"Lunea neagră” din '87
Prima mare prăbușire financiară globală din epoca modernă, provocată, din nou, de o bulă speculativă în boom-ul și criza anilor '80. Dow Jones a înregistrat atunci cea mai mare scădere zilnică din istorie, cu o valoare de -22% pe 19 octombrie.
Piața londoneză s-a prăbușit și ea, fiind agravată de închiderea bursei de valori în ziua de vineri, pe fondul haosului din transporturi provocat de Marea Furtună din 1987. Întrucât traderii din oraș nu reușeau să se întoarcă la birourile lor, tranzacționarea automatizată efectuată de computere a accentuat dezastrul, astfel că indicele FTSE 100 a scăzut cu 10,8% luni, cu o scădere suplimentară de 12,2% în ziua următoare.
Criza dotcom și 9/11 din 2000
Isteria boom-ului din anii '90 a cotărilor la bursă de către companiile de Internet cu creștere rapidă a dus FTSE 100 la un vârf de 6.930,2 înregistrat la 30 decembrie 1999 – record care va dăinui 15 ani.
Bula s-a spart însă pe 10 martie 2000, când pieţele bursiere internaţionale au suferit căderi masive. Iar atacurile teroriste din 11 septembrie din 2001 au prăbușit indicele până la un prag de 3.287, înregistrat când forțele coaliției create de SUA se pregăteau pentru invazia Irakului în 2003.
Criza financiară din 2008
Lehman Brothers a depus cerere de faliment pe 15 septembrie 2008, în momentul de răscruce al celei mai grave crize financiare din perioada postbelică. Piețele globale aveau probleme profunde de ceva timp, pe fondul extinderii crizei creditelor, generată de piața împrumuturilor subprime pentru locuințe din SUA.
În ziua prăbușirii Lehman, FTSE 100 a scăzut cu 4%, un nivel relativ limitat, dar apoi avea să piardă aproape o treime din valoare în 2008, ca urmare a crizei financiare globale.
Eșecurile companiei și temerile cu privire la recesiunea internațională pe care a declanșat-o au dus la unele dintre cele mai abrupte pierderi zilnice din istoria tranzacționării, cu o pierdere de aproape 9% pe 10 octombrie, marcând apogeul haosului.
Votul Brexit din 2016
Decizia șoc a Marii Britanii de a părăsi UE a făcut ca lira sterlină să scadă la cel mai mic nivel din ultimii 31 de ani și a ras peste 2 miliarde de dolari de pe piețele financiare globale, marcând cele mai mari pierderi pe FTSE 100 și în centrele de tranzacționare europene.
FTSE 100 s-a prăbușit cu 8% în primele minute de la deschidere, dar a recuperat parțial după ce Mark Carney, guvernatorul de atunci al Băncii Angliei, a promis că nu va ezita să ia măsuri pentru a stabiliza piețele și economia. FTSE 100 a încheiat ziua în scădere cu 3,2%.
Criza provocată de pandemie, în 2020
Oprirea forțată a economiei mondiale în timpul pandemiei de Covid a declanșat panică pe piețele financiare și cea mai profundă recesiune de după Marea Criză din anii '30.
Repere majore de pe piețele globale s-au prăbușit în câteva ore și zile. Peste opt ani de câștiguri pe indicele FTSE 100 s-au dus pe apa Sâmbetei în mai puțin de o lună, în timp ce acțiunile globale au oscilat între cele mai bune și cele mai proaste sesiuni dintr-un deceniu în zilele consecutive.
Indicele FTSE 100 a înregistrat cea mai mare scădere zilnică de Lunea Neagră, de aproape 11%, în timp ce Dow a scăzut cu aproximativ 13% pe 16 martie.
Cu toate acestea, intervenția rapidă a băncilor centrale și a guvernelor a contribuit la insuflarea unei schimbări puternice pe piețele financiare.
T.D.