Un miliardar care l-a sprijinit pe Trump avertizează: Riscăm o „iarnă nucleară economică”

Un miliardar care l-a sprijinit pe Trump avertizează: Riscăm o „iarnă nucleară economică”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Un miliardar susținător al lui Donald Trump îi solicită președintelui SUA să suspende noile tarife vamale.

Bill Ackman i-a cerut liderului de la Casa Albă să pună pe pauză taxele comerciale anunțate recent, avertizând că riscă „o iarnă economică nucleară autoindusă”.

În mijlocul turbulențelor piețelor financiare, Ackman, un manager de fonduri hedging, consideră că președintele american ar trebui să acorde o perioadă de respiro de trei luni, în care țările afectate de noile taxe să-şi poată renegocia relațiile comerciale cu SUA, scrie BBC.

Avertismentul lui Bill Ackman a fost susținut de o altă figură importantă de pe Wall Street, Jamie Dimon, președintele JPMorgan Chase, care a subliniat că noile taxe ar putea duce la creșterea prețurilor pentru americani.

În ciuda acestor șocuri economice, președintele Trump a apărat noile taxe vamale, afirmând că „uneori trebuie să iei un medicament pentru a rezolva o problemă”.

El susține că această măsură va sprijini economia americană prin crearea de noi locuri de muncă și atragerea de investiții, însă economiștii avertizează că prețurile ar putea crește pentru cetățenii americani și ar putea declanșa un război comercial.

Acțiunile de pe piețele din Europa și Asia au continuat să scadă luni, ca urmare a reacției piețelor la taxele vamale globale anunțate de Trump săptămâna trecută.

Într-un mesaj postat pe X (fostul Twitter) duminică, Ackman a fost de acord cu argumentul lui Trump că sistemul comercial global a „dezavantajat” SUA. Totuși, acesta a subliniat că taxele impuse de președinte sunt „masive și disproporționate” și nu fac distincție între aliații și dușmanii Americii.

Ackman, fondatorul fondului de hedging Pershing Square, a fost anterior un susţinător al Partidului Democrat. Sprijinul său la alegerile din noiembrie a fost văzut ca un sprijin electoral important din partea lumii afacerilor pentru Donald Trump.

Însă acum Ackman spune că Trump a lansat un „război economic împotriva întregii lumi” care riscă să erodeze încrederea investitorilor în economia americană. „Președintele are acum oportunitatea de a acorda o pauză de 90 de zile, de a negocia și de a rezolva acordurile comerciale inechitabile, iar acest lucru ar putea aduce miliarde de dolari în noi investiții în țara noastră”, a declarat Ackman.

În același timp, Jamie Dimon, șeful JPMorgan Chase, a avertizat asupra „multor incertitudini” legate de politica tarifară a președintelui, subliniind într-o scrisoare către acționari că taxele vor „crește probabil inflația și vor determina pe mulți să ia în considerare o probabilitate mai mare de recesiune”.

Dimon a adăugat că, „cu cât această problemă este rezolvată mai repede, cu atât mai bine, deoarece efectele negative se acumulează în timp și vor fi greu de inversat”.

Oficialii din administrația Trump au minimizat riscurile unei recesiuni.

În timpul unei conversații în avionul prezidențial, pe drumul de întoarcere la Washington DC duminică, Trump a declarat că țările europene și asiatice „abia așteaptă să facă un acord” cu Statele Unite.

Ţările Uniunii Europene vor încerca în următoarele zile să adopte o poziţie unitară împotriva noilor tarife vamale impuse de Donald Trump, urmând să aprobe un prim set de măsuri de retorsiune care vizează importuri din Statele Unite în valoare de până la 28 de miliarde de dolari, de la aţă dentară până la diamante. De cealaltă parte, Casa Albă susține că peste 50 de state ar fi contactat deja administrația Trump pentru a începe discuții comerciale.

China a anunțat deja că va impune tarife de 34% pentru toate importurile din Statele Unite începând cu data de 10 aprilie. China este doar prima ţară taxată care a reacţionat, fiind şi printre cele mai lovite de tarifele lui Trump.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇